Peste 100.000 de cauze s-au aflat anul trecut pe rolul Curţii de Apel Oradea şi a instanţele arondate din Bihor şi Satu Mare, cele mai aglomerate instanţe fiind judecătoriile, unde magistraţii au contabilizat peste 73.000 de procese. Din numărul total al dosarelor, 71.425 au fost soluţionate.

În top: litigiile cu autorităţile

Potrivit unui comunicat de presă transmis de purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Oradea, judecătorul Claudia Rus, raportul de activitate pe anul trecut a fost dezbătut vineri, în cadrul Adunării Generale a judecătorilor Curții.

Datele statistice arată că volumul de activitate în 2020 a fost mai mic cu 7,65% faţă de anul precedent. Concret, Curtea de Apel Oradea şi instanţele din circumscripţia acesteia au avut pe rol un număr total de 100.873 dosare, din care au soluţionat 71.745 dosare, valoare cu 10,08% mai mică față de anul 2019. Scăderea se datorează în principal desfășurării activității de judecată în condițiile restricțiilor impuse de pandemia de Covid 19.

Din totalul de 100.873 dosare, 6.337 dosare au reprezentat volumul de activitate al Curții de Apel, 20.988 dosare au fost la nivelul tribunalelor, iar la nivelul judecătoriilor s-a înregistrat un volum de 73.548 dosare.

Pentru ce merg la judecată oamenii? Anul trecut, cele mai multe procese derulate au fost în materia contenciosului administrativ şi fiscal, adică litigii pornite de persoane fizice sau juridice care se consideră lezate de acte administrative sau refuzul nejustificat al unor autorităţi publice de a le soluţiona cererile, topul fiind continuat apoi de procesele penale, cele în materia asigurărilor sociale, litigiile de muncă şi, în final, de procesele civile. 

Curtea de Apel, "foarte eficientă"

În cazul Curţii de Apel Oradea, cea mai înaltă instanţă din judeţ, un judecător a avut de soluţionat, în medie, 401,6 dosare în 2020, în ușoară creștere față de anul precedent, când încărcătura a fost de 378,9 dosare, iar rezultatele obţinute de magistraţi au plasat instanța în gradul de performanță "Foarte eficient". 

"La indicatorul durata medie de soluționare a dosarelor a fost atins gradul foarte eficient, fiind înregistrată o durată medie de soluționare de 3 luni în materie penală și de 4,4 luni în materie non penală, iar la indicatorul ponderea dosarelor închise într-un an s-a înregistrat gradul foarte eficient, fiind soluționate în termen de un an de la înregistrare un procent de 97,3%, respectiv un număr de 4.595 dosare din totalul de 4.722 dosare soluționate în anul 2020", se menţionează în comunicatul instanţei.