Sub conducerea prefectului Dumitru Țiplea, Comitetul Județean Bihor pentru Situații de Urgență a adoptat luni mai multe măsuri de restricționare a activităților restaurantelor, de divertisment și de cultură impuse de incidența mare a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 în numeroase localități din județ, inclusiv în Oradea. De asemenea, un sat dintr-o comună apropiată de Zona Metropolitană Oradea ar putea fi chiar „închis” cu Jandarmerie și Poliție.

Conform Hotărârii nr. 63/04.10.2021 adoptate luni în baza unei analize a Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP), începând cu data de  5 octombrie, ora 00:00, se vor impune restricții în 11 localități cu incidență între 2 cazuri și 3 cazuri Covid la 1.000 locuitori (Tileagd, Abram, Biharia, Derna, Lugașu de Jos, Tămășeu, Cărpinet, Suplacu de Barcău, Pocola, Borod, Bors), în 19 localități cu incidență mai mare de 3 cazuri și mai mică de 6 cazuri la mia de locuitori (Sântandrei, Ceica, Remetea, Municipiul Oradea, Cefa, Toboliu, Girișu de Criș, Nojorid, Săcădat, Lunca, Sălard, Lăzăreni, Șimian, Vadu Crișului, Paleu, Nucet, Aștileu, Brusturi, Diosig), în 5 localități cu incidență mai mare de 6 cazuri și mai mică de 7,5 cazuri la 1.000 locuitori (Hidișelu de Sus, Sâmbăta, Tărcaia, Sânmartin, Căbești), precum și în 4 localități cu incidență peste 7,5 cazuri la mia de locuitori (Spinuș, Țețchea, Chișlaz și Cetariu).

Pentru satul Telechiu din comuna Țețchea, în urma unei analize de risc făcute de DSP Bihor, CJSU a propus carantinarea zonală, propunerea fiind înaintată spre avizare către Institutul Național de Sănătate Publică.

În urma avizării carantinarea se va institui prin ordinul șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

În județul Bihor este pentru prima oară în al patrulea val al pandemiei când se propune instituirea carantinării zonale, anul trecut o asemenea măsură fiind adoptată în Vadu Crișului, în Nucet și în două sate ale comunei Câmpani. În asemenea situații, intrarea și ieșirea în și din localități este supusă unor restricții, iar localitățile supravegheate de Jandarmerie și Poliție.

Restricțiile adoptate de CJSU Bihor în cele 39 unități administrativ-teritoriale afectează activitatea restaurantelor, cafenelelor, barurilor, discotecilor, piscinelor, muzeelor, cinematografelor, bibliotecilor, instituțiilor de spectacole.

Totodată, este supusă restricțiilor organizarea unor evenimente private (nunți, botezuri), iar în localitățile unde incidența este mai mare de 7,5 la mie și circulația persoanelor între orele 20.00 și 05.00 (cu anumite excepții).

Lista restricțiilor pentru fiecare categorie de incidențe poate fi consultată accesând HCJSU nr. 63/04.10.2021 mai jos: