Ceea ce părea o neînţelegere a devenit război. Acuzată că şi-a rezervat denumirea Nymphaea pentru hotelul de lux proiectat să se lege la Aquapark-ul oraşului, construit sub acelaşi nume, firma Lotus Center atacă cu putere. Compania nu doar că păstrează marca înregistrată, dar ameninţă că întrerupe orice colaborare cu Primăria. "Conducerea Lotus Center a decis suspendarea proiectului hotelier", a anunţat firma.

Marcă înregistrată

Ruptura a intervenit în primăvară. Colaborarea dintre municipalitate şi Lotus Center s-a degradat accelerat după ce reprezentanţii Primăriei au descoperit că firma s-a înstăpânit pe marca Nymphaea, sub care oraşul promova încă din 2011 proiectul Aquapark-ului ce înlocuieşte fostul Ştrand Municipal. Pierderea mărcii a ieşit la iveală când Zoltan Szoke, proiectantul hotelului de 4 stele pe care Lotus Center intenţiona să-l construiască lângă Aquapark, a prezentat primele schiţe. Conform proiectului, complexul cu 200 de camere, cu subsol, parter, mezanin şi nouă etaje, avea denumirea Nymphaea Resort, adică "Staţiunea Nymphaea". Pe lege, firma avea tot dreptul la ea. Profitând de lipsa de experienţă a funcţionarilor Primăriei, care nu s-au gândit să protejeze marca, Lotus Center a fost iute de mână, înregistrând în 2014 la OSIM denumirea "Nymphaea", iar la începutul lui 2016 înfiinţând un SRL cu numele "Nymphaea Resort".

Din Nymphaea, Oradea...

Reprezentanţii municipalităţii s-au simţit trădaţi, mai ales că în septembrie Consiliul Local aprobase ca hotelul firmei Lotus să aibă acces direct în Aquapark, clienţii stabilimentului urmând să ajungă la bazine printr-un corp de clădire de tip tunel construit la nivelul primului etaj.

În contextul preluării de către Lotus a numelui Nymphaea, directorii Primăriei se tem că asta ar transforma Aquapark-ul într-o anexă a hotelului. "Eu le-am spus că, deşi legal, nu este moral ce au făcut. Puteau alege orice alt nume", zice Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională.

Adriana LipoveanuPotrivit directorului adjunct al Instituţiei Arhitectului Şef, Adriana Lipoveanu (foto), măcar declarativ, reprezentanţii firmei au înţeles nemulţumirea municipalităţii. "Reprezentanţii investitorului ne-au spus că nu ţin cu orice preţ la acest nume. Mai mult, au promis că în documentaţia de urbanism hotelul nu va apărea cu nicio denumire", povesteşte Lipoveanu.

Asta nu înseamnă însă nimic. Având în vedere că a rezervat marca, investitorul poate oricând s-o folosească, aşa că Primăria a renunţat singură la numele Nymphaea. "Se va numi Aquapark-ul Oradea şi gata! Acesta va fi numele sub care vom face promovarea înaintea deschiderii. E mai uşor de ţinut minte şi face reclamă oraşului", a spus Liviu Andrica, directorul Administraţiei Domeniului Public, care va gestiona parcul acvatic.

Lotus cu ţepi

Când lucrurile păreau să se fi calmat, a izbucnit scandalul. Supărată pe supărarea municipalităţii, conducerea Lotus Center, controlată de Alexandru Mudura jr, a ieşit la atac. "Este falsă informaţia că hotelul care ar urma să fie dezvoltat de Lotus Center se va numi Nymphaea Resort!", au dezminţit săptămâna trecută reprezentanţii companiei printr-un comunicat.

Potrivit acestuia, firma nu vrea să gestioneze Aquapark-ul şi nu intenţionează să acrediteze ideea că l-ar deţine chiar dacă îşi va lega hotelul la el. "Oradea nu va putea susţine individual Complexul Aquapark Nymphaea, pentru asta este nevoie de turişti şi de încasări conexe! Prezenţa hotelului sub un management internaţional ar fi trebuit să liniştească funcţionarii din Primărie, deoarece aceasta poate să aducă Aquapark-ului între 50.000 şi 70.000 de vizitatori pe an", a avertizat Lotus Center.

Compania nu consideră că a greşit, ba chiar lasă să se înţeleagă că ar exista o sinergie dacă denumirile ar fi comune, afirmând că "nu credem că denumirea Nymphaea anexată brandului internaţional al hotelului ar fi generat confuzie".

Adio, hotel!

