Numărul orădenilor care au solicitat municipalităţii ajutor de încălzire până la 20 noiembrie a crescut de patru ori faţă de iarna trecută.

Frica de factura de încălzire

Dacă în precedentul sezon de termoficare au cerut sprijin doar circa 400 de orădeni pentru iarna aceasta numărul solicitărilor a crescut la 1.659.

"Numărul cererilor de ajutor de încălzire a crescut pentru că plafonul veniturilor pe membru de familie până la care se acordă acest sprijin a fost majorat", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Oradea, Anca Grama.

De asemeni, mulţi orădeni şi-au adunat acte pentru a beneficia de ajutor financiar speriaţi de perspectiva scumpirii gigacaloriei.

"Probabil că înainte unii orădeni s-au gândit că pentru 10% - 20 % din valoarea facturii nu merită efortul de a-şi aduna actele pentru dosarul de ajutor de încălzire, dar acum, că acest ajutor va creşte a crescut, şi interesul potenţialilor beneficiari", a spus directorul DASO.

"Cu semnătură şi ştampilă..."

În ceea ce priveşte documentele necesare la întocmirea dosarului pentru ajutorul de încălzire, DASO a transmis luni, printr-un comunicat, câteva precizări.

"Obligatoriu pentru cererile de energie termică, asociaţiile de proprietari vor certifica, prin semnătură şi ştampilă, numărul camerelor branşate la sistemul de energie termică, numărul persoanelor luate în calcul la stabilirea cheltuielilor pentru întreţinere, nominal persoanele de la adresă şi codul furnizorului de energie termică", se menţionează în comunicat.

Consumatorii individuali, care nu fac parte dintr-o asociaţie de proprietari, vor trebui să prezinte, în schimb, ultima factură emisă de Termoficare.

DASO a făcut precizări şi în ceea ce priveşte documentaţia pentru acordarea suplimentului de energie. "Pentru accesarea suplimentului pentru energie, în vederea identificării codului de client CLC/POD, persoanele vor depune în fotocopie factura integrală (faţă / verso) pentru energie electrică / gaze naturale, în vederea operării, de către furnizor a reducerii la plata facturii", a transmis DASO.

Ajutor şi supliment pentru încălzire...

După cum BIHOREANUL a mai scris, ajutoarele de încălzire se acordă în funcţie de venitul mediu lunar pe membru de familie şi sistemul de încălzire a locuinţei utilizat (energie termică, gaze naturale, energie electrică, combustibili solizi sau petrolieri).

Procentul de compensare începe de la 100%, în cazul în care venitul mediu net lunar pe membru de familie este de doar 200 lei, şi scade treptat pentru a fi de 50% în cazul celor cu venituri între 680,1 lei şi 920 lei, 30% pentru cei cu venituri între 1040,1 lei şi 1.160 lei şi 20% pentru cei cu venituri între 1.160,1 lei şi 1.280 lei.

Cel mai mic nivel de compensare este de 10% şi se acordă celor cu venituri mediu net lunar pe membru de familie între 1.280,1 lei şi 1.386 lei, respectiv persoanelor singure cu venituri între 1.280,1 lei şi 2.053 lei.

Valoarea de referinţă la care se aplică acest procent de compensare este de 250 lei pe lună la încălzirea pe gaze naturale, 320 lei pe lună în cazul celei pe combustibili solizi sau petrolieri şi 500 lei pe lună în cazul energiei electrice.

În cazul sistemelor centralizate de termoficare, valoarea de referinţă este reprezentată de preţul local al energiei termice facturate populaţiei, care în Oradea este încă de 285 lei pe gigacalorie.

În plus, potrivit Legii 226 din 2021 privind protecţia consumatorului vulnerabil, începând din acest sezon rece se acordă persoanelor venituri mici şi un supliment pentru energie. Acesta este în sumă fixă pe lună, în funcţie de combustibilul folosit, respectiv 10 lei pentru gaze şi energie termică, 20 lei pentru combustibili solizi sau petrolieri şi 30 lei pentru energia electrică.