Luni, 8 mai, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Toți pentru Micula!

* Judecătoria Beiuş a suspendat toate acţiunile pentru recuperarea celor 395 milioane de euro plătiți de Guvern firmelor fraţilor Micula.

* Cei doi magnați au câștigat detașat în propriul fief, instanța suspendând atât executările silite începute deja împotriva firmelor lor, cât și pe cele viitoare, spre disperarea Comisiei Europene, care acuză Statul Român că îi favorizează.

* BIHOREANUL a aflat că juriștii Comisiei Europene au intervenit cu observații în proces, dar degeaba: arhivarul Judecătoriei din Beiuș le-a... rătăcit documentul!

* Instanţele europene vor stabili, până la urmă, dacă banii plătiți de Guvern reprezintă sau nu ajutor de stat acordat nelegal, dar până atunci nimeni nu se mai poate atinge de proprietățile fraților Micula.

Foc în Episcopie

Un nou scandal, care a ajuns până la Patriarhul Daniel, zguduie Episcopia Ortodoxă a Bihorului și Oradiei, din cauza unei incinerări cu... înmormântare.

Apropiat al PS Sofronie Drincec, preotul Vasile Marin Dindelegan de la biserica Duminica Tuturor Sfinților este acuzat că i-ar fi permis colegului Cornel Baciu Borz să săvârșească aici slujba înmormântării pentru un profesor care a cerut să fie incinerat, încălcând astfel toate canoanele ortodoxe.

Loviți la buzunar

Fermierii bihoreni se simt amenințați de invazia cerealelor ucrainene, ieftine și necontrolate la chimicale.

Importul fără taxe încurajat de UE pentru a ajuta Ucraina să-și desfacă produsele falimentează fermierii autohtoni, confruntați cu ieftinirea grâului până la jumătate din prețul de la recoltare și mult sub costul de producție.

Puține, dar mari

În Bihor doar 4 orașe din 10 și 9 comune din 91 întrunesc condițiile de populație prevăzute de un recent proiect de reorganizare administrativ-teritorială, care vizează și reducerea drastică, de la 41 la 12, a numărului județelor.

Experți consultați de BIHOREANUL consideră necesară reforma, pentru reducerea risipei, a birocrației și a decalajelor de dezvoltare, dar nu prin desființarea unor județe, ci prin alipirea comunelor mici la cele mari și la orașe, ținând cont inclusiv de economia și infrastructura fiecărei zone.

Lunca... de mântuială

Risipă de bani publici în comuna Lunca: Poduri încropite, diguri „tencuite”, capelă într-o mlaştină şi sală de evenimente într-un cătun cu 25 de oameni.

BIHOREANUL a descoperit că, deşi legea permite investiţii PNDL doar pe terenuri publice, edilul a „îngropat” în livezi private o parte din milioanele primite pentru canalizare, lucrările fiind sistate de Inspectoratul de Stat în Construcţii până la intrarea în legalitate.

ORADEA NOASTRĂ

Fii la curent! Cum poți să-ți montezi panouri fotovoltaice pe banii statului, prin programul Casa Verde

Scumpirea energiei a făcut mulți bihoreni să se gândească la posibilitatea de a deveni din consumator prosumator, adică și un furnizor de kilowați obținuți din lumina soarelui. Iar acum o pot face pe banii statului!

Administrația Fondului de Mediu a lansat noua ediție a programului Casa Verde, prin care proprietarii de case pot primi o finanțare de până la 20.000 de lei pentru achiziția și montarea de sisteme fotovoltaice. Bihorenii vor putea să se înscrie în program la începutul lunii iunie, așa că pot pregăti deja dosarele.

„Arhivarul” Oradiei

De peste 20 de ani, Constantin-Liviu Demeter caută cu atenție printre fotografiile pe care le găsește la târgurile de antichități și piețele de vechituri. Când era adolescent, a început să strângă cărți poștale cu Oradea, îndeletnicire pe care și-a păstrat-o. Astăzi, are o colecție impresionantă, peste 10.000, multe dintre ele rare, dovezi autentice ale vieții urbane de acum zeci de ani.

