Actriţa Ioana Dragoş Gajdo, salariată a Teatrului Regina Maria din Oradea, instituţie subordonată Consiliului Judeţean, avertizează că se va adresa Justiţiei dacă preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, nu îşi va anula o dispoziţie nelegală prin care a decis, de unul singur, trimiterea în şomaj tehnic a angajaţilor instituţiilor de cultură finanţate de Judeţ.

„Nu sunt angajata dlui Pásztor Sándor”

Ioana Dragoş Gajdo a declarat BIHOREANULUI că vineri, 8 mai, a înregistrat la Consiliul Judeţean Bihor o aşa-numită plângere prealabilă, prin care a solicitat anularea unei dispoziţii semnate de preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, în data de 8 aprilie, pentru a trimite în şomaj tehnic aproximativ 500 de persoane angajate la instituţiile de cultură din subordinea CJ Bihor, aşa cum este şi Teatrul Regina Maria.

„O asemenea decizie nu aparţine, potrivit legii, unui singur om, fie el şi preşedintele Consiliului Judeţean Bihor. Eu nu sunt angajata dlui Pásztor Sándor, sunt angajata Teatrului Regina Maria, iar teatrul este subordonat Consiliului Judeţean, care nu a adoptat nicio Hotărâre privind trimiterea în şomaj tehnic a salariaţilor instituţiilor de cultură”, a explicat actriţa.

Ioana Dragoş Gajdo a precizat că până în prezent nu a primit niciun răspuns de la conducerea CJ Bihor. „Dacă nu voi primi un răspuns în termenul legal sau dacă răspunsul va fi necorespunzător, mă voi adresa Justiţiei”, a precizat artista.

Şomaj pe alese

Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit încă la jumătatea lunii aprilie, preşedintele CJ Bihor, Pásztor Sándor, a emis Dispoziţia încălcând legea administraţiei publice locale, fapt constatat şi de juriştii Prefecturii Bihor, iar prefectul Dumitru Ţiplea i-a cerut revocarea actului, fără însă a primi niciun răspuns. În demersul său, Prefectura a invocat acelaşi argument, şi anume că singurul for care putea hotărî în chestiunea trimiterii în şomaj tehnic a personalului instituţiilor de cultură era plenul Consiliului Judeţean, căruia Pásztor i s-a susbstituit în mod abuziv.

„Dacă nu se încălca legea, prin Dispoziţia semnată de dl. Pásztor, trebuiau respectate şi prevederile legii dialogului social. Şi această lege a fost încălcată. Noi, angajaţii Teatrului, nu am fost întrebaţi, nu am fost consultaţi”, spune Ioana Dragoş Gajdo.

Aceasta afirmă, de asemenea, că în rândul actorilor sunt mai mulţi nemulţumiţi, dar nu a cerut nimănui să i se alăture demersului pe care şi l-a asumat în nume personal.

Pe de altă parte, actriţa acuză încă un aspect abuziv în Dispoziţia preşedintelui CJ Bihor, şi anume că, deşi activitatea instituţiilor de cultură a fost suspendată, şefii acestora nu au fost şi ei trimişi în şomaj tehnic. „De la Teatrul Regina Maria, de pildă, managerul interimar Elvira Rîmbu şi cei trei directori artistici – Leontin Ciucur, Şerban Borda şi Andrian Locovei – nu au fost trimişi în şomaj tehnic. Veniturile lor, implicit, nu au fost reduse”, afirmă artista, completând: „Nu mă deranjează faptul că altcineva încasează mai mulţi bani, ci încălcarea unor principii”.

Vom comunica

Deşi BIHOREANUL a încercat să afle şi poziţia şefului CJ Bihor, ca de obicei Pásztor Sándor nu a răspuns solicitării.

În schimb, printr-un sms, politicianul a transmis că purtătorul de cuvânt al instituţiei, Simon Adrian, a primit sarcina de a redacta un comunicat de presă pe această temă.