Boală lungă, moarte sigură. Primăria Oradea a anulat cele două competiţii care ar fi inaugurat bazinul pentru sărituri din aquapark.

Adresa prin care municialitatea anunţă Federaţia Naţională de Nataţie că renunţă la organizarea concursurilor a fost unul dintre ultimele acte semnate de viceprimarul Huszar Istvan, înainte de predarea mandatului. Fie şi măcar pentru că tot el le-a înscris în calendarul Federaţiei...

La loc comanda!

Pasionaţii săriturilor în apă mai au de aşteptat cel puţin până anul viitor ca să poată vedea astfel de competiţii la Oradea. "Primăria a transmis Federaţiei Naţionale de Nataţie o adresă prin care a anunţat că renunţă la organizarea campionatului naţional de juniori mici C şi D, programat pentru perioada 8-10 iulie, şi campionatul pentru seniori şi juniori A şi B, care trebuia să aibă loc între 29-31 iulie", spune city-managerul Eduard Florea.

Huszar Istvan, consilier local UDMRAdresa de înştiinţare a semnat-o fostul viceprimar Huszar Istvan (foto) acum două săptămâni, după ce în martie acelaşi Huszar o asigurase pe preşedinta FNN, Camelia Potec, într-un tur al aquapark-ului, că municipalitatea va termina pregătirile la timp. Viceprimarul promitea atunci că până în vară bazinul va fi echipat cu toate dotările necesare unei competiţii, de la trambuline elastice şi covoare antiderapante până la cabine pentru arbitri, echipamente de măsurare omologate şi tribune cu 1.000 de locuri. S-a înşelat!

În criză de timp

Deşi Consiliul Local a alocat la sfârşitul lunii martie 200.000 lei pentru achiziţia de trambuline, Primăria n-a mai reuşit să le cumpere. "Sistemul Electronic de Achiziţii Publice a fost blocat până pe 15 iunie din cauza modificării Legii achiziţiilor, aşa că ne-a rămas prea puţin timp pentru organizarea licitaţiei", explică acum Huszar.

Conştientă că nu va avea trambulinele la timp, municipalitatea a încercat să le închirieze. "Iniţial, Federaţia ne-a asigurat că le putem împrumuta de la Sibiu, apoi ne-a anunţat că sunt încastrate şi nu se pot muta", zice fostul viceprimar.

Dar asta e numai o scuză. Chiar dacă ajungeau la Oradea, trambulinele nu puteau fi, de fapt, montate, pentru că fixarea lor pe platforme se face cu ajutorul unor monoblocuri de beton, care n-au fost nici ele licitate! Nu de alta, dar intervenţia neautorizată la turnul de sărituri construit odată cu parcul acvatic putea provoca pierderea garanţiei. Iar Primăria n-a vrut să rişte...

La anul!

Florin Birta, viceprimar, fost şef al Clubului Sportiv MunicipalReprezentanţii municipalităţii încearcă să minimalizeze dimensiunile dezastrului. "Nu cred că vor apărea repercusiuni din partea FNN în sensul de a nu ne da alte competiţii. În fond, Primăria s-a străduit până în ultima clipă să organizeze aceste campionate", spune viceprimarul Florin Birta (foto), fost preşedinte al CSM Oradea.

Oraşul va recuperea handicapul, adaugă acesta. "Acum se fac procedurile de preluare a aquapark-ului de la Primărie la ADP. După inaugurare vom avea timp să pregătim şi bazinul pentru sărituri", spune Birta, potrivit căruia CSM îşi va înfiinţa propria secţie de sărituri, pentru a exploata tradiţia în această disciplină.

Ultimele pregătiri 

Liviu Andrica, şeful Administraţiei Domeniului Public OradeaDe altfel, zona sportivă a aquapark-ului va fi inaugurată săptămâna aceasta. Întrucât bazinul olimpic necesită doar câteva completări, în perioada 14–17 iulie municipalitatea va organiza aici campionatul naţional de înot pentru cadeţi. Primăria se va îngriji de tribune, tabelă şi spaţiile pentru arbitri, iar ADP va asigura accesul şi apa din bazin. "Intrarea se va face separat, printr-o poartă de lângă bazinul olimpic", explică directorul ADP, Liviu Andrica (foto).

Zona a fost deja delimitată printr-un gard, ca să poată găzdui competiţii fără să deranjeze clienţii parcului acvatic, despre care încă nu se ştie când se va deschide. Săptămâna aceasta se va finaliza procedura de predare-primire, iar pentru cea viitoare e programată proba de funcţionare la capacitate maximă.

În paralel, ADP derulează procedura de angajare a personalului medical, salvamarilor şi agenţilor comerciali ce vor deservi unităţile de alimentaţie publică. Deschiderea oficială este prevăzută pentru sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, când jumătate din vară va fi trecut deja. Cu tot cu vacanţa şi banii orădenilor...