În anii următori, cartierul Nufărul I ar trebui să arate complet diferit față de cum este azi, cu spații verzi înghesuite între blocuri și mașini, cu locuri de joacă puține și modeste și cu străzi înguste.

Unul dintre cele mai ample proiecte realizate de Primărie vizează regenerarea urbană a întregului cartier, „renaștere” care se va face cu un sacrificiu: cel puțin 2.000 de arbori și arbuști vor fi puși la pământ, fie pentru că sunt în calea lucrărilor, fie pentru că au o stare de sănătate proastă.

De la plus...

De regenerarea urbană a cartierului Nufărul I s-a vorbit prima oară în martie 2023, când Primăria a supus consultării publice planurile pe care le are pentru zona delimitată de străzile Constantin Noica, Bumbacului, Morii și Bulevardul Nufărul. „Tot ce înseamnă cartierul Nufărul I va fi reabilitat, de la spații verzi, trotuare, asfalt, piste de biciclete, iluminat public și așa mai departe”, a descris primarul Florin Birta investiția de 25 milioane de euro, din bani europeni.

Concret, Primăria vrea să lărgească zonele pietonale, să elimine din parcările de pe carosabil și să construiască parcări supra și subterane, cea mai mare fiind una cu 1.000 de locuri care va fi săpată sub parcul de lângă Colegiul Onisifor Ghibu. De asemenea, între blocuri ar trebui să apară zone de picnic și pentru sport, locuri de plimbare cu animalele de companie și altele unde seniorii Oradiei să socializeze.

Când a supus proiectul dezbaterii, Primăria a anunțat și că, din cei 4.921 de arbori și arbuști din cartier, 783 ar urma să fie doborâți, iar alți 1.336 să fie plantați, ceea ce făcea ca la final cartierul să aibă un „excedent” de 553 de arbori. În toamnă, Planul Urbanistic Zonal al investiției a primit votul Consiliului Local, fără vreun anunț că s-ar fi făcut schimbări. În schimb, după ce municipalitatea și-a trimis planurile la Agenția de Protecția Mediului, surpriză: numărul arborilor și arbuștilor doborâți a crescut semnificativ. Și se pare că va mai crește!


Cum prezenta Primăria situația arborilor și arbuștilor, în perioada de dezbatere publică

... la minus

Ca urmare a PUZ-ului aprobat, Primăria a împărțit lucrările din cartier în trei proiecte: crearea de alei de acces în Nufărul I, regenerarea spațiilor verzi și construirea parcării subterane de lângă Colegiul Ghibu. Pentru cel dintâi, studiul de fezabilitate a fost depus în luna martie la APM, instituție care l-a supus dezbaterii publice.

Din capul locului, memoriul tehnic arată că „pentru realizarea investiției vor fi tăiați un număr de 1.690 de arbuști și arbori maturi din speciile pomi fructiferi, predominant corcoduș, dar și arțar, nuc, brad, liliac și toate speciile invazive”.

Descoperirea i-a revoltat pe unii orădeni. „Primăria a spus că vor tăia 700 de copaci, dar de fapt vor fi cu 1.000 mai mulți”, spune o orădeancă. Mai mult, prin proiectul de reamenajare a spațiilor verzi se estimează că vor fi doborâți alți 631 de copaci și este de așteptat ca alți zeci să fie tăiați pentru parcarea subterană.

Asta înseamnă că, din totalul de 4.900 de arbori, arbuști și pomi fructiferi din Nufărul, cel puțin 2.400 ar putea dispărea, cu ocazia lucrărilor. „Un masacru verde! Vor tăia mai mulți copaci decât și-au propus să planteze”, acuză orădeanca. Asta, chiar dacă Primăria a suplimentat și numărul plantărilor, de la 1.336, la 1.896...

Creșterea numărului de arbori tăiați i-a determinat și pe politicienii USR să reclame Primăria la Agenția de Mediu, care a solicitat explicații municipalității.

Memoriul depus de Primărie la APM:

Bolnavi și compromiși

Primăria spune că realitatea din teren a dictat numărul arborilor tăiați. Într-un răspuns scris, municipalitatea arată că inițial a numărat exclusiv copacii afectați de lucrări, nu și pe cei bolnavi sau compromiși de șantierele care s-au desfășurat în cartier, evaluați abia acum. Așa s-a constatat că un număr mare de copaci, deopotrivă arbori maturi și arbuști, din cartierul Nufărul riscă să se prăbușească sau nu mai au calitățile necesare pentru a fi păstrați, după ce vântul le-a rupt deja din crengi.

„În ultimii doi ani, municipalitatea a executat lucrări de tăiere la un număr de 157 de arbori și arbuști din zona studiată, uscați, cu pericol de prăbușire, afectați de furtună sau care au afectat, prin sistemul radicular, rețeaua de canalizare”, susține Primăria.

Una peste alta, la finalul lucrărilor, cu tot cu puieții plantați, cartierul Nufărul I va avea 4.813 arbori, după cum promite municipalitatea. Mai puțini decât are acum, dar mai viguroși. Va dura, însă, până ca orădenii să se poată bucura de umbra lor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!