Luni, 29 aprilie, a apărut o nouă ediție a BIHOREANULUI tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii:

Varietăți la vot

Locuitorii celor 101 orașe și comune din Bihor vor afla marțea aceasta cine le va cere voturile pe 9 iunie ca să conducă Consiliul Județean și primăriile în următorii patru ani.

Înaintea încheierii depunerii candidaturilor la Birourile Electorale, BIHOREANUL vă arată ce obiective, dar și ce șanse își dau competitorii, care formațiuni au racolat candidați de la adversari, unde au cele mai mari sorți de izbândă actualii primari și unde pot să piardă, în ce localități partidele se vor bate cu adevărat și unde nici nu se vor deranja.

Pe ansamblu, jocul politic continuă să fie dominat de Ilie Bolojan, care, deși invincibil de un deceniu și jumătate, a fost tentat să lase cale liberă unui secund la șefia CJ Bihor, la fel cum a făcut în 2020 la Primăria Oradea. De nevoie, rămâne însă mai departe în prim-plan...

Euro-fraudă la Universitate

Acalmia din campusul Universității din Oradea s-a spart, zilele trecute, după ce unul dintre șefii instituției a încasat o condamnare penală pentru corupție. Ioan Hathazi, decan al Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, a fraudat bugetul UE cu peste jumătate de milion de lei, falsificând, împreună cu un afacerist, un proiect de cercetare.

Tupeul lui Hathazi, personaj controversat în Universitate, a mers până acolo încât a contrafăcut semnătura unui fost rector și contractele de muncă a doi colegi, care scriptic au fost plătiți în proiect, dar n-au încasat în realitate niciun leu. Profesorul îngroașă, totuși, în continuare rândurile universitarilor orădeni. A căzut în picioare...

INTERVIUL BIHOREANULUI

Florin Birta: „Am reușit să-i facem pe orădeni să fie mândri că trăiesc în Oradea”

A preluat funcția de la Ilie Bolojan și a avut aproape patru ani pentru a le arăta orădenilor că știe să ducă orașul în direcția bună.

La finalul mandatului, primarul Oradiei, Florin Birta (40 ani), vorbește despre principalele realizări dintr-o perioadă marcată de provocări și termene limită, despre proiectele care au schimbat sau vor schimba fața orașului, despre ce face Primăria pentru a îmbunătăți nivelul de trai al locuitorilor. Totodată, explică ce îl determină să-și dorească un al doilea mandat la cârma urbei, vorbește despre surprizele de pe lista PNL Oradea, dar și despre posibile alianțe post-electorale...

Fabrica de inovație

Bihorul va avea primul Parc Științific și Tehnologic, unde companiile vor „produce” doar cercetare.

Parcul Științific și Tehnologic, o investiție de peste 6 milioane euro realizată de Consiliul Județean Bihor și Universitatea din Oradea printr-un proiect european, va face cercetări în eco-nano-tehnologii, inteligență artificială sau schimbări climatice și va oferi spații firmelor dispuse să investească în dezvoltare.

Prăpăd de la scântei

Uriaşul incendiu izbucnit în urmă cu doi ani într-o hală din Șoseaua Borșului în care își aveau depozitele firma de curierat Cargus și cea de distribuție de materiale și instalații sanitare Black Sea Suppliers a fost provocat de neglijenţa unui muncitor. Bărbatul efectua lucrări de întreţinere în clădire și a sudat cu flacără deschisă fără să fi luat în prealabil măsuri de protecţie.

Aşa au stabilit procurorii Parchetului Oradea, care pe 10 aprilie a.c. l-au trimis în judecată şi pe sudor, Gheorghe Chiş, şi pe angajatorul său, o firmă locală de construcţii, Asplenium Construct SRL, pentru distrugere din culpă.

Neglijenţa i-ar putea costa scump, căci în clădirea cuprinsă de flăcări se aflau colete, echipamente termice şi de climatizare care au fost distruse complet, iar cele două firme păgubite cer despăgubiri uriaşe, de peste 9 milioane lei.

OPINII

Mircea Chirilă: Autostrada lui Beni și Grindeanu

Acum ceva ani s-a făcut o analiză a calificării pe care o aveau slujbașii CNAIR, pentru că lumea era intrigată de ce nu se mișcă lucrurile în atât de sensibilul domeniu al construirii de autostrăzi. S-a constatat că mare parte dintre cei care luau salariile pe acolo erau ori absolvenți de teologie, ori profesori de română.

Abia acum îmi dau seama că era vorba de omul potrivit la locul potrivit. Pentru că numai Dumnezeu mai știe când va fi gata tronsonul din A3 care străbate Bihorul, iar contractele, deși semnate, nu pot fi puse în execuție din motive de interpretări juridice.

Adrian Criș: Un anti-model: Bolojan

Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.

Din 2008, de când s-a angajat la Primăria Oradea, adversarii săi au avut cam o singură strategie: Încurcă-l, Doamne! Și, când nu s-a încurcat el însuși singur în noianul de proiecte pe care le-a lansat, toate realizate - unele, cum singur recunoaște, departe de a fi perfecte -, l-au încurcat ei. Nu așa a picat, vă mai amintiți, proiectul Oradea Mare?

Mircea Ursuța: Schimbări majore cu privire la jocurile de noroc. Se închid păcănelele la sate și orașe mici

În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.

Cea mai importantă modificare prevede că jocurile de tip slot machine (adică, mai pe românește, păcănelele) se pot desfășura doar în localitățile care au peste 15.000 de locuitori, iar sancțiunea pentru nerespectarea acestei interdicții este de la 150.000 lei la 200.000 lei și confiscarea sumelor rezultate din desfășurarea activității nelegale.

PREMIILE LUI BIHOREL

Dosare cu picioare: Înregistrarea cu Victor Micula trăgând cu arma pe pod a dispărut de la dosar; DNA, jos barba! Pe fosta şefă adjunctă a ITM Bihor a deranjat-o ținuta unui procuror anticorupție; Invitații speciale: De ce nu a participat USR la festivitățile de ziua eliberării Oradiei; Sfântul Tzancă: Profesor din Bihor sancționat pentru postările făcute pe grupul de WhatsApp al clasei; Organe de import: Jandarmii aduși de la Cluj au făcut legea la sărbătoarea Oradie; Legi pentru hoți: Îl filmezi „în fapt” la furat, dar tot scapă nesancționat!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!