Monument istoric, Cetatea Piatra Șoimului din satul bihorean Peștiș, atestată documentar din anul 1242, dar ajunsă acum o ruină, va fi reabilitată de Primăria Aleșd.

Miercuri, contractul de proiectare și execuție a lucrărilor de consolidare și reabilitare a Cetății Șinteu, cum mai este ea cunoscută de localnici, a fost semnat de primarul Ioan Todoca cu asocierea de firme care a câștigat licitația (Euras SRL, Procad Business SRL și Addconcept SRL).

Valoarea lucrărilor este de 12,4 milioane lei, bani pe care orașul Aleșd îi primește din Programul Național de Redresare și Reziliență.

Șantierul trebuie încheiat până în vara anului 2026, termen până la care constructorii trebuie să consolideze zidurile șubrezite și care riscă să se prăbușească, să completeze zidăria lipsă, să consolideze porțiunile surpate și fundațiile și alte lucrări similare, pentru refacerea cetății. De asemenea, se va amenaja o potecă de acces spre monumentul aflat pe un deal din satul Peștiș, dar și alei în incinta cetății.

„Ne dorim să introducem cetatea în toate circuitele turistice locale, județene și regionale potrivite. Este o cetate mare, frumoasă, dar care în 1711 a fost dinamitată de habsburgici, iar de-atunci s-a degradat continuu, nemaifiind niciodată locuită”, a declarat primarul Ioan Todoca, miercuri, pentru BIHOREANUL.


Cum a arătat Cetatea Piatra Șoimului pe vremuri

Cetatea Piatra Șoimului este un obiectiv turistic important pentru Aleșd. Potrivit edilului, și în prezent autocare de turiști din străinătate, în special Ungaria, vin în oraș în căutarea cetății. În prezent, însă, accesul spre monument este greoi, nefiind amenajat vreun traseu dedicat. Pe durata lucrărilor, accesul curioșilor va fi restricționat.

După ce șantierul va fi gata, Primăria Aleșd și-a propus să organizeze și evenimente în Cetatea Piatra Șoimului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!