Luni, 11 iulie a apărut o nouă ediţie a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut bogat în informaţii exclusive şi variat. Iată ce puteţi citi în noul număr:

Furt la minut

Bande specializate în furtul de catalizatoare auto au provocat pagube de peste 2,4 milioane lei în județul Bihor, hoţii ajungând atât de buni încât dau lovituri în câteva zeci de secunde.

Preluate pe sume mari de "samsarii" de fier vechi, care le vor pentru conţinutul de metale rare, piesele au devenit o pradă atractivă în rândul hoţilor, care au lăsat 24 de orădeni cu maşinile pe butuci, au furat 100 de piese într-o singură noapte dintr-un centru de dezmembrări şi aproape 1.700 de bucăţi dintr-o fabrică!

Greu de permis

Obţinerea permisului de conducere a devenit pentru bihoreni cel mai dur examen, gradul de promovare "din prima" a probei practice fiind de numai 15,63%. 

Promovabilitatea la toate categoriile de permise a scăzut an de an în urma creşterii dificultăţii probei de "traseu", şcolile cu cele mai mari rate de succes, precum Decebal Drive Unu, Cor Tin Favorit şi ZeceNut, reuşind să facă şoferi sub jumătate dintre cursanţi.

Se alege praful!

Seceta şi canicula prelungite au înjumătăţit recolta de grâu, iar cultura de porumb se arată deja distrusă de lipsa apei din sol. 

Fermierii bihoreni se plâng de cele mai proaste producţii din ultimele două decenii, în urma cărora mulţi vor ieşi pe minus, mai ales că şi preţurile sunt în scădere, astfel încât riscă să ajungă fără resurse pentru a înfiinţa noi culturi pentru anul viitor.

INTERVIUL BIHOREANULUI:

Dumitru Ţiplea, prefectul judeţului Bihor:
"Dacă prefectul ar face numiri, multe lucruri ar fi diferite"

Numit în funcţie cu puţin înaintea declanşării pandemiei de Covid, actualul prefect al Bihorului pare condamnat la un mandat marcat de crize: celei sanitare i-a urmat criza refugiaţilor, apoi cea a carburanţilor şi a gazelor, acum seceta severă, iar în toamnă se anunţă şi problema termoficării, cu riscul unor convulsii sociale.

BIHOREANUL a încercat să afle de la Dumitru Ţiplea cât de pregătite sunt instituţiile, dar şi în ce măsură prefectul ţine de obiectivele iniţiale, digitalizarea şi transparentizarea instituţiilor, ce relaţie are cu autorităţile locale în condiţiile în care toate cele trei partide care au primari - PNL, PSD şi UDMR - sunt şi la guvernare, şi adversare în plan local, dacă şi cum taxează neregulile din instituţii...

Ochiul din pământ

În premieră naţională, în Oradea se țin cursuri de orientare pentru nevăzători cu ajutorul bastonului alb. 

Doi orădeni şcoliţi în Norvegia ajută nevăzători din toată România să câştige independenţă şi stimă de sine, învăţând să folosească bastonul, astfel încât să nu mai fie captivi în propriile locuinţe.

Bancomat cu belele

Banii "evaporaţi" din contul unui bihorean din cauza unui ATM defect, returnaţi "în mod excepţional" de Banca Transilvania după mai bine de 1 an şi jumătate. 

Ajutat de o funcţionară, bărbatul a depus 6.000 euro la ATM-ul din faţa băncii şi apoi a intrat în sediul acesteia pentru o altă tranzacţie, timp în care bancomatul a "scuipat" banii, pe care i-a luat o altă persoană, care a dispărut cu ei.

Turism cu măsură

Plan ambiţios al conducerii judeţului: să promoveze ecoturismul în ariile protejate, asigurând totodată ocrotirea lor. 

Consiliul Judeţean Bihor s-a aliat cu Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate ca să atragă fondurile europene necesare asigurării unui turism responsabil în mai multe arii ocrotite, astfel încât turiştii să se bucure de natură fără să o distrugă.

TIMP LIBER:

Mai beeeee, mă!

Mutat în munţi, un bihorean organizează o nouă ediţie a festivalului "Beeeee, mă!", în mijlocul naturii, cu muzică folk şi rock şi cu multă bere. 

Ediţia din acest an aduce pe scena din Munţii Apuseni invitaţi ca Fraţii Jdieri, N.O.R., Nightlosers şi Dirty Shirt.

OPINII:

Mircea Chirilă: Ce-s 30 de milioane de euro?

Proiectul Centurii Oradea - Sânmartin a fost blocat în instanţă de proprietarii unor terenuri afectate de traseul viitoarei şosele. Cum proiectul trebuie terminat până la finele anului viitor, fiind vorba de fonduri europene, practic ţăranii din Sânmartin pot să-şi facă poze cu traseul frumos colorat pe hartă.

Domnii cu reclamaţiile preferă să câştige o sută de lei din cazarea turiştilor decât să beneficieze întreaga comunitate de un drum civilizat care scoate traficul din centrul staţiunii...

Adrian Criş: Socoteli greşite

Lăsaţi sondajele despre câtă încredere au românii în autorităţi! Cel mai clar indiciu că-s risipă curată e reacţia oamenilor când îi caută recenzorii.

"Sunt acasă, dar nu deschid uşile", răbufneşte şeful Direcţiei Judeţene de Statistică, exasperat că recenzarea eşuează şi pentru că bihorenii refuză "interviurile" cu persoanele angajate să consemneze câţi locuiesc într-o gospodărie ori cu ce este ea dotată...

COLŢUL JURIDIC:

Mircea Ursuţa: Cum va arăta, din august, "dunga roşie" din buletin

Într-un articol de anul trecut arătam că, în copilărie, majoritatea dintre noi am auzit că există semeni care au "dungă roşie" în buletin, prin această expresie fiind desemnate persoanele puse sub interdicţie judecătorească, adică, mai pe româneşte, persoanele incapabile să se descurce şi care aveau desemnat un tutore care să îi reprezinte la încheierea oricăror acte juridice.

Tot atunci, arătam că în anul 2020 Curtea Constituţională a declarat neconstituţionale dispoziţiile legale ce permiteau ca o persoană să rămână pusă sub interdicţie pentru tot restul vieţii...

PREMIILE LUI BIHOREL

Aşa tată, aşa fiu! Băiatul cel mic al rectorului Bungău a fost ales preşedinte al studenţilor din Oradea; (În)semnele puterii: Decizia discutabilă a comisiei de circulaţie în Oradea, care a revoltat locuitorii unei străzi; Dar din dar se face rai: Şefii din Primăria Oradea au primit donaţii consistente de la... părinţi; Ginerică cu noroc: Controversatul Daniel Merce Sabău, ginerele fostului consilier prezidenţial Terente Merce, a ieşit din puşcărie; Cu taxele la Tribunal: Prefectura Bihor atacă în Justiţie birurile impuse abuziv de Primăria Lugaşu de Jos; Cantină pe sec: Fără bere la cantina Universităţii din Oradea, administrată de apropiaţi ai fraţilor Maghiar...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!