Ordonanţa Militară 3 e clară. De săptămâna trecută, persoanele trecute de 65 ani au voie să iasă din case doar două ore pe zi, între 11 şi 13. Mici cumpărături - pâine, lapte, fructe - şi înapoi acasă!

În cazul vârstnicilor, infectarea cu coronavirus duce de cele mai multe ori la deces, aşa că soluţia înţeleaptă este izolarea, pe care aceştia o suportă, însă, greu. "Bătrânii au tabieturile lor. Mulţi ies la cumpărături zicându-şi că aşa îşi fac plimbarea şi mai schimbă o vorbă cu vecinii. E greu să-i schimbi la vârsta asta", spune un pensionar în Rogerius. Fapt pentru care comunitatea va trebui să depună eforturi mari ca să-i ţină în case!

"Alo, vă descurcaţi?"

Arina Moș, șefa DASO OradeaConform evidenţelor municipalităţii, în Oradea sunt circa 20.400 vârstnici care pot deveni oricând vulnerabili. De la instalarea stării de urgenţă pe 16 martie, Direcţia de Asistenţă Socială Oradea a început să-i contacteze telefonic, pentru a vedea cum se descurcă. Rămase fără activitate după închiderea unităţilor de învăţământ, asistentele medicale din creşe au format un call-center la sediul DASO. Până la sfârşitul săptămânii trecute au fost date aproape 3.000 de apeluri, pornind descrescător, de la decana de vârstă a oraşului, în vârstă de 104 ani, spre limita de jos, a celor de 65 de ani. "Îi întrebăm dacă au rude care să îi ajute, dacă au probleme de sănătate şi dacă au nevoie de ajutorul nostru", spune directorul DASO, Arina Moş (foto).

În plus, la jumătatea săptămânii trecute, municipalitatea a trimis SMS-uri tuturor bătrânilor din evidenţe. "Dacă aveţi peste 65 de ani, sunteţi singur şi aveţi nevoie să vă cumpărăm alimente sau medicamente, apelaţi la telefonul gratuit 0800410430". Rezultatele s-au văzut imediat. "Mulţi ne-au sunat doar ca să se convingă că este adevărat. «Nu-mi trebuie nimic. Am vrut numai să văd dacă funcţionează şi dacă la nevoie pot suna»".

"Vor doar să vorbească"

Adina Ciucioiu, şeful Serviciului Programe Sociale, dă între 50 şi 80 de telefoane pe zi bătrânilor închişi în case. "La început, unii sunt reticenţi: «Ce vreţi?», «De unde aveţi numărul meu?». Apoi, bucuroşi că le poartă cineva de grijă, ne mulţumesc".

La sfârşitul săptămânii trecute, majoritatea vârstnicilor declarau că au nevoile de bază asigurate. "În Oradea funcţionează încă sistemul de ajutorare de la casă sau bloc. «Mulţumesc, dar am o vecină care îmi cumpără ce îmi trebuie», ne spun majoritatea", zice funcţionara.

De cele mai multe ori bătrâneii vor doar să vorbească cu cineva. "Mulţi te-ar ţine la telefon: «Ce zici, cum se vor termina astea?». Ar povesti, să mai uite de singurătate. Dacă vezi că nu au probleme deosebite, încerci să închei pentru că ai şi alte apeluri de dat. Şi poate este cineva în nevoie", spune o operatoare.

Mâncare şi medicamente

Există însă şi vârstnici dependenţi de ajutor. În cele două săptămâni de la instituirea stării de urgenţă, angajaţii DASO au făcut cumpărături pentru circa 200 de bătrâni. "Operatorii fac o fişă de intervenţie cu nevoile persoanei, numele, adresa şi numărul de telefon. Noi mergem, preluăm pe semnătură banii şi lista de cumpărături, apoi le aducem ce le trebuie", spune consilierul Tecsy Timea.

De cele mai multe ori, vârstnicii au nevoie de pâine, lapte, fructe, medicamente. "Am avut cazul unei doamne care a căzut în casă, se deplasa greu şi avea nevoie de tratament pentru boli cronice. Ne-a dat cardul de sănătate, medicul de familie i-a scris reţeta şi i-am cumpărat ce îi trebuia".

Sarcina poate deveni uneori dificilă, fiindcă din farmacii au început să dispară medicamentele ieftine pentru boli cronice precum diabetul sau hipertensiunea, importate din China, şi trebuie căutate în mai multe locuri.

"Greu vă mişcaţi..."

Unii vârstnici nu au înţeles rolul serviciilor sociale. "O bătrânică declarată fără aparţinător a întâmpinat-o pe o colegă cu cuvintele «dar greu vă mişcaţi», deşi tocmai stătea la cafea cu fiica sa. O alta ne-a zis «Du-te în piaţă că eu numai de la doamna aia cumpăr». Un bătrân ne-a chemat să-i luăm suc şi ţigări, iar o doamnă un sac de 10 kilograme de cartofi. În schimb, alţi bătrânei, cu adevărat singuri în casă, se jenează să ne sune!", răbufneşte un angajat.

