Deconectat temporar de la ştirile încă în curs de scriere, de la rumorile care le preced până la publicarea lor, zvonul că primarul Ilie Bolojan ar plănui o televiziune "a oraşului" cu finanţare de la municipalitate m-a şocat. Îl cunosc de vreo 15 ani, ştiu că n-a fost niciodată îndrăgostit de imagine, ba chiar a sfidat percepţia publică asupra propriei persoane şi nu de puţine ori a luat decizii contra valului, fără a-i păsa că, pe moment cel puţin, era nepopular. "Fac ce trebuie, nu ce dă bine!", o propoziţie pe care a formulat-o într-un interviu acordat BIHOREANULUI, nu a fost pentru el o lozincă aburitoare, ci o convingere cotidiană. "Rezultatele tale vorbesc, nu ce spun ceilalţi despre tine", zicea Bolojan.

Dar iată că, totuşi, ideea înfiinţării unei televiziuni a Primăriei nu-i un simplu zvon, după cum BIHOREANUL a aflat atât de la amicii politici ai edilului, cât şi de la foşti jurnalişti ai Digi 24 Oradea, staţie a cărei desfiinţare este realmente o pierdere şi pentru oraş, şi pentru breasla locală, pierdere pe care Bolojan pare să vrea s-o remedieze. Pe undeva, de înţeles, întrucât colegii noştri i-au dat ocazia, ca de altfel şi altor persoane publice, să-şi expună ideile, intenţiile, şi să le explice chiar şi atunci când alte redacţii le ignorau.

Dar, pur şi simplu, ideea nu e una liberală şi nu e corectă! Argumentul că şi în vecini, la Debreţin, Primăria are propria televiziune, e neavenit. Nu-i cazul să urmăm un model iliberal, dintr-o ţară în care presa a fost distrusă, transformată după şablon rusesc în sculă a oligarhilor.

Mult mai evidente şi de bun simţ sunt contraargumentele. În primul rând, televiziunea nu-i un serviciu public care să fie susţinut de o municipalitate, cum sunt salubritatea, infrastructura rutieră, sanitară şi şcolară, mai ales când aceste servicii sunt încă departe de standardele dorite. Televiziunea e o afacere delicată, iar când statul, fie el şi redus la nivel local, îşi asumă o asemenea întreprindere, devine din start un "jucător" neverosimil şi suspect de manipulare.

Piaţa, nu Primăria, trebuie să fie cea care să reînvie o staţie de televiziune, oricât de meseriaşă a fost. Când va exista cerere pentru aşa ceva, cineva, un investitor privat, va umple cu siguranţă golul. Dacă nu o face, înseamnă că fie cererea e neconvingătoare, fie costurile nu-i justifică satisfacerea. Asta ca să nu mai pomenesc de distorsiunile economice pe care o televiziune a Primăriei le-ar produce presei-prese.

Cel mai mult mă miră, însă, intenţia edilului în condiţiile în care avem jalnicul exemplu al Consiliului Judeţean, proprietarul unei aşa-zise agenţii de presă, în realitate o vuvuzea PSD-UDMR-ALDE, ai cărei slujbaşi îşi pupă-n dos şefii fără jenă. Nu pot să cred că liberalul Bolojan îşi doreşte aşa ceva, dar sunt sigur că şi dacă ar visa o televiziune cu adevărat a oraşului, simplul fapt că o finanţează Primăria o face din start indezirabilă. Dacă totuşi o vrea, sper doar să nu găsească niciun jurnalist veritabil dispus să se bage slujbaş la Primărie.