Al 7-lea deces al unui copil cauzat în acest an de complicaţiile rujeolei a fost înregistrat la Spitalul Municipal din Oradea, luni dimineaţă. Copilul fusese adus la Oradea cu câteva ore înainte, în stare extrem de gravă, cu insuficienţă respiratorie severă şi în stare de şoc, medicii specialişti nemaiputând face nimic pentru a-i salva viaţa.

În stare de şoc

"Fetiţa de un an şi nouă luni a fost adusă din judeţul Satu Mare, la solicitarea colegilor noştri de acolo, după ce iniţial au cerut transferarea ei la Cluj-Napoca, unde însă nu a putut fi primită. Era în stare extrem de gravă, în şoc, fiind internată direct la Terapie Intensivă, într-un izolator, şi din păcate a murit după câteva ore", a declarat miercuri BIHOREANULUI dr. Florin Maghiar, directorul medical al Spitalului Municipal din Oradea.

De caz s-a ocupat, între alţii, dr. Ritli Ladislau, care are la activ o cazuistică foarte bogată, dar nici acesta n-a putut salva micuţa pacientă, a adăugat dr. Maghiar.

"Eram de gardă când ne-a fost adusă fetiţa şi am acordat asistenţă împreună cu specialiştii infecţionişti şi intensivişti (n.r. – de la Terapie Intensivă). Pacienta era în stare de şoc, a fost întubată, dar decesul a survenit în noaptea de duminică spre luni", a precizat dr. Ritli Ladislau, adăugând că micuţa făcuse, pe fondul rujeolei, şi pneumonie acută.

Fraţi nevaccinaţi...

Chestionată pe această temă, șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, a declarat că "am primit de la Spitalul Municipal probele serologice recoltate şi le-am trimis la Institutul Naţional Cantacuzino, conform procedurilor, pentru confirmarea diagnosticului de îmbolnăvire cu rujeolă".

Fetiţa de 1 an şi 9 luni provenea dintr-o localitate rurală din judeţul Satu Mare, dintr-o comunitate defavorizată, de romi, şi mai avea alţi 14 fraţi, dintre care 8 au fost spitalizaţi la finalul lunii februarie, în Spitalul Judeţean din municipiul Satu Mare, pentru rujeolă, toţi fiind nevaccinaţi. "Micuţa a contractat boala cel mai probabil de la unul dintre fraţi şi a dezvoltat o formă extrem de agresivă", a mai spus şefa DSP Bihor.

Dr. Rahota a adăugat, de asemenea, că o echipă de medici epidemiologi din cadrul Direcţiei s-a deplasat la Spitalul Municipal Dr. Gavril Curteanu pentru a supraveghea dezinfectarea salonului unde a fost ţinută fetiţa, precizând că medicii acestui spital au procedat corect, instalând-o singură într-un salon izolator.

Pericol pentru Europa

Din luna decembrie a anului trecut până în prezent, în România s-au îmbolnăvit de rujeolă peste 3.000 de persoane, din care au decedat 17, toţi copii nevaccinaţi. Cele mai multe decese au fost înregistrate în vestul ţării, în judeţele Cluj şi Arad.

În acest context, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor avertizează că există un risc major de răspândire a epidemiei de rujeolă din România în Europa, unde această boală este eradicată datorită unei acoperiri vaccinale de peste 95%, adică a vaccinării a mai mult de 95% din totalul populaţiei.

De altfel, la începutul acestui an, având în vedere faptul că tot mai mulţi părinţi refuză să-şi vaccineze copiii invocând tot felul de mistificări privind vaccinurile, DSP Bihor a declanşat o campanie de informare a publicului cu privire la beneficiile imunizării, cea mai recentă acţiune având loc chiar la finele săptămânii trecute.

Citiţi pe această temă şi articolul: Pledoarie pentru vaccin: Alertată de scăderea ratei de vaccinare ce ar putea declanşa epidemii, DSP îndeamnă bihorenii la imunizare (FOTO)