Viitorul subprefect al județului Bihor propus din partea USR, Daniel Palaghianu, și-a prezentat public preferințele de acțiune în mandatul pe care îl va avea, precizând însă că atribuțiile îi vor fi delegate de prefect.

Înainte de a fi numit, șeful USR Bihor, Ioan Gal, afirmă că Palaghianu este „peste” mulți dintre foștii prefecți, la fel cum sunt și ceilalți cinci colegi de partid care au candidat pentru a obține nominalizarea pe funcția de subprefect.

„Oricare”

Într-o conferință de presă susținută vineri împreună cu omologul său de la PLUS Bihor, Andrei Acs, și cu deputatul Silviu Dehelean, președintele USR Bihor, Ioan Gal l-a prezentat pe viitorul subprefect Daniel Palaghianu, amintind că acesta a fost nominalizat de Biroul Național al partidului în urma unei selecții interne la care au participat 6 candidați, dintre care 3 au fost propuși conducerii centrale de către Biroul Județean.

„Fiind trecut bine de 50 de ani, îmi amintesc cam ce prefecți s-au perindat la Prefectura Bihor de-a lungul anilor și am constatat că oricare dintre cei 6 ar fi fost mult peste unii dintre ei. Nu are rost să fim modești!”, a spus Gal despre colegii „care au avut curajul, s-au mobilizat și au arătat că oricare dintre ei corespundeau acestei funcții. Gal a evitat, însă, să dea exemple de foști prefecți slabi pe care i-a avut Bihorul, spunând că nu vrea să-i „omită” pe unii dintre ei.

Prezentarea viitorului subprefect al USR vine la o săptămână după ce BIHOREANUL a dezvăluit un scandal izbucnit în interiorul filialei, după ce în urma votului Biroului Județean ordinea primilor 3 clasați din cei 6 candidați a fost trimisă la București inițial inversată, cu toate că la vot Palaghianu s-a clasat pe primul loc, urmat de Ioana Roman și, pe locul trei, de Marius Șovarschi, unul dintre apropiații deputatului Dehelean.

„Toți cei 3 au avut șanse egale”, a ținut să precizeze Ioan Gal, care a preluat funcția de președinte al USR Bihor după demisia lui Dehelean, în urma dezastrului de la alegerile locale.

„M-a deranjat incompetența”

Fiu și nepot de ofițeri, Daniel Palaghianu, înscris în USR anul trecut „prin luna iunie”, a explicat jurnaliștilor motivul pentru care s-a implicat în politică și a vrut să fie subprefect, după ce în tinerețe a fost, pentru o scurtă perioadă, el însuși ofițer, iar apoi a activat în sectorul privat, în managementul unor firme mari din Oradea: „Am constatat și m-a deranjat foarte mult incompetența administrației centrale din România de a rezolva problemele”.

Palaghianu a mai spus că din viitoarea funcție vrea „să sprijin zona de digitalizare”, demers despre care a admis că a fost început de actualul prefect, și că „un alt segment care mă interesează foarte mult este colaborarea cu UAT-urile în vederea identificăriii nevoilor de investiții și, bineînțeles, a surselor de finanțare”.

De asemenea, el a spus că vrea să se implice și „în zona de stopare a defrișărilor de arbori, colaborând cu Poliția, cu Garda de Mediu”, în acest domeniu beneficiind și de experiența propriului frate, care este decanul Facultății de Silvicultură din Suceava.