Joi, după distribuirea şi redistribuirea tuturor voturilor exprimate duminică la nivel naţional în scrutinul parlamentar, Biroul Electoral Judeţean Bihor şi reprezentanta Autorităţii Electorale Permanente au făcut publice numele viitorilor senatori şi deputaţi de Bihor.

Astfel, PSD va avea în perioada 2016-2020 un număr de parlamentari egal cu cel din legislatura 2012-2012, PNL mai mic, UDMR mai mulţi aleşi, iar USR, nou-intrat pe scena politică, va avea la rându-un un parlamentar în Bihor. ALDE Bihor, care are doi reprezentanţi în CJ, a ratat şansa de penetra Parlamentul.

Concret, în baza voturilor exprimate de bihoreni, PSD va avea în Bihor un senator, în persoana lui Florian Bodog, şi trei deputaţi: Gheorghe Bogdan, Adelina Coste şi Ioan Roman (cu menţiunea că acesta a fost declarat incompatibil de ANI şi a pierdut definitiv procesul intentat Agenţiei Naţionale de Integritate, astfel că în următorii trei ani nu poate exercita nicio funcţie ori demnitate publică). Deşi a sperat că după redistribuire va avea în persoana lui Felix Cozma un al doilea senator, PSD Bihor rămâne cu zestrea de parlamentari de până acum.

Prin distribuirea directă a mandatelor la nivelul judeţului, PNL va avea în Bihor un senator, Cornel Popa, şi doi deputaţi, Gavrilă Ghilea şi Florica Cherecheş, iar prin redistribuirea la nivel naţional a voturilor date pentru PNL, liberalii bihoreni beneficiază şi de „completarea” celui de-al treilea mandat de deputat, pentru Ioan Cupşa. Practic, de data aceasta, PNL a pierdut două mandate de senator şi două de deputat, prin comparaţie cu suma din 2012 a vechiului PNL şi fostului PDL.

Prin distribuirea mandatelor la nivel judeţean, UDMR Bihor a dobândit două locuri de deputat, pentru Szabo Odon şi Rozalia Biro, iar prin redistribuire la nivel naţional beneficiază de completarea mandatelor de senator pentru Cseke Attila (ceea ce era previzibil), dar şi pentru Derzsi Akos. Acest lucru se explică, la fel ca în cazul redistribuirii de care a beneficiat PNL Bihor, prin faptul că organizaţia judeţeană a UDMR Bihor a obţinut mai multe voturi decât organizaţiile din alte judeţe şi, ca urmare, a avut prioritate la redistribuirea resturilor de voturi rămase UDMR după distribuirea directă a mandatelor la nivel judeţean.

O surpriză, pentru publicul larg, poate fi considerată faptul că deşi în Bihor a cules puţin peste 4% din voturile valabil exprimate în judeţ atât la Camera Deputaţilor, cât şi la Senat, USR va avea totuşi un deputat, pe Silviu Dehelean (foto). Acest lucru se explică la fel: în Bihor, numărul de voturi obţinute de acest partid este mai mare decât cel înregistrat în alte judeţe, astfel încât voturile date în alte zone noului partid au fost folosite şi la „completarea” unui mandat de deputat în Bihor.

Tot o surpriză poate fi şi faptul că ALDE, deşi a primit în Bihor un număr aproximativ egal cu al USR, nu a reuşit să obţină niciun mandat de parlamentar, iar asta pentru că voturile culese aici au fost folosite la completarea mandatelor în judeţe unde ALDE a avut mai multe sufragii decât în Bihor.

Viitorul Parlament va fi convocat, cel mai probabil, săptămâna viitoare.