Pesta porcină africană continuă să facă ravagii în Bihor, numărul focarelor urcând din această săptămână la 47, mult peste nivelul din luna august, când au fost declarate stinse cele 29 de focare confirmate până atunci în judeţ.

Printr-un comunicat dat publicităţii miercuri, DSVSA Bihor a anunţat că "prezenţa virusului PPA a fost confirmată la porci în gospodării individuale din localităţile Sălacea, Cheşereu şi Chişlaz", unde existau suspiciuni de luna trecută.

"Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor informează despre confirmarea, la data de 29.11.2018, în baza buletinulor de analiză emise de Institutul de Diagnostic si Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Pestă Porcină Africană (PPA), a unui număr de 4 focare de PPA, în gospodării ale populaţiei din localităţile Sălacea, Cheşereu şi Chişlaz, numărul total de focare de PPA declarate în judeţul Bihor fiind de 47", arată comunicatul.

Conform acestuia, "pentru a preveni răspândirea bolii, au fost sacrificaţi porcii bolnavi şi cei care au fost în contact cu aceştia, şi au fost recoltate probe pentru examene de laborator de la animalele moarte şi de la cele sacrificate", însă numărul animalelor sacrificate nu este precizat.

În schimb, opinia publică este asigurată că "specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare din şi către curţile şi localităţile afectate, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate".

Contactat de BIHOREANUL, directorul DSVSA Bihor, dr. Remus Moţoc, a arătat că are şi o veste bună, şi anume că "purceii-santinelă plasaţi în gospodării din Crestur (n.r. – sat din comuna Abrămuţ) şi Olosig (n.r. – sat din componenţa oraşului Săcueni) sunt sănătoşi". Acest lucru ar înseamna că după decontaminarea primelor gospodării din judeţ afectate de PPA, virusul a fost îndepărtat, ceea ce ar permite repopularea cu animale a acestor exploataţii neprofesionale.