Conducerea aeroportului orădean a semnat joi contractul pentru prelungirea pistei de aterizare - decolare, contra unei sume de peste 80 milioane lei, cu firmele care vor face proiectarea și execuția lucrărilor.

Acestea sunt Precon Transilvania SRL (din Oradea), în asociere cu Citadina 98 SA și Lemacons SRL (ambele din Galați), care au câștigat o licitație în care au concurat cu alte două asocieri de firme.

Potrivit unei informări a Consiliului Județean Bihor, în subordinea căruia este Regia Autonomă Aeroportul Oradea, valoarea proiectului este de 79,407 milioane lei (fără TVA), iar durata de execuție a fost stabilită prin contract la 13 luni, din care 6 luni pentru proiectare și 7 luni pentru execuția propriu-zisă a lucrărilor.

Proiectul „Dezvoltarea și modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea” este finanțat cu fonduri europene din Programul Operațional Infrastructură Mare.

Conform explicațiilor furnizate de directorul general al aeroportului orădean, Răzvan Horga, proiectul prevede nu doar prelungirea cu 400 metri a pistei de aterizare - decolare către satul Nojorid, așa încât aceasta să ajungă la o lungime de 2.500 metri și să permită operarea aeronavelor mari, de tip C – Boeing 737 seriile 300-900 și Airbus 320/321, ci și extinderea platformei de debarcare - îmbarcare, precum și achiziția de echipamente pentru întreținerea suprafețelor de manevră, de pildă a unui sistem de balizaj luminos și a instrumentelor de aterizare de precizie.

„Această modificare va reduce semnificativ gazele cu efect de seră și poluarea fonică generate de aeronave deasupra Municipiului Oradea”, arată comunicarea CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!