Pentru a treia săptămână la rând, mai mulți orădeni care l-au cunoscut pe Horia Chiva, băiatul de 12 ani care a murit lovit de o mașină pe o trecere de pietoni de pe Calea Aradului, au protestat la locul accidentului, cerând montarea unui semafor cu buton.

Cu câteva minute înainte de ora 18, mama copilului, Luiza Chiva, a ajuns la intersecția cu strada Traian Blajovici, acolo unde, pe 22 iunie, unicul ei fiu a fost lovit de un șofer de 25 de ani, beat și care a fugit de la locul accidentului. Îmbrăcată în negru din cap până în picioare, cu greu și-a înăbușit lacrimile când s-a oprit pe trotuar.

Singura veste bună din ultimele luni a primit-o fix vineri: șoferul care i-a omorât copilul, aflat încă în arest, a fost trimis în judecată de procurorii orădeni, cu acuzațiile de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului. „M-a anunțat azi avocata. Încă o bătălie de dus...”, a spus mama copilului, vădit copleșită de durere.

Speră să câștige cât mai curând lupta pe care o duce cu Primăria, căreia îi cere să monteze un banal semafor la această trecere de pietoni, și să nu mai aibă încă un motiv să plângă. „Nu știu de ce nu vor să pună semafor. Am auzit că s-a discutat în Primărie, și ar fi zis Birta (n.r. primarul Oradiei, Florin Birta) că a murit un singur copil, iar șoferul, pentru că era beat, ar fi trecut și pe roșu, nu l-ar fi oprit un semafor”, a mai zis Luiza Chiva.

Ea și oamenii care o însoțesc la fiecare protest sunt convinși că un semafor cu buton va preveni noi tragedii. „Nu locuim în zonă, venim din Cantemir, dar vrem un semafor aici. Pentru siguranța copiilor și a adulților, oricine poate păți o tragedie”, a spus Raluca Oanea, mama unui băiat care face fotbal la același club pe care îl frecventa și Horia.

„Vorbim de o intersecție periculoasă, aglomerată, nu este complicat să pui un semafor cu buton, cum sunt în multe locuri din oraș. Eu locuiesc pe Coriolan Hora și acolo este semafor cu buton, fără el nu poți trece șoseaua. Mi se pare normal să fie și aici așa ceva, mai ales la ce s-a întâmplat. Și eu mă întreb de ce Primăria nu răspunde la această solicitare”, a spus și Csak Ladislau, un alt susținător al cauzei. El este convins și că dacă oamenii ar fi mai uniți și mai implicați civic, orașele ar fi locuri mai sigure pentru copii și adulți deopotrivă.

Timp de aproape o oră, cei aproximativ 30 de protestatari au stat pe marginea carosabilului, cu pancarte pe care scria „Vrem semafor”, „Dreptate pentru Horia” ori „Viața are prioritate”.

Copii și adulți au traversat zebra de zeci de ori, cu aceleași mesaje, ca un număr cât mai mare de șoferi să vadă pentru ce militează și și-au atins scopul: traficul era oricum aglomerat, așa că mesajele lor au fost citite de mulți șoferi. Unii chiar și-au arătat susținerea, strigând de la volanul mașinilor pe care le conduceau: „Și noi vrem semafor!”.

Cu câteva minute înainte de ora 19 și de încheierea protestului, participanții s-au oprit pe trecerea de pietoni, blocând complet traficul. Inițial, șoferii s-au dovedit răbdători, dar după un minut au început să claxoneze, ceea ce i-a făcut și pe polițiștii care până atunci au stat lângă gardul Poliției municipiului să intervină, cerându-le oamenilor să nu blocheze traficul, ci să continue să protesteze pașnic.

I-au convins să elibereze șoseaua, dar nu și să renunțe, oamenii continuând să traverseze strada cât de des le-au permis polițiștii, până când ceasurile au arătat ora 19.

Familia lui Horia continuă să strângă semnături pentru semaforul cerut.

Pe hârtiile tipărite, au peste 400, iar la petiția online, aproape 1.300. De asemenea, au de gând să se adune și vinerea viitoare, la aceeași oră și în același loc. Evident, cu același scop: să transforme accidentul lui Horia în ultimul petrecut pe această trecere de pietoni nesemaforizată.

Imagini video de la protest:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!