Agenţia Naţională de Integritate a sesizat DNA cu privire la fapte de conflict de interese şi asimilate infracţiunilor de corupţie de care este suspectată o funcţionară a Consiliului Judeţean Bihor, Daniela Baghină, a anunţat ANI miercuri, printr-un comunicat de presă.

Potrivit acestuia, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, Baghină a avut acces direct la informaţii care nu sunt destinate publicitãţiii (...) pe care le-a folosit pentru obţinerea unor sume de bani pentru SC Bidanisim Consulting SRL (societate în cadrul căreia mama persoanei evaluate deţine calităţile de asociat unic şi administrator) şi SC Dumexim SRL (societate al cãrei administrator este rudă de gradul II cu fostul administrator al SC Bidanisim Consulting SRL)".

Concret, pentru firma de consultanţă pe care în acte o administra propria mamă, Baghină "a facilitat încheierea şi atribuirea a patru contracte de consultanţă şi cinci achiziţii directe, în valoare de 26.730 lei (aprox. 6.683 euro)", iar pentru firma de construcţii Dumexim, administrată de o rudă a mamei sale, "a facilitat încheierea şi atribuirea unui numãr de şapte contracte de lucrãri (inclusiv acorduri-cadru), în valoare de 3.135.423,12 lei (aprox. 752.236 euro)".

Pe de altă parte, ANI a sesizat DNA cu privire la faptele Danielei Baghină şi pentru că aceasta a fost cooptată de diferite primării din Bihor ca expert inginer constructor la pregătirea procedurilor de achiziţii finanţate din bugetele locale, facilitând încheierea mai multor contracte atât în interes personal (exemplu fiind "un contract prin atribuire directă în valoare de 3.696 lei cu Primãria Comunei Tarcea şi o achiziţie directă de servicii de consultanţă în valoare de 1.190 lei cu Primãria Comunei Ineu"), cât şi în interesul firmei de consultanţă patronată în acte de mama sa ("patru contracte de consultanţã şi cinci achiziţii directe în valoare de 26.730 lei, echivalentul a aproximativ 6.683 euro") şi al Dumexim ("şapte contracte de lucrări, inclusiv acorduri-cadru în valoare de 3.135.423,12 lei, adică aprox. 752.236 euro).

ANI arată că Baghină a participat în comisiile de evaluare a ofertelor constituite în cadrul procedurilor de licitaţie, ocazie cu care a semnat Rapoartele procedurilor şi procesele verbale de şedinţă la deschiderea ofertelor în vederea atribuirii contractelor de licitaţie publică către Bidanisim Consulting, şi a asigurat servicii de consultanţã în cadrul procedurilor de achiziţie publică.

Întrucât ANI nu poate stabili sancţiuni, pe de o parte, iar pe de alta nici Baghină nu a demisionat din funcţie, nici Consiliul Judeţean nu i-a desfăcut contractul de muncă, femeia este şi în prezent angajată a acestei instituţii.

Faptele de care este suspectată funcţionara CJ sunt pedepsite, aminteşte ANI, cu închisoarea între 1 şi 5 ani, precum şi interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcţie publică.

BIHOREANUL a făcut încă din 2011 dezvăluiri cu privire la modul în care atât Daniela Baghină, cât şi alţi doi angajaţi ai CJ Bihor – Nicolae Blaj şi Balogh Ferencz – au aranjat licitaţiile organizate de această instituţie şi de primării de comune în favoarea unor firme apropiate.

Citiţi pe această temă şi articolele:

Căpuşele de la Judeţ: Funcţionarii Consiliului Judeţean, experţi în "tunuri"!

şi

Bani pentru "Tulipani": Un consilier UDMR, acuzat că aranjează fraudarea banilor europeni