Din acest motiv, pentru a putea ajuta într-o zi cât mai mulţi bătrâni, DASO a introdus limitări: cumpărături în limita a 100 lei pe persoană, doar de strictă necesitate, numai din imediata apropiere şi fără alcool şi ţigări.

Bătrâneţe, haine grele...

Majoritatea vârstnicilor sunt departe de a-şi permite extravaganţe. "Cam o treime au pensii de circa 700 lei pe lună, care merg pe întreţinere şi medicamente. Doar ce rămâne, pe mâncare", povesteşte Florin Ionescu, colaborator al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Oradea, care intră lunar în casele a peste 300 de vârstnici.

Pentru a-i ajuta, CARPO a acordat către 2.900 membri tichete cadou de 40 lei, să-şi suplimenteze masa de Paşti. "Oamenii sunt panicaţi. Preţurile alimentelor au crescut. Mulţi se tem că va veni inflaţie şi pensiile lor nu vor mai valora nimic", spune preşedintele CARPO, Radu Onchiş.

În condiţiile în care zeci de pensionari au cerut luna aceasta de la CARPO împrumuturi mici, de 600 lei, pentru a-şi plăti întreţinerea, e clar că nu au economii pentru a traversa criza. Închişi în case, vor îngroşa rândurile celor care vor avea nevoie de ajutor. "E tare greu să fii bătrân şi singur. Bărbatul mi-a murit, am făcut trei infarcturi, sunt operată la picioare, abia umblu... Am noroc că îmi aduce mâncarea acasă", spune Iuliana Cozman.

"Până la urmă ne vom îmbolnăvi"

 preotul Olimpiu TodoreanTanti Iuliana se numără printre cei peste 50 de bătrâni care primesc zilnic o masă caldă din partea Asociaţiei Caritas Eparhial. Majoritatea au fost abonaţi ai cantinei sociale a asociaţiei. "Când cantina s-a închis prin ordonanţă militară, am hotărât să le ducem mâncarea acasă", spune preşedintele asociaţiei, preotul Olimpiu Todorean (foto).

"Mulţi ar vrea să ne vorbească, dar evităm. Ca să ajungă hrana caldă la cât mai multă lume, distribuţia trebuie să se termine în mai puţin de două ore", povesteşte preotul. În plus, socializarea e periculoasă. "Purtăm măşti şi mănuşi, folosim gel dezinfectant, dar cel mai bine este să evităm orice contact".

Caritas Eparhial mai poate susţine hrana bătrânilor trei săptămâni sau chiar mai puţin. "Tot mai mulţi oameni vor avea nevoie de ajutor. Contaminarea a devenit comunitară şi nu mai poate fi ţinută sub control. Până la urmă ne vom îmbolnăvi şi vom intra în carantină toţi", avertizează preotul.

Lasă şi fugi!

Laurenţiu Lazăr, preşedintele Asociaţiei Filantropia OradeaMăsuri de protecţie riguroase au luat şi angajaţii Asociaţiei Filantropia Oradea. "Şoferul stă în izolare şi iese doar când duce pachetele. Poată mască şi mănuşi, sună la telefon când ajunge ca să nu atingă nimic, lasă mâncarea şi pleacă înainte ca omul să deschidă uşa", explică Laurenţiu Lazăr (foto), preşedintele Asociaţiei Filantropia Oradea.

Strânse în jurul Filantropiei, mai multe organizaţii oferă bătrânilor şi persoanelor cu dizabilităţi ori fără venituri 100 de porţii de hrană caldă pe zi. La nevoie, le oferă celor izolaţi la domiciliu alimente de bază. Vineri, asociaţia încă avea din donaţii circa 10.000 lei, din care ar putea asigura hrana bătrânilor cam două săptămâni. "Vom continua cât timp putem", spune Laurenţiu.

Marea provocare este, acum, evitarea infectării voluntarilor, căci alternativa e înspăimântătoare. "În Italia s-au descoperit centre abandonate, cu bătrânii morţi înăuntru, pentru că asistenţii s-au îmbolnăvit şi n-a mai fost cine să-i mai îngrijească!". DASO şi ONG-urile încearcă să evite ca acest scenariu să se repete şi în Oradea...


PERICOL IMINENT
La adăpost de virus

Una dintre categoriile cele mai vulnerabile sunt oamenii străzii. Lipsiţi de mijloace şi de cele mai elementare măsuri de igienă, aceştia au fost ridicaţi de pe străzi de Poliţia Locală şi duşi la adăpostul de noapte. Conform Ordonanţei Militare 3, vor primi cazare şi mâncare până la încheierea stării de urgenţă. Vinerea trecută, adăpostul avea 57 de locatari faţă de capacitatea acreditată de 71 de locuri, care la nevoie poate fi majorată la 100. "Le luăm temperatura şi le oferim hrană. Mulţi sunt deja suferinzi de boli cronice şi sunt foarte vulnerabili la o eventuală infectare", spune Dănuţ Cheregi, şef de serviciu în cadrul DASO. Iar dacă unul singur e bolnav, în câteva zile se pot îmbolnăvi toţi...