Povestea dramatică a Sîrmancăi Beladi (cu numele de fată Fechete), unul dintre supraviețuitorii lagărului de la Cighid, care acum se chinuie să-și crească singură cei doi copii ai ei, i-a impresionat pe cititorii BIHOREANULUI.

După ce i-au aflat povestea din articolul publicat de ziar în această săptămână, mai mulți bihoreni, din țară și din străinătate, și-au oferit ajutorul pentru femeie, dornici să îi doneze lucruri sau bani.

De altfel, unii au și făcut-o deja. De pildă, Raluca, o orădeancă, a cumpărat cadouri pentru cei doi copii ai Sîrmancăi, mai cu seamă că, pe 12 octombrie, Pavel, băiețelul ei, împlinește 5 anișori. Un doctor român care locuiește în Franța s-a arătat dispus să-i doneze lunar o sumă de bani, până când Sîrmanca se pune pe picioare, iar alți cititori vor să strângă haine și rechizite necesare copiilor.

Sunt reacții copleșitare pentru femeia de 37 de ani, care nu se aștepta ca atâția oameni să fie impresionați de povestea ei. „Le mulțumesc tuturor! Nu mă așteptam ca atât de mulți oameni să mă ajute”, a spus Sîrmanca, aflând de valul de compasiune pe care l-a declanșat.

Cum se pot face donații

Pentru că Sîrmanca nu are un cont bancar propriu, cei care vor să o sprijine în continuare pot dona bani într-un cont al unui ONG, care îi va plăti datoriile la chirie și utilități. Este vorba de Asociația Phoneo din Cluj Napoca, aceeași care face parte din coaliția pentru „Justice Initiative” (Inițiativa pentru Dreptate), care militează pentru o lege europeană care să le ofere compensații victimelor abuzurilor din orfelinate și care deja a plătit o parte din datoriile Sîrmancăi.

De asemenea, asociația Phoneo este cea cu care, în această săptămână, supraviețuitoarea lagărului de la Cighid a mers la Strasbourg, în fața Consiliului Europei, pentru a depune mărturie privind modul îngrozitor în care au fost ținuți copiii din acest cămin-spital, până în 1990, când au fost descoperiți de jurnaliștii germani de la Spiegel TV.

Potrivit Gabrielei Lupea, manager de proiect în cadrul Asociației Phoneo, cei dornici să o ajute pe Sîrmanca pot face donații în contul ONG-ului, iar banii astfel strânși vor fi folosiți exclusiv pentru plata datoriilor pe care orădeanca le are la Primărie, pentru chiria garsonierei în care locuiește, dintr-un bloc social al municipalității. După ce aceste datorii vor fi stinse, banii donatorilor vor fi folosiți pentru cheltuielile lunare cu chiria și utilitățile, a precizat Lupea.

„Rugămintea către cei care donează este să menționeze la detalii Sîrmanca Fechete sau orfelinat Cighid”, a mai spus Lupea.

Contul în care se pot face donații în lei este: RO60BTRLRONCRT0092154106, deschis la Banca Transilvania.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!