Consiliul Medical al Spitalului Municipal a votat în unanimitate, marţi, un set de 26 de propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii, toate înaintate de noul manager, Dacian Foncea, aflat în funcţie de trei luni.

Economie şi tratament corect

Una dintre cele mai importante este înfiinţarea unui compartiment de adicţii cu 3 paturi în cadrul Secţiei de Neuropsihiatrie infantilă, pentru adolescenţii şi copiii dependenţi de consumul de droguri şi alcool.

„Conform propunerii pe care am făcut-o şi hotărârii Consiliului Medical, Secţia de Neuropsihiatrie va avea 10 paturi în loc de 7, ca în prezent, din care 3 vor fi pentru minorii cu adicţii. De asemenea, pentru creşterea siguranţei pacienţilor, această secţie va fi mutată de la etajul VI al spitalului la parter, în locul aparatului administrativ”, a explicat BIHOREANULUI managerul Dacian Foncea.

Prin înfiinţarea compartimentului de adicţii pentru minori va fi respectat şi circuitul acestor pacienţi. „Până acum, pacientul minor cu adicţii era adus la ATI în starea psihoacută (n.r. – de criză) şi era ţinut la ATI până la o săptămână în starea acută, pentru ca ulterior să fie mutat pentru tratamentul de recuperare la Spitatul de Psihiatrie din Nucet. După înfiinţarea compartimentului de adicţii, la ATI pacientul minor va fi ţinut doar o zi în starea psihoacută, după care va fi mutat în starea acută în acest compartiment din cadrul Secţiei de Neuropsihiatrie infantilă, aşa cum este normal, ceea ce va duce atât la economisirea unor fonduri, cât şi – mai ales – la corecta îngrijire a bolnavului, prin acordarea tratamentului de specialitate în starea acută, înainte de începerea tratamentului de recuperare”, spune Foncea.

Extindere la Oncologie şi Paliaţie

Din setul de hotărâri adoptate de Consiliul Medical al Spitalului Municipal din Oradea face parte şi una privind „activarea” de îndată a 17 paturi nefolosite la Secţia de Oncologie. „Până în prezent, 17 paturi erau ţinute în conservare, în condiţiile în care anual avem 3.000 de cazuri oncologice noi, le activăm imediat, pentru ca pacienţii care necesită tratament în regim spitalicesc să beneficieze de îngrijirile necesare în cadrul unităţii”, spune Dacian Foncea.

De asemenea, compartimentul de paliaţie – primul înfiinţat în România într-un spital public, la fostul Spital de Pneumoftiziologie cu mai bine de un deceniu în urmă, când acesta era condus tot de Foncea – va fi extins de la 6 la 10 paturi, urmând să funcţioneze într-un spaţiu care va fi modernizat şi asigurat cu circuite separate, inclusiv lift separat.

„Cu ani în urmă, am înfiinţat compartimentul de Paliaţie într-un spaţiu disponibil la acea vreme, într-o fostă sală de sport din strada Izvorului, dar de atunci nu s-a făcut nicio recondiţionare, astfel încât funcţionează în condiţii indecente. Vom asigura, tot pe strada Izvorului, un spaţiu modernizat, iar capacitatea va fi crescută la 10 paturi, pentru că şi cerinţele sunt tot mai mari”, a spus managerul Spitalului Municipal.