La primăvară, flori pe care bihorenii le pot vedea pe câmpuri vor da culoare și Oradiei. Primăria a demarat un proiect de amenajare a unor zone verzi „autosustenabile”, cu specii de plante native, care, după ce se fixează în sol, nu vor avea nevoie de sistem de irigații ori de prea multe îngrijiri.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri de municipalitate, proiectul începe în scuarul de pe bulevardul Dimitrie Cantemir, în proximitatea intersecției cu strada Sextil Pușcariu, fiind realizat de firma Cadro Landscape Studio, sub coordonarea peisagistei Diana Codrean.

„Amenajarea propriu-zisă a acestui amplasament este realizată și va fi finalizată zilele acestea de firma Kaluna, sub directa supervizare a proiectantului, iar pe cei aproape 320 mp vor fi plantate peste 2.300 de plante (perene floricole, graminee, arbuști) și sute de bulbi de primăvară”, a transmis Primăria.

Aceste amenajări fac parte din curentul naturalist, o modă nouă în peisagistică. „Se merge pe specii perene care suportă tunderi anuale pentru a se genera, nu au nevoie de foarte multă mentenanță, iar o dată pe an, în ianuarie-februarie, sunt tunse până jos și resturile vegetale sunt lăsate pe sol pentru a se transforma în mulci (n.r. strat organic care asigură umiditate și împiedică creșterea buruienilor)”, a explicat peisagista Diana Codrean pentru BIHOREANUL.

Speciile de plante alese sunt native sau derivate din acestea, adică flori pe care adesea bihorenii le pot găsi pe câmpuri.

Potrivit lui Codrean, în scuarul din Cantemir orădenii vor vedea plante precum briza media (cunoscută local cu numele iarbă tremurătoare), o varietate de festuca (păiuș), achillea filipendulina (coada șoricelului galbenă), bulbi de alium (ceapă ornamentală), salvie, echinops ritro (tătărnică).

„Plantele naturaliste sunt irigate în primii doi ani, după care se poate renunța la sistemul de irigație. Vor avea nevoie de apă în special în zilele caniculare, dar nu constant, cum se întâmplă la suprafețele gazonate”, a mai spus Codrean. Așadar, în medie, un metru pătrat de amenajare sustenabilă „consumă” maximum 5 minute de mentenanță!

Primăria a mai transmis că este preocupată să adopte soluții sustenabile în spațiul public urban, „iar această nouă abordare pentru amenajarea spațiilor verzi din oraș se încadrează perfect în interesele autorității locale”.

Municipalitatea subliniază că printre avantajele acestui mix de plante perene se numără durata de viață lungă a amenajării, îmbunătățirea structurii solului datorită sistemului radicular care se întrepătrunde și astfel contribuie la aerarea solului, factor ce ajută plantele să își ia oxigenul și apa necesară din sol, necesități reduse de fertilizare și asigurarea unui decor pe toată durata anului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!