Nu staţi la cozi pentru a dona cei 2% din impozitul pe venit către organizaţiile neguvernamentale sau cultele pe care doriţi să le susţineţi! "Documentele nu trebuie predate personal!", a declarat consilierul local Kirei Melinda joi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Kirei a susţinut că donaţiile se pot face, perfect legal, şi prin împuterniciţi în baza formularului tipizat 230 care poate fi descărcat de pe internet sau a unei simple hârtii de mână prin care donatorul, identificat cu CNP şi toate datele necesare, împuterniceşte o persoană să se ocupe de aceste formalităţi.

"Formularele pot fi depuse de contribuabil sau terţe persoane în numele contribuabilului cu condiţia de a fi completate şi semnate personal de către contribuabil şi prezentate în original!", a spus consilierul local.

Kirei Melinda a invocat în acest sens instrucţiunile transmise în teritoriu pe 12 mai 2011 de vicepreşedintele ANAF Mihai Gogancea Vătăşoiu şi pe 31 ianuarie 2018 de preşedintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Ambele circulare prevăd că înscrierea donaţiei se poate face şi prin reprezentant cu condiţia ca împuternicirea să fie anexată în original.

De altfel, circularele sunt întărite de articolul 18 din Codul de procedură fiscală care prevede că "în relaţiile cu organul fiscal contribuabilul / plătitorul poate fi reprezentat printr-un împuternicit" iar "împuternicitul este obligat să depună la organul fiscal actul de împuternicire în original sau în copie legalizată".

Un împuternicit, care poate fi inclusiv reprezentantul ONG-ului beneficiar al donaţiei de 2%, poate reprezenta mai mulţi contribuabili.

Bani pentru ONG-uri

Pe de altă parte, consilierul local Kirei Melinda a afirmat că reprezentanţii UDMR au făcut demersuri pentru a cere acordarea, prin bugetul local, a unei sume de 100.000 lei pentru finanţarea ONG-urilor de tineret.

"Legea 350 din 2006 prevede clar la articolul 28 că atât consiliile judeţene cât şi consiliile locale ale municipiilor reşedinţă de judeţ sunt obligate să constituie anual, în cadrul bugetelor proprii, fondul destinat activităţilor de tineret", a spus Kirei.

Consilierul local a găsit inclusiv sursa din care ar putea fi alimentată activitatea ONG-urilor. "Ca să nu poată spune executivul că nu are de unde da aceşti bani, vin şi cu soluţia concretă. În 28 ianuarie am aprobat Hotărârea de Consiliu Local cu majorarea cu 2,6% a chiriilor şi redevenţelor faţă de valorile din 21 decembrie 2017. Banii aceştia nu aveau cum fi prinşi în proiectul de buget supus dezbaterii publice începând din 19 ianuarie 2018", a afirmat Kirei.

Potrivit acesteia, raportat la suma de 27,7 milioane lei cât încasează bugetul local din chirii şi redevenţe, 2,6% înseamnă 720.000 de lei, mai mult decât suficient pentru a aloca 100.000 lei pentru tineri.

De altfel, grupul UDMR din Consiliul Local vrea să propună alocarea prin buget a sumei de 300.000 lei pentru finanţarea ONG-urilor şi instituţiilor care desfăşoară activităţi culturale.

Potrivit consilierului local Kis Gabor Ferenc, câte 50.000 lei ar reveni celor două teatre orădene şi filarmonicii pentru organizarea de evenimente, iar diferenţa ar fi alocată ONG-urilor în urma unui concurs de proiecte.