Un localnic din satul bihorean Roşiori a fost amendat de Garda de Mediu Bihor, după ce a pus direct pe pământ saci în care se aflau 10.800 kg de azotat de amoniu.

Comisarii de mediu l-au depistat marţi, în urma unei sesizări. "Îngrăşămintele chimice au fost depozitate necorespunzător, direct pe sol în câmp deschis, nefiind asigurate. Azotatul de amoniu aparţine unei persoane fizice care nu deţine autorizaţie de mediu pentru depozitarea de produse chimice", se arată într-o informare postată pe Facebook de Garda de Mediu Bihor.

Drept urmare, bărbatul a fost amendat cu 10.000 lei şi a primit dispoziţia de a transporta îngrășământul într-un depozit autorizat.

Un îngrăşământ chimic intens folosit în agricultură, azotatul de amoniu este periculos în contact cu apa, motiv pentru care trebuie depozitat exclusiv pe beton, în locuri autorizate. "Nu este o substanţă interzisă, însă în fişa tehnică a produsului se precizează că trebuie depozitat exclusiv pe platforme betonate", a declarat şeful GNM Bihor, Sever Şerbănescu, joi, pentru BIHOREANUL.

Azotatul de amoniu este foarte periculos, putând provoca adevărate tragedii. Pe 4 august anul acesta, substanţa a declanşat două explozii catastrofale în Beirut, capitala Libanului. Din informaţiile disponibile până în prezent, în zona portuară a oraşului erau depozitate neconform circa 2.750 de tone de azotat de amoniu.

(sursa foto: bbc.com)

În urma deflagraţiilor, cel puţin 220 de oameni au murit, peste 6.000 au fost răniți, iar mulți alții sunt în continuare dați dispăruți. Peste 300.000 de libanezi au rămas fără locuinţe, exploziile puternice distrugând o mare parte din oraş.