Anul 2018 se anunţă ca unul prost pentru vânzările de mărţişoare. Gerul şi ninsoarea care au golit străzile de trecători în ultimele zile, precum şi reducerea numărului de orădeni care mai păstrează tradiţiile, au dus la prăbuşirea vânzărilor de mărţişoare.

Comercianţii, care au ieşit în Piaţa Unirii şi pe strada Republicii încă din weekend, se plâng că nu îşi vor scoate nici măcar banii plătiţi pentru chiria pe amplasament. "Am plătit 1.400 lei chiria pe tarabă. N-o să-mi scot banii ăştia. Nu-i sigur că o să-mi scot nici banii de drum să mă întorc acasă", spune Ribana Lucaciu, din Baia Mare, care a închiriat prin licitaţie unul din standurile amplasate în Piaţa Unirii.

Femeia spune că a muncit toată iarna la mărţişoarele de pe tarabă şi că este ultimul an în care mai face asta. "Fiecare cutie am făcut-o manual, am pregătit podoaba, şnuruleţul roşu-alb, tot. Mi-e acru sufletul să văd acum că nu pot vinde mai nimic. Oamenii vin, se uită şi pleacă mai departe", spune Ribana.

Comercianta se plânge că ar îndura mai uşor şi cele 8 grade sub zero, şi vântul tăios din piaţă, dacă ar şti că atunci când va trage linie va ieşi măcar "pe linie". "Azi, cu o zi înainte de 1 martie, ar trebui să fie cea mai bună vânzare, dar n-am dat mai nimic. Dacă tot aşa va fi şi mâine, o să ies pe pierdere. Chiria e prea mare ca să mai merite să faci mărţişoare", zice femeia.

Chirie majorată de 18 ori!

Licitaţia organizată de municipalitate la începutul lunii februarie pentru închirierea unui stand pentru perioada 24 februarie – 3 martie a pornit de la un tarif de 50 lei pe stand pe zi.

Comercianţii s-au concurat reciproc până ce preţul a crescut de patru ori, la 210 lei pe stand pe zi plus TVA, pentru un amplasament în strada Republicii lângă intersecţia cu strada Gheorghe Dima, şi 200 lei în Piaţa Unirii.

O creştere record a preţului de pornire s-a înregistrat în cazul celor 74 de amplasamente de doi metri pătraţi din diferite locuri ale oraşului. Cel mai scump amplasament este cel din faţa Bisericuţei Nufărul, unde preţul a crescut de 18 ori, de la 5 lei la 91 lei pe metrul pătrat pe zi. Alte locuri supralicitate au fost cele de la intersecţiile străzilor Moldovei cu Transilvaniei (88 lei pe metrul pătrat pe zi), Decebal cu Primăriei (75 lei pe metrul pătrat pe zi) şi Calea Aradului (66 lei pe metrul pătrat pe zi).

Cap la cap, Primăria a încasat 23.000 euro din închirierea amplasametelor, bani pe care comercianţii susţin că nu şi-i vor amortiza niciodată.

"Nu mi-am scos banii"

De vânzarea slabă se plâng şi comercianţii de pe strada Republicii. "Din cei 3.400 lei cât am dat pentru două mese nu mi-am scos nici banii de-o masă", spune Ion Stan, venit cu mărţişoase tocmai din Alexandria.

Bărbatul spune că vânzările sunt mult mai slabe decât anul trecut. "Nu iese lumea din casă că e frig, nu mai sunt atâţia copii ca altădată, iar tradiţiile acestea încep să se piardă".

Bărbatul argumentează arătând că vânzările de mărţişoare sunt tot mai slabe inclusiv în galeriile comerciale. "Am colegi care şi-au luat loc pe galeriile hypermarket-urilor, unde e cald şi plin de lume, şi tot nu vând mai bine ca mine",.

De altfel, deşi preţul unui mărţişor variază între 2 lei şi 25 lei, în funcţie de calitatea materialului şi a lucrăturii, cel mai bine se vând cele ieftine. "Eu am vânzări, dar problema este că de dat dau doar mărţişoare simple cu ghiocei, potcoave sau coşari cu 3 lei. Restul rămân pe tarabe", spune Florin, unul dintre vânzătorii de pe Corso.

Pe fondul scăderii vânzărilor, comercianţii au fost nevoiţi să scadă preţurile cu circa 2 lei faţă de anul trecut, şi tot rămân cu ele pe tarabă. Vestitorii primăverii sunt azi mai degrabă... online.