Din zece pubele maro scoase de orădeni în faţa caselor, pentru a fi golite, două conţin şi alte resturi, pe lângă cele biodegradabile. Iar acum rămân pline!

RER Vest a demarat o acţiune de verificare a conţinutului pubelelor destinate fracţiei organice şi nu le mai ridică pe cele în care orădenii au aruncat şi deşeuri din plastic ori de alte feluri, care au altă destinaţie. Sortarea corectă a deşeurilor trebuie să devină un obicei pentru toţi locuitorii oraşului...

Blocate la sol

Constatând că orădenii nu prea respectă regulile colectării separate şi amestecă deşeurile biodegradabile cu cele reziduale sau chiar reciclabile, operatorul de salubritate RER Vest a demarat la jumătatea lunii ianuarie o campanie care, probabil, nu îi va aduce prea mulţi fani: verificarea conţinutului recipientelor maro.

În fiecare marţi şi joi, echipe de controlori din cadrul RER Vest străbat străzile unde este programată colectarea deşeurilor biodegradabile şi ridică capacele pubelelor maro. Dacă văd în ele şi alte gunoaie decât resturile organice, le blochează golirea.

"Pentru a îmbunătăţi calitatea deşeurilor biodegradabile, în zilele de colectare a deşeurilor, controlorii RER Vest merg în faţa autospecialelor şi verifică, la suprafaţă, conţinutul pubelelor maro. Dacă înăuntru găsesc şi altceva pe lângă resturi alimentare, cum ar fi legume şi fructe, gătite sau proaspete, cereale, coji de ouă, coji de nucă, pâine, iarbă mărunţită, rămurele mărunţite, zaţ de cafea, colegii noştri marchează recipientul şi lasă deşeurile neridicate", explică Laura Dărăban-Breb (foto), responsabil de comunicare în cadrul RER Vest.

Care sunt resturile bio?

Pe pubelele cu conţinut neconform, adică deşeuri amestecate, angajaţii RER lipesc un autocolant cu menţiunea "deşeu neconform" şi un ghid cu regulile colectării separate, astfel încât orădenii care folosesc respectivele recipiente să ştie că au greşit şi să afle cum trebuie să arunce gunoaiele în viitor. 

În pubelele de culoare maro se pot arunca exclusiv resturi biodegradabile. Pungile, PET-urile, foliile de orice fel şi alte tipuri de deşeuri de ambalaje se aruncă în sacii galbeni, iar celelalte gunoaie în pubelele negre. Cei care nu reuşesc să facă diferenţa între resturi biodegradabile şi alte tipuri trebuie doar să îşi răspundă la o întrebare: lăsat în natură, acel deşeu se degradează singur? Dacă răspunsul este da, locul lui este "la bio". 

Atenţie: resturile biodegradabile nu trebuie aruncate în pubelele maro nici măcar cu saci de plastic, ci de-a valma, în pungi de hârtie sau în saci compostabili, similari celor de la raioanele de fructe-legume din magazine. 

Avalanşă de reclamaţii

După primele două săptămâni de verificări, RER Vest a observat că 20% dintre pubelele maro au rămas neridicate. "Şi asta pentru că în ele orădenii au aruncat sacoşe din rafie, haine, materiale de construcţii şi alte deşeuri care sunt fie reciclabile, fie reziduale. Le recomandăm să folosească ghidul de colectare separată, ca să înţeleagă unde au greşit", mai spune Laura Dărăban-Breb.

Decizia de a nu ridica deşeurile amestecate a dus şi la creşterea numărului de reclamaţii făcute de orădeni în call center-ul RER Vest. Cei care se plâng că le-au rămas pubelele pline în stradă şi au găsit şi autocolantul de deşeu neconform află, însă, că măsura operatorului de salubritate este legitimă. 

"Reclamaţiile nu sunt întemeiate, având în vedere că pubelele neconforme au fost marcate prin autocolante, iar contractele pe care le-au încheiat cu compania noastră ne dau posibilitatea de a nu ridica ceea ce nu este selectat corespunzător. Ceea ce pot face orădenii care s-au trezit cu deşeurile la poartă este fie să le selecteze, fie să le pună în pubela neagră, dacă acestea sunt prea contaminate", explică reprezentanta operatorului.

RER Vest anunţă că acţiunea de verificare a recipientelor pentru biodegradabile va continua "până când vom observa o îmbunătăţire în selectarea acestui tip de deşeuri". Aşadar, nu sortezi, rămâi cu deşeurile...


Vocea străzii

Cum colectaţi deşeurile? Le separaţi sau nu, în funcţie de tipul lor?

Normal că sortez! Cartoanele şi sticlele le duc în puncte de colectare, cum e cel de lângă piaţa Decebal. Separ şi capacele de PET-uri, într-o pungă, lângă flacoane.

Kovacs Levente

Sortez toate deşeurile, dar mă ia cu ameţeală când deschid pubela maro şi văd flacoane şi pungi. Mă întreb pentru ce mai sortez eu, dar totuşi voi continua.

Enikő Varga

Eu colectez separat toate deşeurile, dar degeaba. Vin vecinii şi pun ce nu trebuie în fiecare pubelă, iar apoi mai şi luăm toţi amendă din cauza lor. 

Mădălina Sabău

Colectarea separată e în zadar, câtă vreme mulţi nu au nici măcar contract cu RER, aruncă deşeurile la vecini, cum apucă, iar amenda o luăm noi. 

Alina Maria

Normal că sortez gunoaiele, dar mă întreb dacă la graniţă sunt sortate şi gunoaiele din TIR-uri. Aici vin gunoaiele din străinătate, dar pe banii noştri.

Maria

Tema asta îi interesează doar pe cei care sortează gunoaiele şi care cred că sunt minoritari pe orice stradă. Altfel, pubelele ar arăta mult mai bine.

anonim

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!