Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vlad Mănăstireanu, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Prefectura Bihor alături de prefectul Claudiu Pop şi de şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Remus Moţoc, reorganizarea acestui serviciu public.

Supracontroale

"Suntem în plină reorganizare a Direcţiilor judeţene şi Autorităţii Naţionale, iar noile organigrame au şi fost trimise spre avizare la Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Vor fi două modificări majore, în sensul că la fiecare Direcţie se vor înfiinţa două noi compartimente, iar la nivelul Autorităţii un serviciu, pentru Poliţia Sanitar-Veterinară a Animalelor şi Antifraudă", a spus Mănăstireanu.

Compartimentele Antifraudă vor avea ca atribuţie efectuarea de supracontroale care să verifice corectitudinea controalelor pe care le efectuează la agenţii economici şi crescătorii de animale celelalte compartimente ale DSVSA-urilor.

Compartimentele de Poliţia Animalelor vor avea competenţa verificării respectării şi aplicării Ordonanţei 155/2014 privind gestionarea câinilor fără stăpân, putând sancţiona atât administraţiile locale, cât şi ONG-urile ori firmele cu atribuţii în acest domeniu.

ANSVSA vs CMVR

De asemenea, preşedintele ANSVSA a anunţat că, după ce timp de un an a existat un adevărat "vid legislativ" în ce priveşte reglementarea circulaţiei medicamentelor de uz veterinar (din cauză că un Ordin din 2013 al Autorităţii a fost contestat de conducerea Colegiului Medicilor Veterinari din România), a fost pusă ordine şi în acest domeniu, prin intrarea în vigoare a unui nou Ordin, nr. 83/2014.

Potrivit acestuia, dacă până acum orice agent economic putea să obţină fără nicio restricţie medicamente de uz veterinar din orice farmacie ori depozit, administrându-le animalelor nesupravegheat, astfel încât reziduurile acestora se regăseau în produsele de origine animală (carne, lapte, brânzeturi, mezeluri, ouă) şi consumatorii căpătau antibiorezistenţă (încât nu mai reacţionau la tratamentele cu antibiotice pentru uz uman), de la intrarea în vigoare a noului act normativ niciun crescător de animale nu va mai putea cumpăra antibiotice de uz veterinar decât pe baza unei note de comandă parafate de medicul veterinar cu care are contract exploataţia sa.

Şansă pentru exporturi, aportul lui Ponta

O ultimă noutate comunicată de şeful ANSVSA, Vlad Mănăstireanu, priveşte posibilitatea crescătorilor de animale de a face exporturi de ovine şi caprine în Turcia, nu fără ca acesta să se poată abţine de la a-i aduce laude pe acest subiect premierului Victor Ponta.

"După 12 ani de restricţii, România poate relua exportul de caprine şi ovine în această ţară în vederea creşterii şi sacrificării, ceea ce este şi un rezultat al eforturilor premierului Victor Ponta de redeschidere a comerţului cu ţările terţe (n.r. - nemembre ale UE)", a spus Mănăstireanu. Mai exact, vor putea exporta oi şi capre în Turcia doar crescătorii şi comercianţii din numai 19 judeţe în care deja a fost eradicată o boală specifică acestor specii, screpia, şeful ANSVSA precizând că există speranţa că în curând maladia va fi eradicată şi din celelalte judeţe.

Bihorul se află în cea de-a doua categorie, deoarece are înregistrate două focare de screpie în zonele Nojorid-Leş şi Girişu de Criş-Toboliu.