Acum ori niciodată! Partidele reprezentate în Consiliul Judeţean Bihor vor iniţia o strângere de semnături pentru organizarea unui referendul în vederea consultării populaţiei cu privire la constituirea judeţelor Bihor, Satu Mare şi Sălaj într-o regiune de dezvoltare economică de sine stătătoare. Anunţul a fost făcut joi, de deputatul UDMR Szabo Odon, care a precizat că a discutat cu reprezentanţii celorlalte partide din CJ, iar ca urmare decizia este ca şi luată.

"Referendumul este singura modalitate în care cetăţenii îşi pot spune părerea despre regionalizare, pentru că, să fim serioşi, până acum au vorbit doar politicienii, iar vocea populaţiei nu s-a prea auzit", a declarat deputatul Szabo Odon, în cadrul unei conferinţe de presă.

Potrivit UDMR-istului, referendumul ar consulta voinţa populară prin trei întrebări legate de regionalizare: "Sunteţi de acord ca atribuţiile de la nivel local şi judeţean să nu fie transferate, centralizate, la nivel regional?", "Sunteţi de acord ca cele opt regiuni de dezvoltare actuale să fie regândite, reorganizate, în regiuni de dezvoltare economică cu două - patru judeţe?" şi "Sunteţi de acord ca judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj să constituie o regiune de dezvoltare economică?".

Întrebări cu mesaj

Chestionarul a fost gândit astfel încât să dea un semnal. "Prima întrebare este menită să liniştească populaţia din Satu Mare şi Sălaj. Oradea, dacă va fi centru, nu va sugruma celelalte judeţe, cum face acum cu Clujul, care acaparează tot. Iniţiativa va rămâne, în continuare, în plan local", a spus Szabo.

Cea de-a doua întrebare vizează conceptul general de regionalizare. "E limpede pentru oricine că o regiune de patru judeţe, cum este Banatul, se gestionează mult mai bine şi eficient decât una cu şase", a afirmat deputatul.

Întrebarea care încheie chestionarul este menită să legitimeze demersul politicienilor din cele trei judeţe în favoarea unei regiuni de dezvoltare comune. "Populaţia se va pronunţa clar despre modul în care vrea să se facă regionalizarea. Să nu uităm că judeţul Bihor are semnat un protocol de colaborare cu Satu Mare şi Sălaj încă din perioada 2009-2011", a spus Szabo.

Referendum în trei judeţe

Potrivit deputatului, începând de săptămâna viitoare, partidele din Consiliul Judeţean vor demara adunarea de semnături în vederea iniţierii consultării populare. "Este vorba de circa 22.000 de semnături. Ar putea să le adune să le adune UDMR, dar aceasta nu este problema unui singur partid, ci a întregii clase politice", a afirmat deputatul.

Odată finalizată strângerea de semnături, Consiliul Judeţean Bihor va adopta o hotărâre în vederea organizării referendumului. După toate probabilităţile, consulatarea populară va avea loc pe 8 decembrie.

"Referendumul nu va avea loc doar în Bihor. În aceeaşi perioadă, acţiuni similare vor avea loc şi în Satu Mare şi Sălaj", a zis Szabo Odon.

Potrivit deputatului, rezultatele referendumului vor fi folosite pentru a justifica o iniţiativă legislativă care să prevadă înfiinţarea acestei regiuni de dezvoltare formată din judeţele Bihor, Satu Mare şi Sălaj. Regiunea de dezvoltare se va transforma după modificarea Constituţiei în regiune administrativă.