O declarație ambiguă și neglijentă făcută de președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, privind posibila suspendare, la vară, a curselor pe Aeroportul din Oradea din cauza proiectelor de modernizare a acestuia cu fonduri europene, îngrijorează agențiile de turism și orădenii care-și plănuiesc vacanțele estivale.

Directorul Aeroportului, Răzvan Horga, afirmă că încă nu a fost stabilit dacă zborurile vor fi oprite, lucru care s-ar putea întâmpla doar „în ultimă instanță”.

Graba strică treaba

Vorbind despre proiectele aflate în derulare și finanțate cu fonduri europene nerambursabile, președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, s-a referit miercurea trecută, într-o conferință de presă, și la cele câștigate de Aeroportul orădean, trei la număr, toate finanțate din Programul Operațional Infrastructură Mare și valorând aproape 418 milioane lei.

Unul dintre acestea vizează creșterea siguranței aeroportuare prin împrejmuirea cu un gard cu senzori și realizarea unui drum perimetral pentru vehiculele de urgență (72,27 milioane lei), altul pentru extinderea pistei şi a platformelor de debarcare-îmbarcare (132,78 milioane), iar al treilea pentru extinderea terminalului pentru pasageri (212,84 milioane), lucrările trebuind finalizate până în decembrie, data limită de disponibilitate a fondurilor din POIM.

„Această lucrare (n.r. - extinderea terminalului) și celelalte lucrări sunt și ele sub presiunea timpului, trebuind finalizate până la sfârșitul acestui an. Pentru a putea fi finalizate, foarte probabil, va trebui o perioadă de timp să oprim operarea aeroportului în vara acestui an și deci nu vom avea curse aeriene o perioadă, pentru că altfel nu vom putea finaliza proiectele. Nu poți să lucrezi sub aterizare de dimineața până seara”, a spus Bolojan.

Declarația lui Ilie Bolojan, de la minutul 30.40:

Agenții de turism, în derută

Declarațiile șefului CJ Bihor au îngrijorat agențiile de turism din Oradea, care deja vând pachete pentru cei interesați să petreacă sejururi, la vară, în destinații din Turcia, Egipt, Grecia ori Tunisia. La fel, și orădenii care-și plănuiesc vacanțele au rămas nedumeriți. 

„Nu mi se pare corect să se intervină în sezon și să nu fim informați, pentru că la rândul nostru trebuie să informăm corect turiștii”, a spus reprezentantul unei agenții de turism. Alții, însă, au afirmat că nu au informații privind o posibilă suspendare a zborurilor.

Pe de altă parte, este de menționat că o eventuală închidere a Aeroportului ar afecta și cursele regulate spre București, operate de Tarom, dar și singurul zbor internațional care ar urma să fie introdus din aprilie, spre aeroportul italian Forli, anunțat de AeroItalia cu începere din 7 aprilie, precum și cele spre litoral operate de Air-Connect.

„Doar în ultimă instanță”

Contactat de BIHOREANUL, directorul Aeroportului orădean, Răzvan Horga, afirmă că în prezent nu se știe dacă vor fi sau nu suspendate zborurile, ceea ce s-ar putea întâmpla doar în cel mai pesimist scenariu, din cauza lucrărilor pentru extinderea terminalului.

Potrivit spuselor lui Horga, Aeroportul a și luat legătura cu agențiile de turism pentru a le comunica acest lucru.

„Zborurile ar putea fi oprite doar într-o variantă de ultimă instanță, dacă nu se vor putea derula lucrările nicicum altcumva. Acest lucru poate fi stabilit doar de proiectant”, spune Horga, în condițiile în care extinderea terminalului este, deocamdată, doar în faza de licitare, firmele interesate putând depune oferte până la 15 februarie, iar câștigătorul să realizeze proiectul tehnic în următoarele două luni.

„Noi am luat legătura cu agențiile de turism care s-au alarmat și le-am explicat care este situația. Încercăm să nu deranjăm traficul, iar dacă totuși se va ajunge într-o situație de acest fel le vom comunica în timp util, cu cel puțin 30 de zile înainte”, afirmă directorul Aeroportului.

Încă nu au fost programate zboruri charter

Pe de altă parte, întrebat dacă agențiile de turism au comunicat Aeroportului zborurile de tip charter ce urmează să aibă loc din vară, Horga a negat. „Momentan, agențiile de turism nu ne-au transmis niciun program de zbor, noi știm doar că ele vând pachete turistice, dar nu știm ce zboruri ar urma să fie”, a spus directorul.

Întrebat de BIHOREANUL ce se va întâmpla în cel mai rău caz, când firma care câștigă licitația pentru extinderea terminalului de pasageri va stabili că vor trebui suspendate zborurile, Horga a afirmat că vor trebui găsite „soluții alternative”, ceea ce ar însemna să comande curse cu decolare de pe alte aeroporturi.

„Îi vom anunța (n.r. - pe tour operatori sau operatorii de curse de linie) cu cel puțin o lună înainte și probabil vor găsi soluții alternative. Dar eu insist că ar fi o variantă de ultimă instanță și nu ar trebui să ne facem prea multe griji în momentul de față”, a afirmat directorul Aeroportului.

Întrebat de BIHOREANUL, Horga a mai precizat că terminalul vechi al Aeroportului nu poate fi folosit în cazul întreruperii curselor, deoarece „nu are amenajate fluxuri pentru sosiri”, iar realizarea unor lucrări pentru amenajarea altora ar presupune costuri suplimentare și avizări care ar necesita și ele timp.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!