Călin Buciuman, şoferul orădean care, beat la volan, a provocat un accident rutier pe Calea Aradului, soldat cu moartea unui copil, a fost trimis în judecată.

Anunţul a fost făcut vineri, de Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, printr-un comunicat în care se arată că procurorii au dispus trimiterea în judecată a şoferului în vârstă de 25 ani pentru ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului.

Accidentul rutier, după cum a relatat şi BIHOREANUL, s-a produs în după-amiaza zilei de 22 iunie, în jurul orei 17.45. Aflat la volanul unui Logan, Buciuman rula dinspre Bulevardul Decebal spre Strada Meşteşugarilor, iar înainte de intersecţia cu strada Traian Blajovici, a izbit un copil care traversa regulamentar strada pe trecerea de pietoni, marcată şi semnalizată corespunzător. În loc să oprească, şoferul a fugit de la locul accidentului, fiind găsit ulterior de poliţişti

În urma testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că acesta avea o concentraţie alcoolică de 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat iar în urma testării preliminare de drog,rezultatul a ieşit pozitiv, motiv pentru care a fost condus la sediul Serviciului judeţean de Medicină Legală Bihor, unde i-au fost prelevate şi probe biologice. 

Primul rezultat sosit a fost cel făcut pentru determinarea alcoolemiei. Analiza de sânge a arătat că aceasta era uriaşă, de 2,03 mg/l alcool pur în sânge motiv pentru care, în aceeaşi zi de 22 iunie, Buciuman a fost reţinut pentru 24 ore iar o zi mai târziu a fost arestat preventiv, măsură care este în vigoare şi în prezent.

Victima sa, Horia Chiva, a ajuns la spital cu multiple leziuni, inclusiv la nivelul capului, şi a fost supus la numeroase intervenţii chirurgicale, dar, din nefericire, nu şi-a mai revenit. A murit o lună mai târziu, pe 19 iulie

Avea viteză, alcool, dar nu și droguri

În comunicatul transmis vineri, procurorii arată că în cadrul anchetei au solicitat şi o expertiză criminalistică pentru a determina dinamica producerii accidentului, iar raportul întocmit la cererea lor de specialiştii Institutului Național de Expertize Criminalistice Serviciul Interjudeţean Timişoara, arată că şoferul a avut viteză peste limita legală în momentul impactului.

"Viteza de deplasare a autoturismului condus de către inculpat a fost cuprinsă între 74-84 km/h la momentul impactului, inculpatul încălcând astfel dispozițiile legale privind Codul Rutier", scrie în informare. 

De asemenea, deşi testul iniţial antidrog a fost pozitiv, conform rapoartelor de expertiză toxicologică efectuate ulterior, pe mostre de sânge şi urină, s-a stabilit că bărbatul nu avea urme de substanțe cu efecte psihoactive în organism. Ca atare, anchetatorii au dispus clasarea cercetărilor pornite împotriva lui Buciuman pentru infracţiunea de conducerea unui vehicul sub influența substanţelor interzise.

Pe de altă parte, însă, au fost menţinute acuzele de ucidere din culpă, conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe și părăsirea locului accidentului pentru care, pe 7 septembrie,a şi fost trimis în faţa judecătorilor. Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Oradea, iar prin rechizitoriu, procurorii au solicitat judecătorului de cameră preliminară să dispună menţinerea stării de arest preventiv a tânărului.

"Subzistă toate argumentele avute în vedere atât la luarea acestei măsuri, cât şi cu ocazia prelungirii sale, raportat la starea de pericol pe care inculpatul o prezintă pentru liniștea şi ordinea publică", se arată în comunicat.

Părinții victimei cer semafor în zonă

După accident, trecerea de pietoni din Calea Aradului a fost vopsită în roşu şi dotată cu un "covor de frânare", însă părinţii băiatului de 12 ani care şi-a pierdut viaţa au protestat în ultimele două săptămâni, în zilele de vineri, la locul accidentului şi, totodată, au lansat şi o petiţie online semnată deja de peste 1200 de persoane, solicitând montarea unui semafor cu buton.

Demersul lor este susţinut de majoritatea locuitorilor din zonă, însă cererea a fost respinsă, până acum, de reprezentanţii Primăriei Oradea.

"Şoferii nu ţin cont de această trecere, nu încetinesc! Au mai fost accidente aici. Ştiu asta pentru că locuim aici în zonă şi frecventăm această trecere. Imediat după moartea fiului meu, cei de la primărie au pus un covor de frânare pe care îl consider total ineficient", a povestit BIHOREANULUI mama lui Horia, Luiza Chiva, în timpul protestului din 25 august.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!