Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, refuză să facă publice numele judecătorilor orădeni împotriva cărora Inspecţia Judiciară a CSM a anunţat demararea procedurii de cercetare prealabilă. "Ancheta Inspecţiei Judiciare are caracter secret. Nu este corect să expunem un judecător oprobriului public până nu i se stabileşte clar vinovăţia", a declarat preşedintele CMS, aflat vineri la Oradea.

Cu toate că, până acum, numele magistraţilor aflaţi în atenţia Inspecţiei Consiliului au fost făcute întotdeauna publice, Dumbravă a declarat că, în cazul judecătorilor orădeni, "situaţia este diferită".

"Verificările făcute la Oradea, în urma cărora s-a demarat ancheta împotriva celor trei judecători, au constituit o premieră. S-a analizat situaţia dosarelor mai vechi de un an, aflate pe rolul instanţei. O astfel de anchetă nu s-a mai făcut şi, ca atare, până nu se stabileşte clar culpa magistraţilor, nu e corect să-i punem la zid", a mai spus preşedintele CSM.

După cum a anunţat BIHOREANUL, trei magistraţi din cadrul Judecătoriei Oradea sunt cercetaţi prealabil de Inspecţia Judiciară de pe lângă Plenul CSM pentru nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor respectiv pentru exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedură, cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune.

Verificările au fost dispuse în urma unui control efectuat la sfârşitul anului trecut la Oradea, control care a relevat prelungirea nepermisă a duratei de soluţionare a dosarelor care "s-a produs, deopotrivă, din motive imputabile şi alte motive neimputabile judecătoriilor supuse controlului".