Poftiți să selectați!

Oradea și-a propus să devină un model de colectare separată a deșeurilor, iar din iulie orădenii care stau la case le vor colecta și mai diferențiat.

Pentru asta, vor primi gratuit recipiente în care să strângă sticlele și saci albaștri pentru separarea hârtiilor și cartoanelor. Începând din 12 mai, orădenii sunt așteptați în toate parcările magazinelor Lidl din oraș, unde toate acestea se vor distribui. În plus, doritorii vor putea duce acasă și lăzi în care să-și facă singuri compost.

TIMP LIBER

O noapte... promițătoare

Sunteți pregătiți de un maraton? Nu clasic, ci unul care le permite participanților să descopere, vreme de câteva ore, gratis, cele mai importante colecții, expoziții și obiective turistice din Oradea.

Noaptea Muzeelor se va ține sâmbătă, de la ora 19 până la miezul nopții, iar oferta din acest an este tentantă, incluzând, pe lângă expoziții, și evenimente cum ar fi un concert cu tangouri și o defilare cu torțe.

OPINII

Nu va fi ușor cu FC Bihor
de Mircea Chirilă

Mânjii antrenorului Florin Fărcaș și ai președintelui clubului, Kulcsár Sándor, au făcut-o de oaie. Contrar tuturor aparențelor, s-au descurcat atât de bine în liga a III-a încât riscă promovarea în a II-a, spre disperarea celor care cred că singurul sport din Bihor e aruncatul la coș.

La cum stă cu banii, în condițiile unor investiții de sute de milioane de lei aflate în derulare, doar asta îi mai lipsea primarului Florin Birta, să pluseze lichidități pentru clubul fanion. Asta cu atât mai mult cu cât președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, când aude de fotbal, e gata să pună mâna pe topor. Mă bucur că la noi se aplică diviziunea socială a muncii: Bolo cu infrastructura, Birta cu capitalul uman...

Nimic despre onoare
de Adrian Criș

PSD-iștii bihoreni jubilează: le-a venit apa la moară, având motive serioase să pretindă schimbarea șefului Inspectoratului Școlar Județean, Horea Abrudan, acuzat că nu și-a făcut „la virgulă” datoria de președinte al comisiei de organizare a unui concurs pentru numirea unor directori de școli, ceea ce a permis fraudarea competiției prin falsificarea lucrării unuia dintre candidați. Cel mai probabil, după cum afirmă DNA Oradea, de către însăși președinta comisiei de evaluare a lucrărilor, Mioara Țigan, la acea vreme directoare a Casei Corpului Didactic.

Previzibil, logic și întemeiat, opoziția locală îl toacă mărunt pe șeful Inspectoratului Școlar, învinuindu-l că este ori complice cu aceasta (și cu beneficiarul fraudei), ori incompetent. În prima fază i-a cerut demisia, în a doua a pus presiune și pe PNL, partid al cărui membru este profesorul, ca să se „delimiteze” de acesta, apoi i-au cerut mazilirea de către ministrul Educației. Atât doar că Abrudan nu vrea să demisioneze, PNL Bihor nu-i „retrage sprijinul politic”, nici Ministerul nu-l „revocă”, ceea ce îndârjește și mai abitir contestatarii.

PREMIILE LUI BIHOREL

Raita cel zgârcit: În ciuda opulenței afișate la nuntă, Călin Raita i-a „sărit” de la bacșiș tocmai pe cei care l-au servit; Bun de plată: Firma Asfamixt va plăti Primăriei Oradea penalități de 1% pe zi; Meseria, brățară de aur: Motivul pentru care elevii de la liceul pedagogic din Beiuș sunt momiți să învețe și alte meserii; Ce făcuşi, băiatule? Consilier local liberal din Oradea, anchetat pentru fals și uz de fals; Urvindul și avioanele: Primăria Lugașu de Jos face exproprieri pentru un... aerodrom; Defrișare ecologică? Trei mesteceni sănătoși din Oradea, doborâți pentru a face loc unei piste pentru bicicliști. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!