Luni, 28 februarie, a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Moartea domnului Jivan

Doctorii şi judecătorii din Oradea au decis că un octogenar orb, surd, cu un picior amputat, dependent de scutece şi incapabil să se ţină pe picioare se poate descurca de unul singur. Ioan Jivan a fost încadrat în rândul persoanelor cu handicap mediu, nu grav, cum ar fi fost normal, pentru a beneficia de un însoţitor, iar până să moară, Statul român a "economisit" astfel 2.631 lei, ca acum să trebuiască să plătească despăgubiri de 8.000 euro către fiul pensionarului, care a obţinut condamnarea României la CEDO pentru batjocura suferită de tatăl său. 

Facturi cu făcături

Notă de plată şocantă emisă de Primăria Lugaşu de Jos şcolii comunale: peste 850.000 lei, pentru mai mult de 71.500 metri cubi de apă! Primarul Sorban Levente susţine că imensa cantitate de apă ar fi fost consumată timp de 8 ani la şcoala din satul Urvind, cu trei clase de elevi şi o grupă de preşcolari, fiind facturată însă abia luna trecută, în baza unui contract despre care se bănuieşte că a fost măsluit pentru a justifica sumele pretinse de Primărie.
 
Oradea la ralanti

Piaţa imobiliară din Oradea dă primele semne de oboseală, după doi ani de scădere a numărului autorizaţiilor de construire. Tranzacţiile imobiliare au intrat iarna aceasta într-o fază de platou, pe fondul scumpirii materialelor de construcţii, iar relansarea din primăvară este periclitată de cumpărătorii din afara oraşului, care reprezintă peste 30% din piaţă şi încep să fie mai precauţi în investirea banilor. 

Recolte la comun

Cu şapte decenii în urmă, Bihorul fierbea. Instalat de puţin timp, regimul comunist profita de puterea sa deplină pentru a transforma radical recent proclamata Republică Populară Română. Epurările în administraţie înlocuiseră specialiştii din instituţii cu tovarăşi loiali Partidului Muncitoresc Român (PMR), iar din 1948 începuse naţionalizarea fabricilor, minelor şi  a tuturor celorlalte mijloace de producţie. Urmau terenurile agricole...

BIHOREANUL vă arată cum s-a desfăşurat colectivizarea agriculturii în judeţ, care în acea vreme era preponderent rural.

Jos birocraţia!

Prefectura pune primăriile şi serviciile deconcentrate din Bihor să-şi interconecteze bazele de date în beneficiul cetăţenilor. Deoarece Legea 267/2021 care interzice instituţiilor să solicite acte care există deja la alte instituţii este inaplicabilă, Prefectura vrea ca toate cele 101 primării şi 52 de servicii deconcentrate din judeţ să-şi reglementeze accesul reciproc în sistemele informatice. 

ORADEA NOASTRĂ
Nu sortezi, plăteşti! 

De cinci luni, o patrulă formată din reprezentanţi ai Primăriei Oradea, ai firmelor RER Vest şi Eco Bihor şi ai Poliţiei Locale iau la pas oraşul, pentru a verifica dacă orădenii aruncă sau nu corect deşeurile.
Până acum, cei prinşi cu gunoaiele de-a valma în pubele au primit doar avertismente, însă vremea sancţiunilor uşoare a trecut, iar cei care amestecă în continuare mizeriile sunt amendaţi.

Încet cu trotineta!

Odată cu venirea primăverii, străzile oraşului se vor umple iar de orădeni care circulă pe trotinete electrice. Mijloace de transport nepoluante, ele reprezintă o soluţie eficientă de deplasare în oraş, dar pot fi şi periculoase, dacă nu sunt conduse regulamentar. Complementar cu prevederile din Codul Rutier, Oradea are propriul regulament pentru folosirea trotinetelor electrice, care prevede explicit pe unde pot circula aceste vehicule, dar şi unde este interzisă parcarea lor.

Experiment la tomberon 

Începând din luna martie, cei 790 de locuitori din cartierul Prima Nufărul vor testa reguli noi de salubritate care, dacă se vor dovedi utile, vor fi aplicate în tot oraşul. Concret, oamenii vor arunca deşeurile folosind nişte saci anume concepuţi, cu coduri unice cu radio frecvenţă, ceea ce va permite calcularea costurilor de salubritate aferente fiecărui apartament, în funcţie de câte gunoaie a generat. 

Şefa Direcţiei de Cultură Bihor, Adriana Ruge: "Nu investitorii imobiliari stabilesc dezvoltarea centrului istoric"

Centrul istoric al Oradiei se schimbă de la o săptămână la alta. Monumente istorice şi arhitecturale sunt consolidate, faţade intră în reabilitare, dar în acelaşi timp case vecine dispar pentru că stau în calea investiţiilor publice sau pentru că dezvoltatorii imobiliari au alte planuri.

Moda construcţiilor noi în centrul istoric trebuie temperată, crede şefa Direcţiei pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge. Specialistă în istoria şi teoria artei, cu un masterat în politici culturale europene şi un doctorat în lăcaşuri de cult ridicate în Bihor în perioada interbelică, Ruge este angajată a Direcţiei din 2007, iar anul trecut a preluat conducerea interimară a instituţiei. În acelaşi timp, directoarea anunţă că patrimoniul protejat al Oradiei se îmbogăţeşte.

OPINII 

Aquaparkul. Cu sau fără hotel?
De Mircea Chirilă 

Acum 15 ani, toate regiile Primăriei erau pe minus. Vă daţi seama cât se putea fura dacă pieţele, inclusiv cea de vechituri, tocau banii contribuabililor? La două luni după ce a fost decapitată conducerea măiastră a fostului primar, au ajuns brusc pe plus. Nu datorită geniului managerial al noilor slujbaşi, ci pentru că pur şi simplu s-au stopat furturile.

Vieţi şi castraveţi
De Adrian Criş

Când mor oameni într-o ţară vecină, care după ieşirea din comunism a irosit şi mai mulţi ani decât ţara ta, astfel că nu s-a putut pune la adăpost într-o uniune economică şi într-o alianţă pentru apărare, singurele sentimente fireşti pe care le poate avea orice om întreg sunt empatia şi solidaritatea. Şi, de nesuprimat, durerea. Să vezi resturile unui copil pulverizat de un proiectil de artilerie în timp ce mergea cu bicicleta pe un drum oarecare doare aproape fizic şi naşte coşmaruri greu de alungat din memorie...

PREMIILE LUI BIHOREL

«Persecutat» avansat: Respins la concursul de director economic al Ambulanţei Bihor, PSD-istul Liviu Sabău Popa se întoarce ca... manager!
Pe furiş în PSD: Încă două achiziţii surpriză făcute de PSD Bihor
Aceeaşi parcare, alte parale: După doar 5 ani de la inaugurare, Primăria Oradea cumpără alt sistem informatic la parcarea din spatele Tribunalului
În plata Domnului: Reprezentanţii Primăriei Oradea s-au înmuiat în faţa Maicii Mina
Judecată populară: Suspendată din motive penale, primăriţa din Brusturi îşi adună susţinători
Blat continuu: Procesul lui Bodog, boicotat şi de Universitatea de Vest din Timişoara, condusă de un bihorean

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!