Rare sunt nunţile în Oradea sau Bihor la care invitaţii să nu joace dansurile populare specifice Ţării Crişurilor, o legătură invizibilă pe care bihorenii de azi o au cu strămoşii lor. Ea are toate şansele să dăinuie, dat fiind că singurul ansamblu folcloric din Bihor care ştie toate dansurile unei nunţi neaoşe are şi grupe de juniori.

Ansamblul Nuntaşii Bihorului a sărbătorit, săptămâna trecută, 60 de ani de existenţă. Unul dintre cei mai longevivi "nuntaşi" este chiar preşedintele grupului, Dinu Avram, care stă alături de ansamblu de jumătate de secol. Din pasiune pentru dansul popular...

Ca la nuntă 

"Nuntaşii Bihorului" a fost înfiinţat în 1964, la iniţiativa unor interpreţi populari angajaţi în întreprinderile orădene. Ansamblul a fost al sindicatelor, dar dansatorii erau ghidaţi de profesionişti. 

Primii instructori au fost soţii Andrei şi Valeria Şandor, veniţi de la Opera din Cluj, dirijor a fost Geza Gomboş, iar regizor artistic Mircea Popescu, în timp ce instrumentiştii, soliştii şi dansatorii erau tineri muncitori, majoritatea veniţi de la ţară, unde muzica populară era distracţia principală. Nu au dansat după ureche, ci respectând coregrafia culeasă de la bătrânii satelor, cel mai bun "manual".

"Specificul ansamblului este programul de 2 ore şi jumătate cu nunta de Bihor", explică preşedintele Dinu Avram. De zeci de ani, dansatorii pun în scenă un spectacol unic, care reproduce momentele esenţiale ale unei nunţi din Ţara Crişurilor.

Succes în Italia 

La scurt timp după înfiinţare, ansamblul a început să aibă succes şi să fie invitat pe scene din toată ţara, dar nu numai. Primul răsunet internaţional l-a avut în 1972, când 7 zile la rând, în Agrigento, Italia, într-un cort imens, cu 6.000 de locuri, dansatorii au prezentat "Nunta de pe Crişuri", fără ca publicul să se plictisească. Ansamblul bihorean a primit Premiul pentru Artă al Italiei, al doilea mare premiu al festivalului.

Pe atunci, Dinu Avram încă nu era în trupă, alăturându-se "Nuntaşilor" în 1974, dar îşi aminteşte şi azi poveştile spuse de dansatorii care i-au fermecat pe italieni. "Eu m-am apucat de dansuri la Cercul Popular (n.r. - azi Palatul Copiilor). Aveam 14 ani când acolo s-a făcut o selecţie şi am fost chemat la Nuntaşii Bihorului. Am fost tare mândru", povesteşte Avram, azi în vârstă de 64 de ani. Pasiunea pentru dansul folcloric a moştenit-o de la tatăl său şi este bucuros că a dat-o mai departe celor doi copii ai săi.

O mare familie

În anii comunismului, Nuntaşii Bihorului erau invitaţi la toate festivalurile mari din ţară şi adesea în străinătate. "În plus, fiind ansamblul sindicatelor, o dată la două săptămâni dădeam spectacole în Felix, la complexul sindicatelor", rememorează preşedintele. Turişti din toată ţara îi aplaudau furtunos pe cei care ani la rând au câştigat Festivalul Cântarea României, cea mai răspândită competiţie culturală a vremii. 

"Nuntaşii" au completat fiecare spectacol cu o orchestră profesionistă şi solişti lăudaţi. De altfel, mulţi dintre cântăreţii faimoşi azi şi-au început carierele ca dansatori în acest ansamblu. Istoria grupului mai are numeroase emisiuni televizate şi colaborări cu artişti reputaţi ai ţării, turnee la festivaluri mondiale de folclor, după cum rememorează şi fostul director artistic al trupei, Viorel Orbai. 

De asemenea, ansamblul a fost şi locul unde s-au întemeiat familii, mulţi dansatori îndrăgostindu-se de colegii de scenă. Inclusiv Dinu Avram şi-a găsit aici jumătatea, soţia lui, Daniela, fiind membră a grupului din anul 1986. Amândoi sunt de profesie ingineri, el în instalaţii sanitare, ea în energetică, dar, în paralel cu carierele şi viaţa de familie, au dansat cât au putut de mult. "Eu am dansat până pe la vreo 44 de ani, când, lucrând pe şantiere, m-au lăsat genunchii", zice Avram.

Din pasiune

În 2017, după moartea fostului coregraf şi preşedinte Florian Clepe, Dinu Avram a fost chemat să preia conducerea grupului, intrat în declin. Din drag pentru acest ansamblu, a acceptat, însă spune că misiunea nu îi este uşoară: "Ne autofinanţăm din spectacole, evenimente şi proiecte, dar este tot mai greu". Singura legătură a Nuntaşilor Bihorului cu mişcarea sindicală este că fac repetiţiile şi îşi depozitează costumele la Casa de Cultură a Sindicatelor. 

În continuare, preşedintele are noroc cu consoarta lui, care îl ajută la spectacole cu decoruri şi scenografie, iar mai nou, complet benevol, coase manual costumele noi ale nuntaşilor, folosind materiale şi tehnici ca pe vremuri.

De altfel, toţi dansatorii şi soliştii sunt în continuare amatori, adică nimeni nu are un salariu fix. "Toţi facem voluntariat. Suntem un ansamblu de amatori, fiecare are cariera lui, dar suntem foarte pasionaţi", explică inginerul. Că pasiunea îi conduce bine, o demonstrează premiile pe care încă le culeg la concursuri.

La mulţi ani! 

Săptămâna trecută, pentru a celebra 60 de ani de existenţă, Nuntaşii Bihorului au avut un spectacol aniversar. Au urcat pe scenă cele 14 perechi de dansatori, copiii pe care "nuntaşii" îi pregătesc şi "veteranii", adică dansatorii de pe vremuri, unii anume veniţi din străinătate.

Acompaniat de orchestra "Rapsodia bihoreană", a dirijorului Liviu Buţiu, spectacolul a fost un succes. La final, Dinu Avram şi colegii săi au primit din partea vicepreşedintelui CJ Bihor, Mircea Mălan, o diplomă de recunoştinţă pentru contribuţia adusă la păstrarea folclorului autentic bihorean (foto).

"Bucuria cea mare este că avem grupe de copii dornici să înveţe dansurile populare, propria noastră pepinieră", zice preşedintele ansamblului. Până acum doi ani, Avram a fost şi coregraful grupului, dar a fost nevoit să renunţe după o operaţie la inimă, care îl opreşte să facă efort, şi după ce auzul i s-a deteriorat. Noul coregraf, tânărul Horea Bortoş, ştie să îi stăpânească şi pe veterani, şi pe juniori. "A fost binevenită schimbarea pentru ansamblu. Mă bucur când mă sună părinţi care şi-au dat copiii la alte ansambluri, iar după ce îi mută la noi sunt încântaţi", spune preşedintele, amintindu-şi de bucuria lui de pe vremuri, când a descoperit ansamblul.

Ajuns la 64 de ani, inginerul ar vrea să predea şi conducerea grupului către cineva mai tânăr şi cu energia necesară să ducă dansurile nunţii de Bihor pe cât mai multe scene. Pentru el, dansul s-a încheiat, chiar dacă rămâne pe veci "Nuntaş"...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!