Primul Crăciun bihorean din vremea pandemiei parcă ar fi fost organizat de Grinch: fără petreceri şi colindători. 

Sărbătorile se anunţă lipsite de târguri de iarnă, spectacole în aer liber şi focuri de artificii în noaptea dintre ani. Până şi sfinţirea caselor de Bobotează se va face de preoţi doar la invitaţia familiei şi însoţiţi doar de un cântăreţ. Pentru a evita răspândirea virusului Covid-19...

Cum a furat Covid Crăciunul...

Anul 2020 se încheie atipic, cum a început. Pandemia declanşată de coronavirus închide Europa, pe familii, în case. Autorităţile au reglementat inclusiv numărul invitaţilor de Crăciun. Belgienii au voie să primească un singur invitat pe familie. Limita urcă la 6 persoane în Franţa şi 10 în Norvegia, dar asta cu recomandarea păstrării distanţării fizice. În Marea Britanie reuniunile pot avea loc doar între 23 şi 27 decembrie şi doar în limita a cel mult 3 familii. 

Germania a intrat în lockdown, cu închiderea majorităţii magazinelor, şcolilor şi grădiniţelor până pe 10 ianuarie, în vreme ce autorităţile italiene au restricţionat deplasările între regiuni din 21 decembrie până pe 6 ianuarie. În Italia interdicţia de circulaţie între orele 22.00-05.00 a fost prelungită în dimineaţa zilei de Anul Nou până la ora 7.00.

În România, obligaţia purtării măştii şi restricţiile privind circulaţia între orele 23.00-05.00 se vor menţine inclusiv în timpul sărbătorilor de iarnă. "Există dispozitive suplimentare pregătite de MAI. Cei care nu înţeleg cu vorba bună, vor avea surpriza să fie amendaţi", a avertizat preşedintele Klaus Iohannis.

Chiar dacă secretarul de stat Raed Arafat a declarat că românii vor putea colinda în grupuri de maximum 3 persoane, măsura nu a fost oficializată şi, oricum, nu ajută cu mare lucru. "Nici măcar n-am făcut repetiţii. Era de aşteptat să se menţină restricţiile de circulaţie pe timpul nopţii iar, prin tradiţie, colindatul începe seara", spune Cristian Strugar, coordonatorul grupului Datina din Aleşd.

"Nu-i voie, copii!"

Crăciunul care vine va fi fără colindători. "Stăm acasă, la televizor. Este a doua oară de când mă ştiu când nu umblu a colinda. N-am fost într-un singur an, că eram în armată", povesteşte instructorul grupului de colindători din Borod, Nicolae Gârz.

"În alţi ani, pregătirile cu copiii începeau în noiembrie, în decembrie era festivalul de datini... Era o bucurie! Acum parcă şi pofta să te pregăteşti de sărbători a scăzut", zice şi instructorul ansamblului "Codrenii" din Roşia, Daniela Gherlea.
Cel mai greu va fi pentru cei mici. "Copiii mă întreabă: «Doamna, dacă venim, ne primiţi cu colinda?». Ce să le spun? «Nu-i voie, copii!»? «Poate, afară, la poartă, în grupuri de câte doi...»?", zice Gherlea.

Petreceri în familie 

Revelionul "pandemic" va fi la fel de sobru. Anul acesta nu vor exista petreceri în restaurante. Până şi turiştii din Băile Felix vor avea program scurt. "De Crăciun şi Revelion masa festivă va începe mai repede, pentru ca la ora 22.00 să se încheie. Va fi fără formaţie, fără dans, cu respectarea regulilor de distanţare", spune directorul complexului President, Dumitru Fechete. 

Orădenii vor petrece doar acasă, recomandabil în cadru restrâns. Primăria a anulat târgul de Crăciun, concertul de Anul Nou şi focul de artificii de Revelion. "Chiar dacă este în aer liber, generează un volum mare de oameni", explică city-managerul Mihai Jurca (foto)

Varianta unui foc de artificii la mare înălţime s-a dovedit nefezabilă. "Focurile de artificii la înălţimi de 100 metri, care să poată fi văzute de orădenii ieşiţi la balcoane, necesită calibre mari, care presupun lansarea dintr-o zonă nelocuită pe sute de metri, în niciun caz din oraş. Puteam găsi un loc, dar pe o noapte cu ceaţă nu s-ar fi văzut şi riscam să tocăm degeaba 20.000 de euro", spune Jurca.

Boboteaza restrânsă

Restricţiile sanitare vor influenţa sărbătorile de iarnă până la capăt. Sâmbătă, preoţii ortodocşi şi greco-catolici nu ştiau încă oficial în ce condiţii vor putea umbla cu crucea pentru sfinţirea caselor de Bobotează. Autorităţile statului şi cele bisericeşti au lăsat această problemă nereglementată până în ultima clipă, pentru a evita să intre în conflict.

"În mod cert nu va mai fi ca în alţi ani. Preotul va merge cu crucea doar în casele în care a fost invitat şi va fi însoţit doar de cântăreţ. Sfinţeşte casa şi pleacă. Credincioşii vor decide dacă sărută crucea sau nu", spune un preot ortodox. Măsuri similare vor fi luate şi de Episcopia Greco-Catolică. 

Episcopia Romano-Catolică a anunţat deja că a renunţat la tradiţionalul concert de Crăciun din Catedrala Complexului baroc. Pentru a evita aglomeraţiile, liturghia de noapte se va oficia de la ora 18 pentru vârstnici şi de la 20 pentru tineri. Din acelaşi motiv, în ziua de Bobotează sfinţirea apelor se va face în cadrul a 5 slujbe, programate la ore diferite. Pandemia a "îmbolnăvit" până şi sărbătorile...