Un ordin al ministrului Sănătăţii emis pe data de 15 mai şi transmis către Direcţiile de Sănătate Publică, Serviciile de Ambulanţă Judeţene, institutele naţionale şi spitalele din subordine, intitulat "Instrucţiune", obligă orice asemenea entitate ca înainte de a da informaţii presei să obţină un aviz obligatoriu de la Minister.
Acest fapt a fost interpretat ca o dorinţă de a controla informaţiile la nivel central, a cărei materializare este de natură să îngreuneze ori chiar să restrângă accesul presei la informaţiile privind sistemul sanitar.
Pentru evitarea "prejudiciilor"
Ordinul semnat de Sorina Pintea spune că "Pentru a evita apariţia unor situaţii de natură a aduce prejudicii imaginii instituţiei, unităţile aflate în subordinea, autoritatea şi coordonarea Ministerului Sănătăţii au obligaţia de a solicita, în prealabil, avizul Ministerului Sănătăţii, în orice situaţie care presupune o comunicare cu mass-media (presa scrisă, radioul, televiziunea şi internetul)".
De asemenea, potrivit "Instrucţiunii", "Conducerea fiecărei unităţi aflate în subordinea, subordinea, autoritatea şi coordonarea Ministerului Sănătăţii răspunde de aducerea la îndeplinirea celor reglementate prin prezenta Instrucţiune".
"Să fie siguri că nu spunem ceva"
Contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, a afirmat că deocamdată ordinul Ministerului nu a ajuns şi la această instituţie, dar şi că asemenea reglementări au mai existat şi în trecut.
"Noi nu l-am primit. Au mai fost şi anii anteriori comunicări de la Minister că pe probleme de impact pe sănătate publică să cerem avizul înainte să dăm informaţii publice. Deci, dacă e o epidemie să nu zicem că-i epidemie, să vadă şi ei despre ce este vorba şi să fie siguri că nu spunem ceva", a explicat dr. Ţîrţ, adăugând că "într-un fel se păzeau şi ei (n.r. – de la Minister) să nu se dea ştiri alarmiste. Probabil în unele părţi din ţară s-au întâmplat asemenea lucruri, la noi nu, pentru că am avut o colaborare bună cu presa”.
"Nu ne afectează"
La rându-i, dr. Liciniu Venter, managerul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, a explicat că, de fapt, ordinul se referă doar la "evenimente de interes naţional", pentru ca factorii locali să comunice exact ce transmit şi cei centrali.
"Ideea este fie un eveniment ce priveşte toată ţara, nu doar un judeţ, să nu se spună lucruri diferite între teritoriu şi centru. Evenimente de interes naţional ar fi epidemii, crize de medicamente... Pe noi, ca serviciu de urgenţă, nu ne afectează, doar dacă ar fi o catastrofă naţională", a spus dr. Venter.