Luni, 12 februarie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică „Oradea noastră”, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive. Dintre subiectele noii ediţii: 

Wizz urât...

Un avocat din Oradea a obținut de la Wizz Air daune de peste 40.000 euro după ce compania ungară i-a transformat în coșmar o vacanță petrecută în Spania cu soția, copilul și soacra. Mircea Ursuța a „bătut” Wizz în justiție demonstrând că firma le-a anulat cursa de întoarcere fără să-i anunțe, fără să le asigure asistență și fără să răspundă la telefon vreme de 5 zile, după care, în loc să-i readucă în țară, i-a dus în Ungaria, iar în următorii doi ani a răspuns celor peste 50 de reclamații cu o ofertă de... apă și sandviciuri.

INTERVIUL BIHOREANULUI
Susanna Tusa, director general și vicepreședinte Nokian Tyres Romania Operations: 
Oradea, o investiție cu gândul la viitor

Cea mai mare investiție din România ultimului deceniu și cea mai mare pregătită vreodată în Bihor, fabrica de anvelope a Nokian Tyres aflată în construcție în Oradea, a cărei piatră de temelie a fost pusă în luna mai a anului trecut, stârnește un interes tot mai crescut, pe măsură ce recrutarea personalului avansează, urmând să fie dată în funcțiune anul acesta.

În condițiile în care Nokian Tyres promite un nivel mediu de salarizare cu totul neobișnuit - peste 2.000 euro brut, adică peste 5.700 lei net - BIHOREANUL a încercat să afle de la Susanna Tusa, director general al fabricii din Oradea și vicepreședinte al Nokian Tyres Romania Operations, ce altceva mai oferă orădenilor compania finlandeză, pe lângă promisiunea de a crea aici prima fabrică de anvelope cu zero emisii de carbon din întreaga lume.

Retrocedare în surdină

Hotărâre importantă în cazul revendicării Episcopiei Romano-Catolice a Oradiei privind terenurile și clădirile în care funcționează Filarmonica de Stat: la finele anului trecut, Comisia Specială de Retrocedare a bunurilor care au aparținut cultelor religioase din România a aprobat restituirea în natură! Deși nici Comisia, nici Episcopia și nici Consiliul Județean, în subordinea căruia este Filarmonica, nu au făcut publică decizia, BIHOREANUL a aflat despre ea și consecințele ei. CJ Bihor ar putea să nici n-o conteste în justiție...

Oradea la pământ

Exemplu de bune practici la nivel național, Oradea are aproape un sfert din străzi neasfaltate. Dintre cele 935 de străzi ale orașului, la sfârșitul anului trecut 211 erau acoperite doar cu pământ și criblură, fapt pentru care primarul Florin Birta și-a stabilit ca obiectiv modernizarea a 50 de străzi anual, pentru a asfalta toată Oradea în următorii 5 ani. 

Bihorul: comitat, regiune, județ...

În 50 de ani, Bihorul a trecut prin organizări teritoriale. Dacă în 1918, anul unirii Transilvaniei cu Regatul României, fusese comitat în muribundul Imperiu Austro-Ungar, în perioada interbelică a devenit județ de graniță. Sovietizarea Republicii Populare Române a adus împărțirea pe regiuni și raioane, pentru ca destalinizarea să aducă reînființarea județelor. BIHOREANUL vă arată cum s-au făcut schimbările prin care s-a ajuns la județul care dăinuie și azi.

ORADEA NOASTRĂ

Pe drumul bun

Din fiecare 10 kilograme de gunoaie aruncate anul trecut de orădeni, patru au fost reciclate, arată datele Primăriei. Vestea este deopotrivă bună și rea: niciodată municipiul n-a avut rezultate atât de bune în privința reciclării, dar încă este departe de obiectivul european de reciclare. Pentru ca Oradea să recicleze mai mult, Primăria are în plan să reia controalele în tomberoane, dar cu un accent mai mare pe educație, nu pe sancțiuni.

