În acest an, toţi câinii cu stăpân din Oradea vor putea fi sterilizaţi gratuit. După ce, în toamnă, a demarat o campanie gratuită de microcipare a câinilor cu stăpân din oraş, operaţiune efectuată de doi doctori veterinari, acum Primăria îşi asumă costurile sterilizării, ca o măsură menită să prevină abandonarea căţeilor. Estimările arată că Oradea are cam 10.000 de câini cu stăpân, iar oricare animal nesterilizat înseamnă un risc ca puii să ajungă pe străzi.

Unul dintre cei doi specialişti cooptaţi de municipalitate, Daiana Năşcan, explică de ce atât microciparea cât şi sterilizarea sunt bune pentru căţei, dar oferă şi sfaturi pe care stăpânii de necuvântătoare ar trebui să le respecte, dacă vor să aibă în case şi curţi animăluţe fericite.

Miturile sterilizării

- Cum decurge campania de microcipare a câinilor cu stăpân? 

La cabinetul nostru au fost luaţi în evidenţă aproximativ 140 de câini (din totalul de 300 microcipaţi în toată Oradea - n.r.) şi mai vin oameni, dar nu foarte mulţi. Majoritatea au fost căţei tineri, ceea ce mă face să cred că, poate, orădenii şi-au microcipat câinii înainte de această campanie. 

- De ce este importantă microciparea? 

Microcipul este CNP-ul câinelui şi totodată dovada proprietăţii lui. Le spun mereu oamenilor să se gândească ca la talonul unui autoturism, dovada că acea maşină, cu o anumită serie, este proprietatea lor şi răspund pentru ea. Dacă se pierde un câine cu microcip, îi putem identifica proprietarul. De altfel, principalul argument al celor care nu îşi microcipează câinele este că trebuie să-şi asume responsabilitatea acelui animal.

- Cum va decurge campania de sterilizare? 

Primăria nu a decis încă procedura. Probabil va demara în septembrie, în cabinete, pentru că este totuşi o intervenţie chirurgicală. 

- De ce este obligatorie sterilizarea câinilor cu stăpân? 

- O prevede legea, pentru câinii cu stăpân care nu sunt de rasă, şi este importantă pentru a preveni abandonul, dar şi pentru bunăstarea animalului, chiar dacă există câteva mituri în defavoare. De exemplu, că femela trebuie să facă un rând de pui, pentru binele ei. Eu nu găsesc niciun argument în favoarea acestei afirmaţii. La orice mamifer, în prima jumătate de gestaţie, corpul protejează mama, iar în a doua jumătate, protejează puiul, ceea ce pentru organismul mamei este un stres. Tot un stres este şi alăptarea, aşa că, biologic, pe femelă nu o ajută cu nimic un rând de pui. Alt mit, răspândit mai ales la ţară, este că un câine nesterilizat n-o să mai facă pază, ceea ce din nou nu este adevărat.

Sute de pisici pe străzi

- Ce se va întâmpla cu câinii fără stăpân din oraş ori cu cei aflaţi în curţile unor firme? 

Dacă ne facem că nu-i vedem, se vor înmulţi în continuare. Chiar dacă am captura toţi câinii din Oradea, teritoriul va fi ocupat de alţi câini care vor veni spre oraş. Cred că cea mai bună soluţie este ce a făcut SOS Dogs pe vremuri: prinderea câinilor, sterilizarea, identificarea cu crotal şi eliberarea pe străzi. Statistic vorbind, s-a dovedit cea mai bună metodă de a ţine populaţia de câini sub control. Câinele are un teritoriu pe care îl apără, aşa că alţi câini noi nu ajung. 

- Organizaţi periodic în cabinetul dvs. campanii de sterilizare a pisicilor de pe străzi. Câte estimaţi că sunt în Oradea?

- Anul trecut, într-o campanie am sterilizat 450 de pisici, iar în a doua 150, nu greşim dacă spunem că sunt sute de pisici pe străzile din Oradea. Multă lume crede că trebuie sterilizate doar femelele, dar nu e aşa: masculii sunt foarte "don juani", dacă unul prinde 10 femele în călduri într-o zi, le "rezolvă" pe toate.

- Primăria are o regulă care prevede interzicerea hrănirii animalelor pe domeniul public. O consideraţi oportună?

- Dacă este o hrănire igienică a animalelor, în urma căreia nu rămân mizerii, nu cred că deranjează. Dar dacă arunci într-un castron două polonice cu ciorbă de cartofi, care se strică acolo, nu e OK nici pentru animale şi devine o problemă de sănătate publică.

Dacă aţi fi primar, ce măsuri aţi lua pentru necuvântătoarele din oraş?

- Îmbunătăţirea ţarcurilor pentru câini. Sunt şi părinte, am şi câine, şi sunt de acord că nu poţi merge cu câinele în locul de joacă al copiilor. Dar şi câinele meu are nevoie de un spaţiu unde să îi pot da libertatea să alerge. În Oradea sunt ţarcuri puţine şi mici, unele lângă blocuri, deşi n-ar trebui să sufere locatarii pentru că eu am câine. 

Citiţi, apoi cumpăraţi!

- De Crăciun, mulţi copii primesc animăluţe, pe care după câteva luni nu le mai îngrijesc cu acelaşi entuziasm. Ce le transmiteţi părinţilor care iau în calcul să cumpere sau să adopte un animal?

Să-şi facă temele, pentru că fiecare rasă are lucruri care sunt general valabile şi specifice. Dacă eşti plecat de dimineaţa până seara şi eşti o persoană sedentară, nu-ţi cumperi câine de vânătoare, care are nevoie de mişcare. Să ţină cont şi că nu există câine rău, ci doar câine plictisit, care necesită atenţie. 

De asemenea, să se documenteze despre problemele de sănătate specifice raselor. Este ilegal să fie luaţi câinii de la mamă înainte să împlinească 8 săptămâni, dar recomandarea mea este să nu-i ia sub 3 luni şi sub nicio formă fără schemă de vaccinare completă. Un câine învaţă de la alţi câini ce este social acceptat şi ce nu, iar dacă l-ai luat de lângă mamă mai repede, va fi un câine "sălbatic", cu anxietăţi. 

Mai este un aspect: am avut moda ţepelor cu câini de rasă, acum sunt la modă ţepele cu pisici. Ştiu cazul cuiva care a crezut că a cumpărat o pisică bengaleză, dar petele au ieşit la spălat. Un animal de rasă costă, iar dacă găsiţi un preţ mult mai mic pe OLX, s-ar putea să fie o problemă.

- Apropo de sărbători, aţi avut cazuri de animale care au suferit din cauza petardelor?

- Nu am asigurat urgenţe în cabinet, dar ştiu de 4 câini pierduţi şi două infarcturi din cauza petardelor. Cuvântul-cheie este moderaţie: dacă ar fi artificii doar câteva minute, la miezul nopţii, cu toţii am înţelege.

- Care sunt cele mai frecvente greşeli pe care le fac stăpânii de câini şi de pisici? 

Foarte multe probleme de sănătate sunt pe fond alimentar. Aud prea des în cabinet că "i-a fost poftă". Sistemul digestiv al câinelui sau al pisicii nu a fost făcut să mănânce sarmale, caltaboşi, cârnaţi, salată de boeuf, ouă umplute. Ceea ce nici pentru om nu e bun de la o anumită vârstă sau în cantităţi mari nu e deloc bun pentru Rex sau pentru Ţiţi. Le cauzează probleme precum indigestii, probleme cu fierea, obezitate, dermatite alimentare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!