Luni, 6 noiembrie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, împreună cu suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:
„Fluieraș” de cartonaș
Caz special reclamat forurilor de fotbal din Bihor: un arbitru și-a pipăit o colegă, de față cu martori, înaintea unui meci internațional disputat în Sânmartin.
Deși este cunoscut pentru că „se ia” de colege, chiar de mamele micilor fotbaliști și de asistentele medicale trimise la întreceri, iar cea mai recentă victimă l-a pârât Colegiului Județean de Arbitri și Asociației Județene de Fotbal, Laurențiu Pentek a scăpat nesancționat fiindcă șefii celor două organisme, în loc să cerceteze apucăturile arbitrului, au preferat să-l „împace” cu victima.
Condamnat în uniformă
Fostul şef de post din Tăuteu, găsit vinovat de purtare abuzivă după ce a agresat un adolescent.
Judecătoria Marghita i-a stabilit agentului şef Florin Ciarnău o banală amendă penală, dar nu l-a obligat s-o și plătească, argumentând că sentința în sine „constituie un avertisment” suficient, așadar împricinatul rămâne poliţist și se declară „nevinovat”.
Angajăm urgent!
Piața forței de muncă se confruntă cu o criză de angajați, în județ fiind vacante peste 2.000 de posturi, până și la stat.
Migrarea în Occident a meseriașilor și închiderea școlilor profesionale au golit rezervorul forței de muncă al firmelor bihorene, obligate să instruiască elevi, să importe muncitori din Asia și, în final, să crească salariile.
Hannah contra Hamas
O tânără de 20 de ani născută în Oradea luptă în războiul dintre Israel și teroriștii Hamas. Hannah Avram s-a mutat în Israel cu părinții în urmă cu 10 ani, iar în prezent se află la sud de Fâșia Gaza. „Europa nu știe ce înseamnă Orientul Mijlociu”, spune tatăl ei, Alin Avram.
Despre iubire...
Orădenii sunt invitați la un nou spectacol al Teatrului Regina Maria, „Cyrano de Bergerac”. Pe scena din Oradea va fi prezentată o versiune modernă a celebrei piese despre iubirea tainică a lui Cyrano de Bergerac, cu actorii Richard Balint, Alina Leonte și Răzvan Vicoveanu în rolurile principale. Ei sunt în plin proces de pregătire a noului spectacol, luând inclusiv... lecții de scrimă.
Un alt Aeroport
Între 150 și 280 de oameni cu diverse calificări și specialități lucrează zi și noapte, inclusiv sâmbăta și duminica, pentru extinderea, modernizarea și eficientizarea Aeroportului din Oradea, deoarece lucrările de 35 milioane euro finanțate cu fonduri UE trebuie încheiate până la finele anului. Clădirea va fi la standardele cele mai înalte...
ORADEA NOASTRĂ
Crișul cel bogat
În premieră, specialiștii confirmă: tronsonul orădean al Crișului Repede este casă bună pentru multe specii ocrotite. Primul „inventar” al speciilor arată că locul are astăzi o biodiversitate de invidiat, atrăgând numeroase animăluțe, insecte, păsări sau nevertebrate.
Specialiștii care au lucrat la studiu le recomandă acum autorităților și orădenilor să păstreze această bogăție naturală, dar în același timp să se bucure de ea...
Ambalaje de preț!
Amânat de mai multe ori în ultimii ani, sistemul de garanție-returnare, care îi va obliga pe români să plătească o garanție pentru fiecare băutură cumpărată la flacon, sticlă sau doză metalică, intră în vigoare din 30 noiembrie. Fiecare ambalaj îi va costa pe cumpărători 50 de bani, sumă pe care o vor recupera ulterior din orice magazin. Cel puțin teoretic...
Sunați și aruncați!
Orădenii au ultima ocazie din 2023 să cheme echipele RER Vest acasă, pentru a le preda deșeuri voluminoase și periculoase. Între 6 și 18 noiembrie, toți clienții firmei de salubritate pot solicita, telefonic, să li se colecteze de la domiciliu obiecte vechi de mobilier, covoare, uși, geamuri, saltele sau alte deșeuri similare.
Agente pentru Grivei
Deși este obligată să promoveze adopția câinilor abandonați, Administrația Domeniului Public Oradea se achită formal de această sarcină.
Singura șansă reală pe care o au câinii de la adăpostul Grivei este un grup format din voluntare care, neobosite, le caută fiecăruia un stăpân. Doar-doar le găsesc o casă în care să îmbătrânească fericiți...
OPINII
Adrian Criș: Să fie gratis?
Dacă într-o zi obișnuită ADP percepe unui șofer 10 lei pentru a-l lăsa la volan pe aleile cimitirului, pe 1 noiembrie taxa a fost de 50 lei. „Nu înțeleg foamea asta de bani în Oradea, pe durerea oamenilor, în condițiile în care se plătește taxa anuală oricum”, a comentat cineva, văzând în taxa pe comoditate o taxare a durerii, și cu încredințarea că închirierea locului de veci ar trebui să garanteze „aparținătorilor” și accesul cu mașina.
Mircea Chirilă: Dați culoare betoanelor!
Când s-au amplasat cuiburile de flori și ghivecele uriașe cu plante decorative în Piața Unirii, Piața Ferdinand și pe strada Iosif Vulcan, imediat s-a luminat locul. Dacă acestea ar fi fost puse și pe malul stâng al Crișului, lângă Primărie, devenită zonă de promenadă, zona centrală ar fi arătat și mai bine. Din păcate, însă, malul a rămas în culoarea betonului, pe motiv că cei de la Cultură nu permit altă nuanță decât cea a betonului.
Mircea Ursuța: Aparatele radar și marja de toleranță a acestora
Săptămâna trecută, am obținut sesizarea Curții Constituționale cu o excepție de neconstituționalitate vizând interpretarea Înaltei Curți. În argumentarea caracterului neconstituțional al aplicării mecanice a vitezei determinate de un aparat ce prezintă erori recunoscute chiar de organele statului, am invocat atât aspecte privind discriminarea, cât și jurisprudența CEDO.
PREMIILE LUI BIHOREL
Cu gozul sub preș: Fostul șef al Consiliului Județean Bihor, Cornel Popa, nu vrea contract de salubritate; A reînviat Cleopatra: Nou local cu servicii erotice, în buricul Oradiei; Primarul Levente Sorban nu dă socoteală membrilor Asociației pe care a lăsat-o fără teren; Din prostia aleșilor din Paleu, localnicii plătesc mai puțin pentru abonamentele OTL; Bodog redivivus: Fostul ministru prins cu nereguli la dosar s-a „abilitat” din nou;Fosta piață Nufărul, închisă degeaba de Primărie, a ajuns... budă publică.