În ciuda declaraţiilor publice că şi-ar dori colaborarea şi cu aleşii PNL deoarece aceştia reprezintă aproape jumătate dintre cetăţenii din municipiile, oraşele şi comunele bihorene, şeful Consiliului Judeţean, Pasztor Sandor, a dovedit că singurul parteneriat pe care îl vrea cu adevărat e cel cu reprezentanţii PSD.

Aşa s-a văzut luni dimineaţă, la alegerea reprezentanţilor Bihorului în Consiliul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest, al căror rol va fi să susţină proiectele locale din judeţ despuse pentru finanţări nerambursabile în cadrul programelor regionale de dezvoltare.

Bătaie pe reprezentare

Cum fiecare din cele 6 judeţe din Regiunea Nord-Vest este reprezentat în Consiliul Regional de câte 4 persoane, dintre care una este preşedintele CJ, iar celelalte 3 trebuie votate, distinct, de primarii de municipii, de primarii de oraşe şi de primarii de comune, ordinea în care urma să se facă votarea urma să decidă şi câţi reprezentanţi va avea fiecare din cele trei partide importante din judeţ, adică PNL, UDMR şi PSD.

Din start, şeful CJ, Pasztor Sandor, a vrut ca cei trei reprezentanţi ai primarilor bihoreni să fie votaţi în ordinea comune, oraşe, municipii, invocând cutuma de la votarea de acum patru ani, când Bihorul a fost reprezentat de preşedintele de atunci al CJ, Cornel Popa (PNL), de primarul Oradiei (tot PNL), ca reprezentant al municipiilor, de primarul oraşului Valea lui Mihai (UDMR) ca reprezentant al oraşelor, şi de edilul comunei Ţeţchea (PSD) ca reprezentant al comunelor.

"Noi dorim să folosim şi acum aceeaşi metodologie", a spus Pasztor, propunând ca întâi să fie votat reprezentantul PSD-ist al comunelor, apoi un reprezentant UDMR al oraşelor şi la final cel PNL al municipiilor, ceea ce ar fi însemnat ca în final UDMR să aibă 2 delegaţi din 4, chiar dacă la alegerile locale a obţinut doar 18% din voturile bihorenilor.

"Nu mai avem nicio înţelegere"

Bolojan s-a opus însă acestei ordini, dezvăluind că dacă acum patru ani a existat în acest sens o înţelegere între liderii partidelor, de data aceasta nu a existat nicio înţelegere, dar şi că deţine informaţii conform cărora alianţa UDMR-PSD intenţiona să-şi aroge 3 locuri din cele 4, adică trei sferturi, deşi la locale aleşii PNL au primit peste 44,5% din voturile bihorenilor.

"În ciclurile electorale anterioare au fost stabiliţi reprezentanţii printr-o înţelegere între şefii de partide, luându-se în calcul ponderea partidelor, reprezentarea în Consiliul Judeţean şi acoperirea judeţului. Acum este prima dată când această chestiune nu funcţionează, datorită faptului că nu mai există nicio înţelegere", a dezvăluit Bolojan.

Primarul Oradiei a amintit, de asemenea, că în 2008 şi 2012 "preşedintele CJ avea altă legitimitate", fiind ales uninominal, prin votul direct al tuturor bihorenilor, pe când acum Pasztor a fost ales doar prin voturile consilierilor judeţeni ai UDMR, PSD şi ALDE, dând de înţeles că UDMR nu mai poate pretinde să aibă şi un reprezentant al oraşelor, neavând jumătate din voturile bihorenilor.

Ca urmare, Bolojan a anunţat că PNL doreşte ca votarea să nu înceapă cu desemnarea reprezentanţilor comunelor, să continue cu stabilirea reprezentanţilor oraşelor şi să se încheie cu cea a reprezentanţilor municipiilor, liberalii urmând să propună un candidat la nivel de comune, dar să-l retragă dacă UDMR şi PSD vor dovedi că nu sunt "lacome" la oraşe.

