O femeie în vârstă de 74 de ani din Șuncuiuș se află internată în comă la secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Oradea, după ce a fost înțepată de țânțari și infectată cu virusul West Nile. Femeia, care suferă și de alte afecțiuni cronice, a dezvoltat, pe fondul infecției cu virusul, o meningoencefalită, ea fiind internată încă din 23 august, potrivit purtătoarei de cuvânt a unității spitalicești din Oradea, Lisa Crăiuț.

În comă 

Informația privind confirmarea unei infecții cu West Nile în Bihor nu a fost făcută publică de Direcția de Sănătate Publică Bihor, ci a apărut tangențial într-o postare legată de condițiile privind donarea de sânge, făcută de Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea. 

„Restricții (n.r. – privind donarea) vor fi in intervalul  5 septembrie - 3 octombrie, numai pentru donatorii cu domiciliul în Șuncuiuș (motiv: caz confirmat de infecție cu West Nile Virus - WNV) pentru respectarea condițiilor epidemiologice și protejării primitorilor de sânge!”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Centrului de Transfuzie. 

Luni, la solicitarea BIHOREANULUI, purtătoarea de cuvânt a Spitalului Județean Bihor, Lisa Crăiuț, a confirmat că în secția de Terapie Intensivă este internată, din 23 august, o femeie în vârstă de 74 de ani, diagnosticată cu meningoencefalită provocată de virusul West Nile.

Aparținătorii femeii au spus că a fost înțepată de mai multe ori de țânțari. Starea ei nu s-a îmbunătățit, iar, luni, pacienta era în comă. 

Analizele au confirmat: este vorba de West Nile

Tot luni, abia la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Dorel Țîrț, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Bihor, a transmis o informare despre caz, arătând că analizele au confirmat pe 5 septembrie că este vorba despre West Nile. 

„O persoană de sex feminin în vârstă de 74 ani, pensionară, cu domiciliul în localitatea Șuncuiuș, a fost internată la sfârșitul lunii august 2024 cu simptomatologie specifică de meningoencefalită (febră, cefalee, confuzie, dezorientare) la secția de neurologie a Spitalului Clinc Județean de Urgență Bihor. Pacienta prezenta patologie asociată – boli cronice. A fost confirmată infecția cu virusul West Nile pe baza identificării anticorpilor specifici (în ser și lichidul cefalorahidian), rezultatul fiind primit la DSP Bihor în data de 5.09.2024. În prezent pacienta se află internată la secția ATI a spitalului menționat, fiind în stare gravă”, a transmis, în scris, dr. Dorel Țîrț.

Culmea este că fix pe 5 septembrie, DSP Bihor a transmis presei o informare detaliată despre infecția cu virusul West Nile, dar fără a preciza atunci sau de atunci că o astfel de infecție a fost confirmată în Bihor. 

Întrebat din ce motive DSP Bihor nu a informat public despre acest caz specific, pentru a trage un semnal de alarmă și a încuraja luarea unor măsuri suplimentare de protecție, dat fiind că este vorba despre o importantă problemă de sănătate publică, Dorel Țîrț a răspuns doar că instituția pe care o reprezintă a informat periodic, inclusiv pe 5 septembrie, despre caracteristicile West Nile, simptome și măsuri de prevenție.

„Legislația prevede obligația Direcției de Sănătate Publică de a informa populația și autoritățile locale privitor la măsurile ce trebuie luate în vederea prevenirii infecției cu virusul West Nile, fapt realizat în ultimele luni de către instituția noastră”, a precizat scurt reprezentantul DSP.

Mai puțin de 1% dintre cei infectați au reacții severe

Virusul West Nile (VWN) aparține familiei Flaviviridae și este un membru al grupului de flavovirusuri transmise de artropode. Virusul poate infecta oameni, păsări, țânțari, cai și alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin înțepătura de țânțar. Cele mai multe cazuri de infectare se produc în perioada iulie - septembrie, când țânțarii sunt cei mai activi.

Virusul se transmite numai prin înțepătura de țânțar, nu poate fi transmis prin contact fizic obișnuit.

Factorii de risc sunt vârsta înaintată, tumori cerebrale, hipertensiune arterială, afecțiuni hematologice, diabet zaharat, boli de rinichi, abuzul de alcool, factori genetici. 

Organismul uman răspunde diferit in urma infecției cu virusul West Nile.

Simptomele severe în cazul infecției sunt: sindrom febril și meningită / meningoencefalită / encefalită cu lichid cefalorahidian (LCR) clar. Totuși, subliniază reprezentanții DSP, „mai puțin de 1% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile dezvoltă simptome severe de boală”.

În informarea DSP erau enumerate și modalitățile prin care se pot evita înțepăturile de țânțari, precum și modalitățile prin care se evită înmulțirea țânțarilor:

Cum să evitați înțepăturile de țânțari?

- purtați îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, dacă ieșiți seara din locuințe sau ieșiți seara în parc la plimbare sau când mergeți în pădure, la pescuit, în Deltă;

- utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor comercializate în farmacii (DEET, icaridin/ picardin, IR 3535), pe care să le aplicați pe părțile descoperite ale corpului (în concordanță cu instrucțiunile de pe etichetă);

- împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă prin folosirea de plase de protecție la ferestre/uși;

- utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;

- utilizați în locuință aerul condiționat;

- utilizați plase împotriva țânțarilor în jurul paturilor în cazul în care nu sunt disponibile celelalte masuri menționate anterior sau dacă dormiți în aer liber.

- acoperiți pătuțul copilului sau căruciorul cu plase împotriva țânțarilor.

 Cum puteți împiedica țânțarii să se înmulțească în preajmă?

- prin evacuarea apei din subsoluri;

- prin repararea instalațiilor de apă și canalizare din subsoluri și din apropierea locuințelor;

- prin renunțarea la păstrarea apei în butoaie în curte sau prin protejarea acestora de accesul țânțarilor acoperindu-le bine cu capace potrivite;

- prin evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor care nu ne mai trebuie și în care apa poate stagna (cutii de conserve, cauciucuri de automobile, jucării etc);

- prin îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se pot adăposti țânțarii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!