Luni, 29 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Iatî care sunt principalele subiecte ale noii ediţii:
Șefi pe lângă lege
Legea Sănătății este încălcată de șefi de secții ale Spitalului Județean din Oradea care, concomitent cu funcțiile publice, sunt şi administratori ai propriilor firme, problemă pentru care şi managerul Gheorghe Carp a fost acuzat de ANI, în urmă cu ceva vreme, de incompatibiliate.
BIHOREANUL a descoperit că 8 șefi din cadrul celui mai mare spital din județ conduceau și afaceri private, dar fără să recunoască asta în declarațiile de interese, jumătate din ei renunțând la funcțiile publice după ce şi-au dat seama că li se va deconspira incompatibilitatea. Încă o poveste cu multe umbre din zona sistemului medical local.
Țeapă de AUR
BIHOREANUL vă arată ce prevede și cât este de realizabil Planul Simion, privind 1 milion de case la jumătate de preț, credite fără dobânzi și taxe micșorate.
În timp ce activiștii din Bihor ai partidului laudă „planul” și deja caută clienți pentru casele promise, iar alți politicieni îl compară cu escrocheria Caritas din anii '90, economiștii îl consideră o aberație imposibil de pus în practică.
Chestorul Alin Haniș: „Poliția nu trebuie să fie vizibilă, ci eficientă”
Polițist din 1997, chestorul Alin Haniș este unul dintre cei mai longevivi șefi ai Poliției Bihor, pe care o conduce din 2017.
Cu ce rezultate și cu ce metode, BIHOREANUL a vrut să afle într-un dialog cu ofițerul care, după 7 ani în fruntea Inspectoratului Județean de Poliție, afirmă că încă vrea să-și pună amprenta asupra instituției: urmărește modernizarea acesteia, digitalizarea și dotarea cu noi tehnologii, dar cere și ca polițiștii să nu uite nicio clipă că sunt în serviciul public.
Profi de 10
În Bihor au promovat examenul de titularizare 4 din 10 candidați, doi obținând nota maximă.
Educatoarea Iulia Heciu și Tudor Luca, profesor de religie, sunt singurii candidați bihoreni cu nota 10, ambii fiind dascăli cu experiență și dedicați carierei. BIHOREANUL vi-i prezintă pe amândoi...
Să-i dăm cep!
Fermierii bihoreni se reprofilează pe culturile de pepeni ca să profite de verile calde și lungi, care măresc ciclul de producție și dau savoare fructelor.
Lubenițele și pepenii galbeni din Bihor concurează pe piețele locale faimoșii pepeni de Dăbuleni și produsele din hipermarket, fermierii având avantajul prospețimii date de timpul scurt de la recoltare până la vânzare și de chimizarea redusă.
Ghibu vs. Gojdu
S-a terminat admiterea în licee, cu o surpriză produsă de o școală de cartier. Repartizarea computerizată a elevilor la liceele din Bihor s-a finalizat cu ascensiunea surprinzătoare în clasamentul județean a Colegiului Național Onisifor Ghibu, după ce în clasa de matematică-informatică a acestei școli s-a intrat cu medii mai mari decât la specializarea similară a Colegiului Național Emanuil Gojdu.
Fantezii în amurg
O ediție bogată a Initio aduce nouă concerte și recitaluri în aer liber, cu muzicienii Filarmonicii de Stat Oradea și invitații lor.
Stagiunea de vară va debuta cu popularul concert de muzică de film, va cuprinde o seară de pop-simfonic, cu Marcel Pavel și Luminița Anghel, și un prim concert condus de Andrej Vesel în calitate de dirijor permanent al orchestrei orădene.
OPINII
Mircea Chirilă: Turcii și birocrații din Cetate
Cetatea Oradea a trecut în existența ei prin două momente dificile. Când au cucerit-o turcii și când gospodărirea ei a fost dată Direcției de Patrimoniu Imobiliar. Cu DPI la cârmă, care s-a chinuit ani buni să facă un caiet de sarcini pentru mașinuțele din parcuri și a avut nevoie de 2 ani să tragă o țeavă pentru a deschide piscina olimpică, șansele să vedem o Cetate mai animată sunt minime.
Adrian Criş: Lista lui Simion
În anii 90, când „papa Stoica”, părintele Caritas, promitea românilor să le înmulțească banii de 8 ori în 3 luni, am refuzat înșelăciunea, chiar dacă mai toți cei din jur care aveau la teșcherea 20.000 lei stăteau cu nopțile la cozi ca să-i „depună” pentru a scoată 160.000 după un trimestru. Altora le-a deschis ochii Ion Rațiu, spunându-le un adevăr banal: când pui într-o mașină de tocat 1 kil de carne, nu ai cum să scoți la celălalt capăt 8 kile de cârnați!
Mircea Ursuţa: Drepturile cetățeanului și obligațiile polițistului în cazul testelor fals pozitive la alcool
În urma articolului precedent am fost atenționat de un distins domn polițist rutier că agentul nu are nicio obligație să informeze cetățeanul că are aceste drepturi, deoarece legea spune că este un „drept” al conducătorului auto și nu instituie nicio „obligație” în sarcina polițistului. Nu pot fi nicidecum de acord cu o asemenea abordare.
PREMIILE LUI BIHOREL
Sfidarea lui Victoraș: Micula junior nu s-a prezentat la Serviciul de Probațiune. Va face muncă în folosul comunităţii?; Aruncă și fugi! Imagini cu un needucat care aruncă gunoaiele pe un spaţiu verde din Oradea; PSD Bihor, caut șef: Doctorul Aurel Mohan îşi pregăteşte „fixarea” în funcţie; Primarul din Auşeu l-a agresat, la nervi, pe un băiat de 14 ani; Războiul OTL-ului cu Primăria Sânmartin se va lăsa cu tarife majorate pentru călători; Cum ajung pădurile din jurul Oradiei pe mâna mafiei lemnului...
ACTUALITATE LOCALĂ
Nu rataţi selecţia ştirilor de actualitate din BIHOREANUL tipărit! Printre subiecte: Eșec definitiv pentru primarul Marghitei: UDMR și PSD au respins proiectul de 36 milioane euro; Un bărbat din Bihor l-a omorât în bătaie pe ciobanul care lucra pentru el; Circulaţia tramvaielor pe Calea Aradului va fi sistată timp de o lună; Proxenetă din Oradea, adusă în țară pentru a-și ispăși pedeapsa la închisoare...