Bolojan a avertizat că în caz contrar lui Pasztor, ca şef al coaliţiei UDMR-PSD, îi va fi extrem de greu să obţină în CJ voturilor consilierilor PNL. "O reprezentare care nu este acoperită de realitatea votului cetăţenilor ne va pune (n.r. – pe liberali) într-o situaţie de a reacţiona ca atare în plenul Consiliului Judeţean şi, desigur, în celelalte Consilii, locale, unde avem reprezentanţi. (...) Îl avertizez pe dl. Pasztor, desigur că este preşedintele CJ şi că îi doresc succes să facă foarte multe pentru judeţul Bihor, dar dacă a ajuns preşedinte de judeţ doar pentru a schimba o conducere de partid cu alta, e prea puţin pentru a avea o înţelegere. În mod cert, dacă ne veţi trata în continuare cum ne trataţi acum, trebuie să ştiţi că cele două treimi pentru proiectele mari nu le veţi obţine uşor. Vă rog, ca atare, să respectaţi ponderea dată de rezultatul votului", a spus Bolojan.

"Vă mulţumesc pentru avertizare"

Deşi i s-au înroşit obrajii în timp ce Bolojan vorbea, Pasztor nu a renunţat la "metodologia" pe care şi-au dorit-o reprezentanţii UDMR-PSD şi a supus la vot întâi alegerea reprezentantului primarilor de comune.

Aici, cei 90 de edili l-au ales prin vot deschis pe PSD-istul Sorin Sarca (fost PDL), cu cele 50 de voturi ale UDMR şi PSD, acesta depăşindul astfel pe candidatul propus de PNL, Lazăr Ionuţ, primarul comunei Aştileu, votat doar de cei 45 colegi de partid.

Apoi, deşi votul pornise de la comune şi logic era să urmeze cu cel pentru oraşe, alianţa UDMR-PSD a impus votarea primarului care să-i reprezinte pe cei 4 edili de municipii. Primarul municipiului Salonta, UDMR-istul Torok Laszlo, l-a propus pe omologul orădean, Ilie Bolojan, care a şi primit toate cele 4 voturi, în unanimitate.

Poticnirea a urmat la ultimul scrutin, când cei 6 primari de oraşe trebuiau să-şi aleagă reprezentantul, însă nu au reuşit. Motivul? Din partea PNL a candidat primarul oraşului Ştei, Iulian Bălaj, care a primit 3 voturi, ale colegilor din propriul partid, iar din partea UDMR a candidat edilul oraşului Valea lui Mihai, Nyako Jozsef, care – la fel – a primit cele 3 voturi ale edililor maghiari.

Time out degeaba

Dată fiind egalitatea la categoria oraşe, Pasztor s-a mulţumit să o constate şi să spună că un balotaj între candidaţii PNL şi UDMR va fi organizat la o şedinţă ulterioară, însă Bolojan a atras atenţia că Bihorul este singurul judeţ care încă nu şi-a desemnat reprezentanţii în Consiliul ADR Nord-Vest şi a cerut ca votarea să fie finalizată pe loc, eventual după o pauză de consultări. "Putem face un time out, dacă doriţi", a spus primarul Oradiei.

Deşi atât Bolojan, cât şi Pasztor au plecat din sală pentru discuţii, după 20 de minute s-au întors fără a fi reuşit să ajungă la un consens. Blocajul a fost anunţat de UDMR-ist, care a anunţat că "avem un rezultat zero la zero", astfel că "urmează să mai facem o votare", cu o altă ocazie.

La finalul reuniunii, primarul Ilie Bolojan a trebuit să se recunoască învins, el declarând BIHOREANULUI că apreciază drept "incorect faptul că nu se respectă ponderea primarilor din judeţul Bihor", dar fără a adăuga, concret, ce replică urmează să dea reprezentanţii PNL adversarilor de la UDMR şi PSD care şi-au tăiat jumătate din "tort" în ce priveşte reprezentarea în conducerea Agenţiei Regionale de Dezvoltare Nord-Vest.