Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor, inspectorul principal Alina Dinu, a anunţat, miercuri, că poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea şi procurorii DIICOT Oradea au finalizat ancheta şi au dispus trimiterea în judecată a unei grupări acuzate de trafic de utilaje agricole furate din Italia.

Din cercetările poliţiştilor BCCO Oradea reiese că, în perioada 2009-2010, grupul, format din 6 persoane, 3 bihoreni şi 3 cetăţeni italieni, a introdus în România 10 utilaje agricole, tractoare de mare putere sustrase din Italia, în valoare totală de 541.800 euro.

"Cele 6 persoane au fost anchetate pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi iniţierea sau aderare la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii de infracţiuni grave", a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.

Gruparea era condusă de cetăţeanul italian Vecchiolla Antonio, 40 ani. Tractoarele erau sustrase în timpul nopţii, din diverse ferme agricole sau parcuri de vânzare de pe teritoriul Italiei, încărcate în autotrenuri româneşti şi transportate în Bihor, unde erau preluate de un alt membru al grupării care repansona seriile de la motor şi le vindea la preţuri atractive, folosind documente de provenienţă italiene false.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, din gruparea orădeană a făcut parte şi milionarul orădean Octavian Brânzaş, cel care s-a sinucis în octombrie 2010, la firma căruia poliţiştii au găsit unul din utilajele sustrase.

Din filieră mai făceau parte şi Dan Negrea, un bolnav de cancer în fază terminală, folosit de filieră ca pion de sacrificiu. Acesta, ca administrator al unor firme fantomă, a emis în fals facturile fiscale de cumpărare a opt din cele 10 tractoare sustrase din Italia, pentru a fi folosite la autoritatea vamală sau la alte autorităţi.

"Poliţiştii BCCO Oradea au reuşit recuperarea şi restituirea către proprietarii de drept a şapte din tractoarele sustrase", a mai spus inspectorul principal Alina Dinu.

Dosarul a fost înaintat instanţei de judecată, iar dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 5 şi 20 de ani.

Pe de altă parte, liderul grupării, italianul Vecchiolla Antonio, este arestat şi judecat în prezent într-un alt dosar, tot pentru trafic de utilaje agricole furate, şi de Curtea de Apel Alba. În cazul respectiv au fost inculpate în total 38 de persoane, printre care şi Schiau Liviu, subcomisar de politie la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba-Iulia şi Tarnu Ioan, locotenent-colonel, şeful Direcţiei Judeţene de Informaţii Alba, cei din urmă fiind acuzaţi că au oferit "protecţie" grupării de hoţi şi i-au infromat despre ancheta demarată împotriva lor.

În dosarul aflat pe rolul Curţii de Apel Alba Iulia, prejudiciul se ridică la 4,5 milioane de euro şi constă în utilaje furate din Franţa Italia, Olanda şi Grecia.