Folosind jumătăţi de adevăr, Lotus Center susţine că "nu deţine înregistrarea acestui nume (Nymphaea) pe clasa 41, unde s-ar încadra specificul de activitate al Aquapark-ului, deci Primăria Municipiului Oradea are dreptul şi posibilitatea de a-şi numi proiectul cum doreşte". Ce nu spune firma este că în 2014 a depus cerere pentru 6 clase de produse şi servicii, inclusiv pentru clasa 41, aferentă domeniilor educaţie, instruire, divertisment, activităţi sportive şi culturale, dar în urma contestaţiei unei firme din Hong Kong, deja deţinătoare a mărcii comunitare, a renunţat la o parte din serviciile protejate în această clasă. Dar a făcut-o de nevoie, şi nu de dragul Primăriei, căreia să-i cedeze numele.

Supărată pe Primărie, compania renunţă însă şi la investiţie! "Din cauza dezinteresului, neînţelegerii şi atacurilor nedrepte, conducerea Lotus Center a decis suspendarea proiectului hotelier!", şi-a încheiat compania comunicatul.

Supărare cu penalităţi...

Decizia a luat prin surprindere conducerea oraşului. "Nu am discutat cu domnul Mudura. Ştiu că avem un contract. Eu cred că îl va respecta", spune primarul Ilie Bolojan.

Conform contractului, terenul de lângă Aquapark şi clădirile fostului centru Ady Endre au fost vândute cu condiţia ca firma să obţină în termen de un an autorizaţia de construire pentru finalizarea motelului început sau pentru construirea altuia nou. Investiţia ar trebui finalizată în trei ani, în caz contrar investitorul riscând să piardă garanţia de bună execuţie, în valoare de 100.000 lei, şi să suporte penalităţi de 500 lei pe fiecare zi de întârziere până la finalizarea lucrării.

Anunţul Lotus Center privind "suspendarea proiectului hotelier" e cu atât mai surprinzător cu cât firma şi-a rezolvat toate actele premergătoare autorizaţiei de construire pe care trebuie s-o obţină până în septembrie. "Părerea mea este că Lotus nu va renunţa la proiect, deşi pe banii lui investitorul poate lua orice decizie", zice directoarea Lipoveanu.

Altceva decât hotel...

Cum toate documentele încheiate între părţi vorbesc despre "construcţie", nu strict de "hotel", nu este exclus ca Lotus Center să încerce să evite penalităţile construind altceva. "Conform PUG-ului, zona de lângă Criş se pretează unor acţiuni de recreere şi servicii conexe acesteia: ştrand, aquapark, spa, terenuri de sport sau restaurant", spune Lipoveanu.

Asta ar însemna însă ca firma să reia toate demersurile, cu riscul să nu mai obţină autorizaţia de construire la timp şi să iasă din termenul de execuţie de 3 ani. În bani, asta ar însemna pierderea garanţiei de 22.000 de euro şi penalităţi de 40.000 euro pe an. Pentru o firmă de talia Lotus Center poate fi însă un cost asumat. Pentru că în afaceri, ca în viaţă, războiul costă...


"S-A RATAT DESCHIDEREA!"
Aquapark în aşteptare

Construit de municipalitate cu confinanţare europeană, Aquapark-ul oraşului urmează să fie dat în gestiunea Administraţiei Domeniului Public. Darea în funcţiune a fost stabilită pentru sfârşitul lunii iulie sau începutul lui august, lucru văzut de reprezentanţii Lotus Center ca o măsură a incompetenţei funcţionăreşti. "Dacă s-a ratat deschiderea Aquapark-ului la începutul sezonului, cu siguranţă complexul va închide anul cu pierdere!", susţin reprezentanţii firmei. Potrivit comunicatului, afacerile de acest gen se susţin peste an din încasările estivale, când clienţii sunt mai mulţi, iar cheltuielile mai mici.

Liviu AndricaLiviu Andrica (foto), directorul ADP, nu contestă punctul de vedere al Lotus Center, dar precizează că toate aquapark-urile închid primii ani pe pierdere. "Deocamdată nimeni nu poate aprecia costurile de funcţionare. Vom vedea după prima lună. Noi vom încerca să le compensăm prin venituri", spune directorul. Pentru a mări plaja potenţialilor clienţi, Andrica a renunţat la ideea de a preda bazinul olimpic şi pe cel de sărituri Clubului Sportiv Municipal. "Foarte mulţi orădeni au spus că vor să înoate, aşa că am decis să le ţinem la dispoziţia lor", zice şeful ADP.

În acelaşi context, Andrica nu este deloc convins că anularea proiectului hotelier ar fi un lucru neapărat rău pentru parcul acvatic. "Nu ştiu câţi vizitatori ar fi adus hotelul, dar în mod cert pe noi ne-ar fi afectat doi ani de şantier gard în gard cu aquapark-ul", spune directorul.