Dispărut din rezervaţia din Băile 1 Mai, care i-a fost casă vreme de milenii, nufărul termal înfloreşte în Oradea.

În cadrul unui proiect european, cercetătorii Universităţii au reuşit să aclimatizeze aceste plante în lacul din campus. Mai mulţi nuferi au înflorit timid în lac, pe malul căruia a fost amplasat şi un panou care informează trecătorii ce minunăţie a naturii văd.

Nufărul termal, sau Nymphaea lotus var. thermalis, este un relict terţiar care a supravieţuit glaciaţiunilor din Cuaternar, datorită microclimatului cald pe care l-a întâlnit în lacul Ochiul Mare din Băile 1 Mai. Lacul a secat însă, iar nufărul şi alte specii relicte au dispărut.

"În contextul actual al degradării accentuate a habitatului natural al nufărului termal, s-a impus iniţierea de programe de conservare intensă a acestei specii endemice, exemplarele pe care le puteţi admira aici - printre ultimele din întreaga lume - fiind salvate de către o inimoasă echipă de specialişti ai Departamentelor de Biologie şi Chimie din cadrul Universităţii din Oradea, cu sprijinul Uniunii Europene", se arată în panoul amplasat lângă lacul din campus. Proiectul cu pricina a fost unul transfrontalier, derulat între anii 2018 şi 2021. 

nufar