Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, joi, noutăţi în ce priveşte prezenţa elevilor în clase. În esenţă, începând de luni, vor putea merge la şcoală fizic toţi elevii din localităţile în care rata de infectare este sub 3 la mia de locuitori, indiferent de rata de vaccinare în rândul personalului. De asemenea, testările rapide ale elevilor vor putea fi făcute de părinţi acasă.

După cum se ştie, în prezent, normativele prevăd că funcţionează cu prezenţă fizică doar şcolile şi grădiniţele în care procentul angajaţilor vaccinaţi anti-Covid este de minimum 60%.

În declaraţiile de joi, Cîmpeanu a nuanțat lucrurile, anunțând că este "în curs de pregătire" o hotărâre a Comitetului Naţional al Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, aşa încât "să fie permisă prezenţa fizică acolo unde rata de infectare este sub 3 la mie fără a depinde în vreun fel de rata de vaccinare a personalului".

HotNews.ro mai notează că ministrul Educaţiei propusese modificarea anunţată și în urmă cu o săptămână, însă aceasta a fost respinsă atunci de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, în cursul zilei de joi, în total 1724 de localităţi au rată de infectare sub 3 la mie, iar în 18 judeţe rata de infectare este de sub 3 la mie.

Cum e cu testarea elevilor

Ministrul Educaţiei a făcut referiri şi la una dintre temele care au născut dezbateri aprinse în rândul părinţilor şi a sindicatelor: testarea rapidă a elevilor, care, după cum a arătat într-o primă etapă Ministerul Sănătăţii, ar fi trebuit să fie făcută în şcoli.

"La decizia scolii testele vor putea fi administrate acasă, de către părinţi, sau în şcoală. Acolo unde există dorinţa la şcoală este nevoie şi de acordul părinţilor, formularul va fi elaborat de Ministerul Sănătăţii", a spus Cîmpianu, potrivit HotNews.ro, adăugând că "este posibil ca în ziua de vineri, fiecărui elev să i se pună la dispoziţie 2 teste pentru săptămâna care urmează".

Ministrul a mai precizat că testele vor ajunge în şcoli la începutul săptămânii viitoare.

"Dacă testul de salivă este pozitiv şi se face test PCR şi este negativ, elevul va aduce testul negativ şi poate continua cu prezenţă fizică. Dacă nu se face testul PCR sau dacă testul PCR este pozitiv, rămâne la domiciliu 14 zile", a mai spus Cîmpianu.

Ministrul a mai adăugat că testarea elevilor nu este obligatorie, "dar îmi place să cred că testarea pe bază de salivă este o modalitate prin care putem contribui la siguranţa în şcoli". "Nemafiind obligatoriu de făcut de către cadrele didactice, probabil va exista o repoziţionare (a sindicatelor care au ameninţat inclusiv cu protestele la anunțul inițial al Ministerului Sănătății - n.r.)", a mai spus Cîmpianu.

Ministrul a mai arătat că nu vede "de ce un părinte nu ar vrea să îşi testeze copilul" şi a precizat că "pentru acele şcoli care vor decide că au disponibilitate la testare, fac apel la voluntariat la cei din mediul universitar medical pentru efectuarea unui instructaj minim".

Vezi mai jos declaraţia integrală!