Luni, 22 iulie, a apărut un nou număr din BIHOREANUL tipărit, alături de suplimentul de educație ecologică Oradea Noastră, ambele cu un conţinut variat şi bogat în informaţii exclusive.
Popa hoțu'
Dedulcit la banii strânși de la credincioși, dar și la fondurile publice primite de la stat, parohul ortodox din Lăzăreni a uns-o fictiv pe postul de cântăreț în strană, ocupat în mod tradițional de bărbați, pe... nevasta viceprimarului comunei.
Preotul Ionel Borza a fost dat pe mâna procurorilor chiar de un enoriaș, de meserie polițist, care a descoperit că parohul a angajat-o în secret și strict scriptic pe consoarta vicelui, Narcisa Blăguța, iar femeia, deși n-a prestat niciodată în biserică, a fost plătită în ultimii 12 ani cu aproape 300.000 lei, cea mai mare parte a banilor fiind virați, prin Consiliul Județean Bihor, de la bugetul de stat.
Mai mult, dar mai slab
Fermierii bihoreni au recoltat în medie 6,8 tone de grâu la hectar, depășind producția de anul trecut, însă nu și încasările.
Anul agricol 2024 se anunță dificil din cauza secetei, care a făcut ca producția de cereale să fie inferioară calitativ, și a caniculei, care amenință culturile de porumb să se usuce pe câmp.
Garcea-Tarcea
Polițist local din Oșorhei, reclamat pentru găinării, incompatibile cu un om chemat să aplice legea.
Patron din umbră al unei firme de transport, în acte deținute de mama sa, Dan Tarcea este acuzat de un angajat că nici nu l-a plătit, nici nu l-a dat afară, dar și că își „protejează” afacerea cu ajutorul colegilor din Poliția Locală Oșorhei.
Cetate, caut „asediu”
După investiții de 21 milioane euro din fonduri UE, Cetatea Oradea este în continuare pustie în afara perioadelor cu festivaluri și târguri.
Cel mai importat obiectiv medieval din oraș are încă neocupate spații cu destinație economică, din cauza legislației proaste, a bâlbelor administrației, a lipsei unei strategii și a crizei de vizitatori care ar putea stimula vânzările firmelor chiriașe.
Răsfăț la Belle-Mont
Situată în inima naturii, o pensiune din Bihor oferă oaspeților toate ingredientele pentru un sejur relaxant și memorabil, la standarde ridicate. Înconjurată de păduri bogate ce oferă priveliști seducătoare, pensiunea Belle-Mont din Remeți își primește vizitatorii cu camere elegante, un restaurant cu mâncăruri de „MasterChef” și o zonă de SPA unde oricine se va simți răsfățat.
(advertorial)
TIMP LIBER
O vară orădeană
Paleta evenimentelor programate în această vară este diversă și tentantă, cu sport, muzică și filme. Piața Unirii redevine plajă urbană cu ocazia unui turneu de beach volley, artiștii Filarmonicii vor susține concerte cu jazz și muzică de cinema, iar Oradea Summer Film programează proiecții în aer liber.
ORADEA NOASTRĂ
Oradea hot!
Oradea a înregistrat săptămâna trecută o premieră teribilă: la fel ca întreg Bihorul, orașul a fost patru zile la rând sub incidența unui cod roșu de caniculă, iar temperaturile au ajuns la aproape 40 de grade la umbră.
Previziunile specialiștilor sunt sumbre, aceștia arătând că orădenii de acum vor îmbătrâni într-un ambient tot mai torid. Așa că tot ce pot face este să se adapteze...
Izvor de recreere
La baza dealurilor, între străzile Izvorului și Nicolae Beldiceanu, un lac ar putea deveni o atracție pentru orădenii în căutarea momentelor de relaxare în aer liber. Universitatea din Oradea, administratoarea lacului care a aparținut unei foste stațiuni pomicole din zonă, va demara lucrări de decolmatare și de reabilitare a barajului, iar apoi, împreună cu Primăria, ar vrea să-l transforme într-o zonă de agrement.
Olimpici de Oradea
Pentru un sportiv nu există ambiție mai mare decât o medalie olimpică, iar trei orădeni sunt aproape să-și îndeplinească acest vis.
La Jocurile Olimpice care vor începe săptămâna aceasta la Paris, Oradea va fi reprezentată de judoka orădean Alex Creț, de altfel singurul român care va lupta pe tatami la Olimpiadă, și poloiștii Marius Țic și Sebastian Oltean, membri ai lotului național. Toți trei au ceva în comun: au moștenit talentul sportiv de la tații lor.
OPINII
Vijeliile care vor distruge Oradea
de Mircea Chirilă
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
După ce că ne coacem la peste 40 de grade, apar tot mai des și fenomene meteo periculoase. La Aeroport, vântul era să ajute un avion să decoleze fără motor, iar un gard proaspăt amplasat era și el pregătit să ajungă la București pe calea aerului. Să mai zică cineva că nu avem zboruri din Oradea...
Scumpi la tărâțe, ieftini la făină
de Adrian Criș
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real. Nu la fel gândesc aleșii marghitenilor...
PREMIILE LUI BIHOREL
Bolojan pe supărare: Beni Rus, somat să înlocuiască rapid gardul șubred de la Aeroport; Pedeapsă pentru Garcea: Șeful Postului de Poliție din Aușeu, sancționat blând după ce a bumbăcit un localnic; UPU pe sec: La Urgențele Spitalului Județean din Oradea nu găsești pahare de unică folosință; Tare ca Petroi: Cum se răzbună primarul din Hidișelu de Sus pe adversarii care l-au „deranjat” în alegeri; Vrednic nu este! Prin ce șmecherii a fost ales decanul de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Oradea; Bugetare (ne)participativă: Proiectele propuse de orădeni, promovate prea puțin de Primărie.
ACTUALITATE LOCALĂ
Premieră medicală națională în Oradea: femur donat din Franța, transplantat la Spitalul Pelican; S-au ales noii decani ai Universității din Oradea. Bodog este iar șef la Medicină!; Dublă tragedie în Bihor: Doi tineri, loviți de tren în Boiu; Gradul de ocupare a aeronavelor LOT de la Oradea a ajuns la 60%; Bolojan vrea prelungirea centurii Beiuș: drum direct spre Stâna de Vale; Femeia din Sântandrei care și-a omorât fratele, condamnată la 10 ani; Centura Aleșd nu se mai deschide în întregime pe 9 august, ci pe bucăți.