Curățenie... devansată

Vremea frumoasă și temperaturile pozitive i-au determinat pe mulți orădeni să se apuce deja de curățenia de primăvară, adică să tundă pomi și gard viu, să curețe buruienile ori să planteze flori. Hărnicia vine și cu o dilemă: ce pot face cu deșeurile vegetale? Răspunsul îl oferă RER Vest.

Artizan de frumos

Până pe 18 februarie, în Casa Darvas-La Roche, curioșii pot descoperi o expoziție inedită. Măști medicale, folosite de pacienții de cancer în timpul tratamentelor de radioterapie, au fost transformate în obiecte de artă, la inițiativa asociației orădene Buni Prieteni Împotriva Cancerului și prin talentul Mirelei Dobrescu, un artizan care dă o nouă viață obiectelor vechi. „Am o pasiune pentru reinventare, inclusiv a mă reinventa”, spune artista.

TIMP LIBER
Calendarul distracției

Agenda de evenimente a anului 2024 reiterează festivaluri colorate și populare, printre care FestiFall, Festivalul Medieval și TIFF, dar calendarul cuprinde mai multe atracții, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Despre oaspeți, organizatorii nu dezvăluie încă prea multe, însă, în cazul Sounds of Oradea, dau un indiciu: lista va fi deschisă de o soprană de renume!

Premianți din nou

Fotoreporterii ziarului BIHOREANUL și ai portalului de știri eBihoreanul.ro, Szilágyi Loránd și Paul Lelea, primesc noi premii pentru imaginile pe care le semnează. În cadrul noii ediții a Concursului de fotografie de presă din Euroregiunea Bihor - Hajdú Bihar, lui Szilágyi Loránd i s-a acordat Cupa Casei Partium din Debrețin, în timp ce Paul Lelea a primit una dintre plachetele Carol Pop de Szathmári.

OPINII

Mircea Chirilă: Cine merge la război pentru România?

Prim-ministrul Marcel Ciolacu spune că nu trebuie să ne îngrijorăm, că nu va fi niciun război. Șeful Marelui Stat Major, generalul Gheorghiță Vlad, avertizează că ar trebui să ne îngrijorăm, ba și mai mult, să vedem cum asigurăm ostași pentru viitoarele războaie. Între generalul mirosind a tranșee și domnul Ciolacu, acest Isus despre care nu se știe ce a făcut până la 30 de ani, eu unul înclin să-l cred pe profesionistul armelor...

Adrian Criș: Primărița din Brusturi, președinta României

Unul dintre cei mai siniștri primari din Bihor, Livia Bârlău, aflată la al doilea mandat în fruntea comunei Brusturi, a fost declarată liberă ca pasărea cerului, săptămâna trecută, de către Tribunalul Bihor, unde e judecată (dar mai mult nu) pentru o tentativă de omor săvârșită în toamna lui 2021, împreună cu soțul ei, Petre Bârlău, asupra unui fost procuror, cu care înainte avusese o combinație: îi promisese că-l va face consilier personal, dar nu s-a ținut de cuvânt...

PREMIIILE LUI BIHOREL

Primărie de familie: Edilul Sorban Levente din Lugaș și-a adus nevasta în Consiliul Local; Promovare pentru parcare: Șeful Serviciului Parcări din Oradea, avansat discret ca director în Primărie; Război cu noi: Șefii Inspectoratului Școlar Bihor au ajuns să se judece cu propria instituție; Podul suspinelor: Proiectul lărgirii la patru benzi a podului Sovata, născut mort; Ţeapă pentru fani: A plătit scump pentru că a poftit să-i vadă pozele nud prin Only Fans; Protecţie pe din doi: Sancțiune inedită pentru foștii soți care au continuat scandalul după divorț.

ACTUALITATE LOCALĂ

- Crimă în Sântandrei: O femeie și-a ucis fratele și l-a lăsat în câmp!

- Trafic îngreunat: Strabag trage tare la racordul cu drumul de legătură spre autostradă

- Bihoreanul George Bologan devine consilierul lui Klaus Iohannis

- Centura Biharia - Paleu, înțepenită în săpături: Pe șantier au fost descoperite 5 situri arheologice.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!