Poliţiştii orădeni au deschis un dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce, sâmbătă seară, în timpul unui control pe tema respectării măsurilor de prevenire a Covid-19, au găsit 350 de persoane pe terasa şi în sala de evenimente Opera Events, invitaţi la petrecerea organizată tocmai de fostul adjunct al Poliţiei Bihor, Eugen Boc, pentru a celebra nunta fiului său.

Numărați „bob cu bob”

Potrivit surselor BIHOREANULUI, petrecerea a început la ora 17, iar echipajul de control, din care făceau parte poliţişti, reprezentanţi ai ITM şi ai DSP Bihor, a descins la sala de evenimente în jurul orei 21, când deja cheful era în toi.

Deşi normele legale permit, în contextul pandemiei, ca în incinta localurilor să fie găzduite doar 50 de persoane, iar în exterior 100, la petrecerea cu pricina se aflau mult mai mulţi.

Rugat să prezinte lista invitaţilor, comisarul şef (r) Eugen Boc, acum pensionar, a pretins că nu are decât una incompletă, motiv pentru care poliţiştii s-au aşezat la poarta sălii de evenimente, unde i-au legitimat şi i-au notat pe toţi cei care ieşeau.

În total, spun aceleaşi surse, la nunta cu pricina au fost prezente peste 350 de persoane, motiv pentru care patronii sălii au fost sancţionaţi cu amenda maximă, de 15.000 lei.

Nuntași expuși

Pe de altă parte, însă, poliţiştii s-au şi sesizat din oficiu, deschizând un dosar penal în caz, deocamdată in rem, pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor.

Asta şi pentru că, zic surse din rândul invitaţilor, unii dintre ei au întrebat explicit înainte de a accepta participarea la eveniment, dacă se respectă măsurile de prevenire a Covid-19, iar gazdele i-au asigurat că la nuntă vor participa doar numărul legal de invitaţi, adică 150.

Mai mult, în timpul controlului, fostul adjunct al Poliţiei Bihor ar fi avut şi o atitudine recalcitrantă, catalogând verificările drept "răzbunări" îndreptate împotriva sa.

Familie cu „antecedente”

Culmea e că Eugen Boc şi fiul său, Eugen Boc jr. nu sunt la primul incident public. În urmă cu cinci ani, pe atunci adjunct al Şefului Poliţiei Bihor, Boc a trimis peste 100 de poliţişti şi jandarmi, inclusiv mascaţi, ca să "spargă" o petrecere la Hanul Pescarilor, la comanda fiului său, care, băut fiind, făcuse scandal şi fusese dat afară din local.

Scandalul, pe care l-a dezvăluit tot BIHOREANUL, s-a produs în noaptea de 11/12 iulie 2015, când fiul poliţistului, Eugen Boc jr, a băut fără măsură, a făcut scandal în toaleta fetelor, iar când bodyguarzii l-au scos din incinta clubului, a devenit violent şi, ca să demonstreze că e "bazat", şi-a sunat tatăl şi apoi la 112, ameninţând că va "închide" afacerea celui care l-a supărat.

Iar tatăl său s-a executat. În câteva minute, la Săldăbagiu au descins 20 de maşini cu peste 100 de poliţişti, mascaţi, jandarmi şi chiar agenţi ai Poliţiei Locale, cărora Boc jr. a ajuns să le dea dispoziţii. Postându-se în fruntea lor, băiatul comisarului şef s-a întors la "locul faptei", cerând în gura mare arestarea patronilor şi bodyguarzilor. Apoi, s-a răzgândit şi a fugit în spatele agenţilor, fiind urcat într-una din maşinile Poliţiei, cu care a şi fost dus în oraş.

Desfăşurarea neobişnuită de forţe i-a speriat pe clienţii discotecii, îmbulziţi cu sutele către ieşire, localul ajungând să tragă "obloanele" înainte de ora închiderii. Deşi a fost un abuz evident, cazul nu a ajuns în ancheta procurorilor.  

Poliţia Bihor: Evenimentul a fost oprit

Într-un comunicat transmis, duminică, de Poliţia Bihor, se arată că nunta lui Boc jr. a fost "spartă" chiar de echipajele de control. "În jurul orei 21.00, polițiștii orădeni s-au autosesizat că la un local de evenimente din municipiul Oradea, se desfășura un eveniment privat (nuntă) la care nu erau respectate prevederile legale privind numărul total de participanți (50 de persoane în interior/100 pe terasă), constatându-se prezența la respectivul eveniment a peste 300 de persoane", se arată în informare, care precizează că participanții la eveniment au fost legitimați, iar evenimentul a fost oprit la intervenția polițiștilor.

"În acest context, polițiștii orădeni au întocmit dosar penal în cauză și efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicire a combaterii bolilor. De asemenea, administratorul societății respective a fost sancționat cu amendă în valoare de 15.000 de lei, pentru nerespectarea regulilor privind organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții / restricții", au mai transmis poliţiştii.

Pe de altă parte, în cadrul acţiunii de sâmbătă, au fost verificate, în total, 108 societăți comerciale și 47 de mijloace de transport, din care 31 de mijloace de transport public în comun, şi s-au aplicat 136 de sancţiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 41.000 de lei. Totodată, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală (purtarea de mască) au fost aplicate 125 de sancțiuni contravenţionale, cu amenzi în valoare totală de 21.000 de lei.

În misiune au fost angrenaţi în total 246 de reprezentanți ai instituțiilor de aplicare a legii din județul Bihor, cu atribuții în domeniu, respectiv 191 de polițiști, 23 de jandarmi, 18 cadre ale Poliției Locale Oradea, 8 polițiști de frontieră, 1 reprezentant al ISU „Crișana”, 1 comisar al Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor, 2 inspectori ai DSVSA, 1 inspector al DSP, precum și 1 inspector al ITM Bihor. Acțiunile de verificare vor continua și în următoarea perioadă, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19, mai arată comunicatul.