Luni, 17 octombrie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Judecată de etapă

Săptămâna aceasta se împlinesc doi ani de la învestirea în funcții a președintelui CJ Bihor și a primarului Oradiei, iar BIHOREANUL le face bilanțul la jumătate de mandat, prezentându-le atât explicațiile, cât și criticile aduse de opoziție.

În timp ce Florin Birta e „condamnat” să termine șantierele deschise în oraș de Ilie Bolojan, acesta a început în județ mai multe proiecte decât toți predecesorii la un loc, numitorul comun al amândurora fiind întârzierile în îndeplinirea promisiunilor făcute în campanie și opoziția tot mai vocală a consilierilor PSD.

Școala „BMW”

Concomitent cu investiția uriașă făcută de BMW pentru o fabrică în Debrețin, universitatea din orașul ungar își pregătește la Oradea, gratis, ingineri vorbitori de maghiară.

După ce Guvernul de la Budapesta a alocat sume considerabile pentru dezvoltarea educației tehnice în nord-estul Ungariei ca să poată răspunde miilor de anunțuri de angajare pe care le va lansa BMW, Universitatea din Debrețin s-a extins la Oradea, unde a înființat o specializare de Inginerie mecanică. BIHOREANUL vă prezintă ce se întâmplă, în exclusivitate.

Doctori fără de arginți

Un oncolog cu experiență acumulată în țară și străinătate a lansat o „școală” gratuită pentru bolnavii cu cancer și familiile lor.

Pentru că pacienții sunt tot mai numeroși și îngrijirea lor se mută din spitale în ambulatorii și la domiciliu, două clinici din Oradea s-au alăturat inițiativei doctorului Silviu Corbu de a învăța oamenii cum să evite boala ori s-o descopere la timp, s-o învingă sau să trăiască cu ea cât mai mult și mai bine.

Maestrul jocului

Un orădean a devenit campion mondial la jocul de societate Carcassonne. În vârstă de 36 de ani și tată a patru copii, Gere Árpád a concurat la Essen, în Germania, cu jucători experimentați din țări precum Islanda, Taiwan sau Norvegia, în fața cărora a ieșit victorios. BIHOREANUL a vorbit cu marele câștigător şi vă propune o incursiune în lumea jocurilor.

Uite drumul, nu e drumul!

După o anchetă fușerită, Parchetul Aleșd a clasat dosarul privind amenajarea ilegală a unui drum pe malul Crișului Repede, la Vadu Crișului. Procurorii au respins plângerea penală făcută de Garda de Mediu, care acuza distrugerea unei arii protejate, stabilind că fapta merită cel mult o amendă, deși nu au audiat angajații ABA Crișuri care au amenajat drumul, iar arborii tăiați ilegal i-au căutat abia după patru luni.

BIHOREANUL vă arată cum, superficiali, slujbașii statului nici măcar nu s-au străduit să înțeleagă dacă natura a fost sau nu afectată...

Lecții de sex

Datele sunt îngrijorătoare: în 2020 Bihorul a fost pe locul doi în țară la numărul mamelor minore.

Sătule de superficialitatea sistemului educațional, care nu învață elevii noțiuni elementare despre sex sau igiena zonei intime, două studente de la Facultatea de Medicină a Universității din Oradea și-au propus să meargă în școlile din județ pentru a vorbi despre acest subiect sensibil din societatea românească.

Județ de infractori

Lumea orădeană interbelică era una complexă și avea diferite fațete. Exista o elită ce frecventa cafenelele, existau muncitori și săraci în suburbii, dar orașul atrăgea totodată și hoți și bandiți de toate felurile.

Furturile în epocă erau multe și făceau parte dintr-o serie mare de infracțiuni ce dădeau bătăi de cap autorităților, atât polițienești, cât și juridice. Istoricul Cristian Culiciu vă arată o parte a lor, recurgând la ziarele vremii.

Plan dejucat

Procurorii din Salonta au trimis în judecată 12 membri ai unui clan ţigănesc din Tinca care au băgat groaza într-o adolescentă violată de doi tineri, până când şi-a retras acuzaţiile.

Pentru că fata a refuzat să se lase cumpărată cu bani şi cadouri, rudele violatorilor au ameninţat-o că o taie în bucăţi şi „pun toată ţigănia pe ea”, obligând-o să înregistreze o declaraţie potrivit căreia făptaşii ar fi fost, de fapt, niște victime nevinovate. BIHOREANUL vă prezintă încă o realitate cruntă de lângă noi.

Dans și... dragoste

Orădenii sunt invitați la spectacole de dans oferite de companii apreciate din București, Budapesta și Barcelona.

Programul celei de-a V-a ediții a Infinite Dance Festival cuprinde, printre altele, spectacolul „Luxuria”, despre iubire și dorințe, prezentat de Barcelona Flamenco Ballet.

OPINII

Adrian Criș: Impozitare și fugă de răspundere

Dacă simplii cetățeni pot fi înțeleși că nu fac conexiunile, politicienii în schimb nu au scuze. PSD-iștii bihoreni, de pildă, acuză Primăria Oradea că își „continuă politica de majorare a taxelor și impozitelor” (l-am citat pe consilierul municipal Adrian Madar), ignorând și că majorările sunt cel mai adesea indexări cu rata inflației, și că, încă de sus, majorările sunt promovate tocmai de propriii colegi de partid.

Mircea Chirilă: Ce să căutăm în Schengen?

Ne place sau nu, olandezii au dreptate. Când s-a aflat că vine premierul Olandei în vizită, deja se vorbea că vom cumpăra vapoare de la ei pentru a nu se opune intrării în Schengen. În mintea noastră virusată știm că nu putem accede decât cu fente și manevre, la fel cum a făcut Guvernul Năstase cu autostrada Bechtel pentru intrarea în NATO și când a dat Petrom-ul austriecilor de la OMV pentru admiterea în UE.

PREMIILE LUI BIHOREL

Invizibilul Bodog, șeful PSD Oradea, l-a sancționat pe Madar... pentru inactivitate; Un personaj controversat din Bihor se numără printre șefuții firmei acuzate de spionaj în favoarea Gazprom; Un nou concurs cu șmecherii pentru un post de director la Spitalul din Marghita; PSD-istul Dorel Dume de la ABA Crișuri își sperie vecinii cu noua sa vilă de fițe; Sanyi Neguş speră să fie eliberat condiționat, dar numai nu i se arată; Șmechera Edina și-a lăsat colaboratorii de la Retro Summer Festival cu ochii-n soare...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!