Peste jumătate dintre angajații din învățământul bihorean vor fi, începând de luni, în grevă generală, conform datelor centralizate de Inspectoratul Școlar Județean Bihor.
„Din statisticile solicitate unităților de învățământ, procentul de participare la grevă este de 52% din totalul personalului”, a declarat inspectorul școlar general Horea Abrudan, vineri, pentru BIHOREANUL.
Șeful IȘJ spune că va discuta cu toți directorii în legătură cu organizarea activității pe perioada grevei. „Urmează să am o videoconferință cu colegii directori, în care vreau să le atrag atenția cu privire la prevederile legislative în ceea ce înseamnă greva și legea dialogului social, să le spun că gestionarea la nivelul unităților de învățământ trebuie făcută în funcție de situație, iar ei la această oră ar trebui să cunoască situația în fiecare unitate de învățământ”, a spus Abrudan.
Asta înseamnă că directorii vor trebui să facă în așa fel încât copiii care vor merge luni la școală ori la grădiniță să fie cel puțin supravegheați de angajați ai unității de învățământ, iar dacă e posibil, chiar să continue lecțiile cu suplinitori.
„Noi nu putem interzice venirea elevilor la școală, și asta o spun pentru că la nivel național lideri sindicali au îndemnat părinții să nu-și trimită copiii. Persoanele care nu fac grevă nu pot fi împiedicate de către greviști să-și desfășoare activitatea. Educația este un drept constituțional, iar porțile școlilor rămân deschise”, a mai declarat șeful IȘJ Bihor.
Este posibil însă ca în unele unități de învățământ elevii să fie doar supravegheați, iar clasele ar putea fi comasate.
De pildă, în Oradea sunt câteva unități de învățământ unde procentul de greviști trece de 90% din totalul angajaților școlii. „Este vorba de Liceul German Friedrich Schiller, Grădinița 30, Grădinița 50, Grădinița 52 și Școala Gimnazială nr. 11”, a precizat Abrudan.
Așadar, aici puținii angajați care nu vor protesta vor trebui să asigure măcar supravegherea preșcolarilor și a elevilor. Merită menționat că directorii de școli nu pot intra în grevă, așa că nu este exclus ca ei înșiși să trebuiască să supravegheze clasele.
Trebuie precizat și că elevii care nu vor merge luni la ore nu vor fi trecuți absenți, indiferent dacă profesorii lor fac grevă sau nu.
Sindicaliștii din învățământ intră luni în grevă generală, nemulțumiți de nivelul redus de salarizare, în special pentru profesorii debutanți, dar și de lipsa investițiilor din educație.