Peste 200 de membri PNL Bihor s-au adunat la sediul organizației din Oradea în așteptarea rezultatelor alegerilor locale și europarlamentare, fără ca liderii importanți precum ar fi Ilie Bolojan sau Florin Birta ori cei din eșalonul doi să facă vreo declarație, la mai bine de o oră și jumătate de la închiderea urnelor.

În schimb, liderii liberalilor bihoreni au reacționat la un exit poll prezentat de Digi24 și nu și-au ascuns bucuria că Primăria Capitalei a fost câștigată de Nicușor Dan în fața Gabrielei Firea, dar nici dezamăgirea că PNL-istul Sebastian Burduja s-a clasat abia pe locul 4.

Din când în când, liderii organizației primesc informații din teritoriu, care arată că au câștigat sau au pierdut în anumite comune din județ, unde s-au numărat majoritatea voturilor exprimate.

Potrivit acestor informații, neconfirmate oficial, la Căpâlna candidatul PNL, Răzvan Birău, ar fi câștigat scrutinul în fața PSD-istului Dorin Corcheș, în schimb primarul PNL din Săcădat, Aurel Zlibuț, a pierdut în fața adversarului de la PSD.

La Rieni, primarul liberal Gheorghe Bota, singurul candidat, a câștigat, în mod firesc, un nou mandat, iar la scorul politic pentru Consiliul Local, PNL are circa 92%.

Tot potrivit acestor informații, au mai câștigat un nou mandat primarul liberal din Nojorid, Tudor Baba, cel din Oșorhei, Ioan Gligor, și cel din Vârgiorog, Vasile Cociuba.

PNL-iștii spun de asemenea, că au câștigat și primăria comunei Bulz, prin Cosmina Piț Dogar.

La Toboliu a câștigat PSD, prin candidatul Adrian Petru-Crăciun, iar la Câmpani a câștigat candidatul PNL Giani Bura, actualul șef al Comisaritului Județean pentru Protecția Consumatorilor Bihor.

La numărarea voturilor au avut prioritate cele exprimate pentru Parlamentul European și abia apoi a început numărarea celor pentru primari și consilieri locali, respectiv pentru președintele și membrii Consiliului Județean.

Liderii PNL Bihor, în frunte Ilie Bolojan și cu Florin Birta, vor face declarații abia după ce vor avea rezultate pentru primăria municipiului Oradea și președinția CJ.

UPDATE: Șora, înfrânt la Pomezeu

O altă noutate vine în ce privește Primăria Pomezeu, unde Ioan Șora, primar PNL cu mai multe mandate, a pierdut în fața lui Viorel Ciuhandu (PSD).

Unul dintre cei mai contestați primari liberali, Adrian Petroi, din Hidișelu de Sus, a câștigat un nou mandat.

La Lunca a câștigat Dorin Boca (fost consilier județean PNL trecut la PSD) în fața primarului PNL Ioan Popa.

La Bratca, actualul primar, Ionuț-Viorel Sturz, susținut de liberali, a pierdut în fața candidatului PSD, Nelu-Dan Precup.

Înfrângere la Marghita și Giriș

La Primăria Marghita, actualul edil, Marcel Sas Adăscăliții, votat în 2020 ca independent, dar trecut în 2023 la PNL, a pierdut lupta în fața viceprimarului UDMR-ist Demian Zsolt.

La Girișu de Criș, primarul în funcție, PNL-istul Ioan Pașca, a pierdut în fața candidatul PPR (partidul lui Mihai Lasca), Dan Babău.

PNL a reușit să câștige, în schimb, Primăria Tinca. Aici, fostul edil liberal Teodor Coste, care nu a mai avut sprijinul partidului și a trecut între timp la PSD, a fost întrecut de Vlad Mihai Popa.

De asemenea, surprinzător, candidatul liberal Dănuț Lazea a câștigat Primăria Nucet, în fața actualului primar, Mircea Tuduce.

PNL a pierdut și Primăria Suplacu de Barcău.

Victorie la Brusturi

O victorie importantă a PNL este Primăria Brusturi, una din cele mai agitate UAT-uri din județ.

Controversata PSD-istă Livia Bârlău a pierdut în fața lui Radu Gavra, actual consilier local al PNL, cel împotriva căruia primărița a comandat un atac mafiot, după cum au stabilit procurorii care au trimis-o în judecată pentru tentativă de omor.

Noi mandate pentru primarii PNL din Aleșd, Beiuș și Ștei 

Primarul în funcție al Aleșdului, PNL-istul Ioan Todoca, a câștigat un nou mandat, după cum arată număratoarea paralelă a liberalilor. El a avut doi contracandidați, Sorin Cipleu, de la PSD, și Octavian Bradea, de la USR.

De asemenea, primarul din Beiuș, Gabriel Popa, a obținut un nou mandat. El i-a avut drept contracandidați pe Gligor-Ioan Sabău (PSD), Emil Popa (USR) și Alexandru Silviu Degău (candidat independent).

Totodată, la Ștei, primarul PNL în funcție, Iulian Balaj, a câștigat alegerile. El a avut doi oponenți, Horia Miara (PSD) și Silviu Marta (USR).

Conform numărătorii paralele, PNL-știi au mai câștigat primăriile din Aușeu (Mitică Lazăr), Balc (Sorin Ionuț Sabău), Drăgănești (Florina Man), Sâmbăta (Alex Cocerjuc), Drăgești (Delia Farnaș), Chișlaz (George Bezi), Spinuș (Alexandru Fonai) și Aștileu (Vasile Ionuț Lazăr).

Un nou mandat a câștigat și primarul din Sântandrei, Ioan Mărcuș, cel din Ștei, Iulian Bălaj, Vadu Crișului (Dorel Cosma), Șuncuiuș (Doru Gabor) și Criștioru de Jos (Fănel Tulvan).

Știre în curs de actualizare. Vom reveni cu detalii de îndată ce acestea vor fi disponibile.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!